Σήμερα η προσευχή-πρόκληση των Τούρκων στην Αγία Σοφία (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Σήμερα η προσευχή-πρόκληση των Τούρκων στην Αγία Σοφία (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενημερώθηκε: 29/05/20 - 02:15

Σήμερα Παρασκευή 29 Μαΐου, ημέρα της μαύρης επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους, ο Ταγίπ Ερντογάν, σε μια ακραία πρόκληση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο το χριστιανικό κόσμο, αποφάσισε να γίνει προσευχή στην Αγία Σοφία.

Την ανακοίνωση έκανε χθες οίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του χθες το απόγευμα της Πέμπτης 28/5.

«Το Αλ - Φατίχα (το πρώτο κεφάλαιο από το Κοράνι) θα διαβαστεί και θα λάβει χώρα προσευχή στην Αγιά Σοφιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μέχρι αυτήν την ώρα παραμένει ασαφές εάν η προσευχή - πρόκληση θα γίνει μέσα στο Ναό της Αγίας Σοφίας ή στον προαύλιο χώρο του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Είναι σημαντικό να θυμίσουμε ότι ο διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, είχε αναφέρει πριν δύο ημέρες ότι προγραμματιζόταν να κάνει την πρώτη προσευχή στην πλατεία ανάμεσα από την Αγιά Σοφιά και το Μπλε Τζαμί (Τέμενος Σουλταναχμέτ).

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), είχε αλλάξει το πρόγραμμα και θα γινόταν η προσευχή στο τέμενος Φάτιχ στην Κωνσταντινούπολη κάτι που τελικά ανατράπηκε από τις δηλώσεις Ερντογάν.

Τελευταία φορά που ιμάμης είχε τελέσει προσευχή στην Αγία Σοφία ήταν τον Ιούνιο του 2016, την περίοδο της θρησκευτικής γιορτής του ραμαζανιού. Ένώ λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2016, σε μία ακόμα προκλητική κίνησή του, ο Ερντογάν διόρισε μόνιμο ιμάμη στην Αγιά Σοφιά, σε μια θέση που αν και υπήρχε στα χαρτιά από το 1935, επί χρόνια παρέμενε κενή.

Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται ο Ιμάμης να ψέλνει στίχους από το Κοράνι, σε μια άδεια Αγιά Σοφιά, φωτισμένη υποβλητικά για τις σκηνοθετικές ανάγκες του βίντεο, που προβλήθηκε από την Τουρκική τηλεόραση: