Σκληραίνει η στάση εναντίων του Ισραήλ: Η Βρετανία «παγώνει» τις εμπορικές συνομιλίες - ΕΕ, Γαλλία, Καναδάς απειλούν με κυρώσεις

 
ss

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Ammar Awad

Ενημερώθηκε: 20/05/25 - 18:02

Υπό ασφυκτική διεθνή πίεση βρίσκεται το Ισραήλ για την ανθρωπιστική κρίση που πλήττει τη Γάζα με την παγκόσμια κοινότητα να εκφράζει πλέον την οργή της για τον αποκλεισμό της βοήθειας, προειδοποιώντας για τις συνέπειες.

Καθώς η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα λαμβάνει δραματικές διαστάσεις, με τις εικόνες των υποσιτισμένων παιδιών να κάνουν τον γύρο του κόσμου, η διεθνής κοινότητα εντείνει τις πιέσεις προς το Ισραήλ. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τη Βρετανία και τον Καναδά, κυβερνήσεις καταγγέλλουν την επιμονή στον αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας, προειδοποιώντας για πολιτικό και διπλωματικό κόστος, καθώς η κατάσταση για τα εκατομμύρια των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας επιδεινώνεται δραματικά.

The video player is currently playing an ad.
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Λάμι, ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η χώρα του αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις με την ισραηλινή κυβέρνηση για νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε αναστείλει τις διαπραγματεύσεις με την παρούσα ισραηλινή κυβέρνηση για νέα εμπορική συμφωνία. Θα επανεξετάσουμε τη συνεργασία μας στο πλαίσιο του διμερούς οδικού χάρτη μέχρι το 2030. Οι ενέργειες της κυβέρνησης Νετανιάχου το κατέστησαν αναγκαίο».

Συνεχίζοντας, ο Λάμι επεσήμανε ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να διατηρήσει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και να επιτρέπει μόνο την ελάχιστη δυνατή παροχή τροφίμων, «ίσα-ίσα για να αποτραπεί ο λιμός», όπως είπε, επικαλούμενος δήλωση του ίδιου του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα κατάσταση, τόνισε ότι λιγότερα από δέκα φορτηγά μπήκαν στη Γάζα την προηγούμενη μέρα, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «αφόρητη» και «αποτρόπαια».

Μπαϊρού: «Το κίνημα αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους δεν θα σταματήσει»

Το κίνημα αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους, όπως το οραματίζονται η Γαλλία, η Βρετανία και ο Καναδάς, «δεν θα σταματήσει» διαβεβαίωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού.

«Για πρώτη φορά, τρεις μεγάλες χώρες (…) η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία και ο Καναδάς αποφάσισαν από κοινού να αντιταχθούν σε αυτό που συμβαίνει» στη Λωρίδα της Γάζας «και ότι θα αναγνωρίσουν μαζί το κράτος της Παλαιστίνης. Και αυτό το κίνημα δεν θα σταματήσει» είπε ο Μπαϊρού μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση.

Ο πρωθυπουργός απαντούσε στην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ανυπότακτης Γαλλίας Ματίλντ Πανό, η οποία τον ρώτησε αν σκοπεύει «να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος όταν δεν θα υπάρχουν πια Παλαιστίνιοι».

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και του Καναδά προειδοποίησαν τη Δευτέρα ότι «δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια» απέναντι στις «σκανδαλώδεις ενέργειες» της ισραηλινής κυβέρνησης στη Λωρίδα της Γάζας και απείλησαν να λάβουν «συγκεκριμένα μέτρα» εάν δεν σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση και δεν επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Αυτή η καταδίκη, αυτές οι προειδοποιήσεις (…) είναι απολύτως σαφείς (…) Αλλά δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι (…) αυτή η έκρηξη, με τα δράματα που προκάλεσε, είχε ένα έναυσμα. Και το έναυσμα που θέλησε η Χαμάς είναι αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου (2023), με ένα πογκρόμ», πρόσθεσε ο Μπαϊρού, ο οποίος προωθεί τη λύση των δύο κρατών.

Νωρίτερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό είπε ότι το Παρίσι είναι αποφασισμένο να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης γιατί αυτό είναι «προς το συμφέρον των Παλαιστινίων αλλά και για την ασφάλεια του Ισραήλ». Η αναγνώριση ενδέχεται να γίνει κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης που θα διεξαχθεί μεταξύ 17-20 Ιουνίου για να δοθεί μια νέα ώθηση στην ειρηνική λύση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης. Στη διάσκεψη αυτή θα συμπροεδρεύσουν η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν καλεί σε «απομόνωση» του Ισραήλ για να αποτραπεί μια «εθνοκάθαρση» στη Γάζα

«Είμαστε μπροστά σε ένα ισραηλινό σχέδιο (…) Μετά την ανακατάληψη της Γάζας, το δεύτερο στάδιο θα είναι η απέλαση. Ο πολιτικός στόχος του Μπενιαμίν Νετανιάχου και της κυβέρνησής του, είναι η απέλαση του πληθυσμού της Γάζας, που είναι το χαρακτηριστικό της εθνοκάθαρσης, της εκκαθάρισης του εδάφους», δήλωσε ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν στο ραδιοφωνικό δίκτυο Franceinfo.

Γαλλία: Ο πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν καλεί σε «απομόνωση» του Ισραήλ για να αποτραπεί μια «εθνοκάθαρση» στη Γάζα


Ντομινίκ ντε Βιλπέν (AP Photo/Yoan Valat)

«Οι Ευρωπαίοι το γνωρίζουν πολύ καλά και είναι εκεί με τα ξύλινα σπαθιά, λοιπόν υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να γίνουν αμέσως», συνέχισε.

Πρώτον, «να ανασταλεί αμέσως η συμφωνία της Ευρώπης με το Ισραήλ. Το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου του Ισραήλ γίνεται με την Ευρώπη. Δεύτερον, εμπάργκο όπλων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τρίτον, παραπομπή όλης της ισραηλινής κυβέρνησης και των κυριότερων ισραηλινών στρατιωτικών αρχών ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (…) απευθύνοντας συλλογική επιστολή στο Δικαστήριο», πρότεινε.

«Αν θέλετε να σταματήσετε αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα, πρέπει να δείξετε απέναντι στο Ισραήλ ότι θα υπάρχει ένα πριν και ένα μετά», πρόσθεσε.

Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν ασκεί σφοδρή κριτική στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Ποια αξιοπιστία μπορεί να έχει κάποιος για το ουκρανικό όταν είμαστε ικανοί μόνο να υπογράφουμε ανακοινώσεις; Μπορώ να σας πω πως ο Ζακ Σιράκ σήμερα δεν θα αρκούνταν να υπογράψει μια ανακοίνωση με τον Καναδά και με το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνι προειδοποίησαν χθες, Δευτέρα, ότι δεν θα μείνουν «με σταυρωμένα τα χέρια» απέναντι στις «προκλητικές» ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Γάζα, απειλώντας με «συγκεκριμένα μέτρα» αν δεν σταματήσει την επίθεση του στρατού του και δεν άρει τον αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Αυτή η ανακοίνωση είναι τρομακτικά αδύναμη. Τι πρέπει να γίνει ώστε οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι Δυτικοί ηγέτες, να περάσουν [από τα λόγια] στα έργα;» διερωτήθηκε ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως 14.000 μωρά μπορεί να πεθάνουν μέσα στις επόμενες 48 ώρες

Ο Τομ Φλέτσερ, αναπληρωτής γ.γ. του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά ζητήματα, προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4 πως εάν δεν φτάσουν άμεσα ανθρωπιστικές προμήθειες στη Γάζα, 14.000 μωρά μπορεί να πεθάνουν μέσα στις επόμενες 48 ώρες από έλλειψη τροφής και φαρμάκων.

Όπως σημείωσε, μόλις πέντε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως παιδικές τροφές και είδη διατροφής, κατάφεραν να διασχίσουν τα σύνορα χθες, μετά από 11 εβδομάδες αποκλεισμού. Ωστόσο, τα φορτία αυτά παραμένουν κοντά στα σύνορα και δεν έχουν ακόμη φτάσει στις περιοχές που έχουν ανάγκη.

«Χρειαζόμαστε να πλημμυρίσουμε τη Γάζα με ανθρωπιστική βοήθεια», τόνισε ο Φλέτσερ, επισημαίνοντας ότι σκοπός είναι να σωθούν όσο περισσότερα από τα 14.000 μωρά γίνεται. «Το νούμερο αυτό είναι φρικιαστικό, αλλά είναι η πραγματικότητα. Κι αν δεν φτάσει το γάλα και η διατροφή που χρειάζονται, θα χαθούν χιλιάδες ζωές», πρόσθεσε.

Απαντώντας στο πώς προκύπτει το νούμερο των 14.000 βρεφών, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε ότι βασίζεται στις εκτιμήσεις των «ισχυρών ομάδων του ΟΗΕ στο πεδίο, οι οποίες, αν και έχουν δεχθεί απώλειες, συνεχίζουν να βρίσκονται στα ιατρικά κέντρα και στα σχολεία, προσπαθώντας να καταγράψουν τις ανάγκες».

Ο Φλέτσερ χαρακτήρισε τη βοήθεια που έφτασε «σταγόνα στον ωκεανό» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κινηθεί με αποφασιστικότητα. Σχολιάζοντας την κοινή δήλωση Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας και Καναδά που ζητούσε από το Ισραήλ αλλαγή πορείας, τη χαρακτήρισε «έντονες δηλώσεις», αλλά σημείωσε ότι το πραγματικό τεστ είναι αν ο ΟΗΕ θα μπορέσει να αυξήσει την είσοδο βοήθειας.

Γάζα: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως 14.000 μωρά μπορεί να πεθάνουν μέσα στις επόμενες 48 ώρες – Η στάση του Ισραήλ και οι δηλώσεις Νετανιάχου
(AP Photo/Abdel Kareem Hana)

«Οι άνθρωποι άρχισαν να λιποθυμούν από την έλλειψη φαγητού και την πείνα. Δεν ξέρουμε τι να ταΐσουμε τα παιδιά μας. Δεν υπάρχουν ούτε φακές, ούτε ρύζι, ούτε αλεύρι, ούτε οποιοδήποτε άλλο είδος τροφής. Τα λαχανικά δεν είναι διαθέσιμα. Κανείς δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να αγοράσει μια ντομάτα. Κανείς δεν μπορεί να αγοράσει μια σακούλα αλεύρι…Δεν μπορούμε να βρούμε ούτε ένα κομμάτι ψωμί για να ταΐσουμε τα παιδιά μας» δήλωσαν Παλαιστίνιοι, μιλώντας στο BBC.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ