SofaGate - Άγκυρα προς Ρώμη: «Αν θέλετε να δείτε δικτάτορα, δείτε τον Μουσολίνι»

 
SofaGate - Άγκυρα προς Ρώμη: «Αν θέλετε να δείτε δικτάτορα, δείτε τον Μουσολίνι»

Ενημερώθηκε: 09/04/21 - 09:36

Φωτιά άναψε στις ιταλοτουρκικές σχέσεις η χθεσινοβραδινή δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι με αφορμή το SofaGate χαρακτηρίζοντας τον Ρετζέπ Ταγίπ, κάτι που όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, στον απόηχο των δηλώσεων Ντράγκι αλλά και του μηνύματος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο διορισμένος Ιταλός πρωθυπουργός ξεπέρασε τα όρια και αποκάλεσε δικτάτορα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έγινε πρόεδρος με το 52% των ψήφων του τουρκικού λαού. Καταδικάζουμε αυτό το ύφος που δεν ταιριάζει στη διπλωματία. Όσοι ψάχνουν δικτάτορες, ας ψάξουν στην ιστορία της Ιταλίας».

Αργότερα, ο αντιπρόεδρος του AKP, Νουμάν Κουρτουλμούς, δήλωσε ότι «αν θέλετε να δείτε δικτάτορα, δείτε την ιστορία σας, δείτε τον Μουσολίνι».

ο Μάριο Ντράγκι κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι «ταπείνωσε» την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν

Υπενθυμίζεται ότι και επεσήμανε χαρακτηριστικά πως είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με τους «δικτάτορες».

Μάλιστα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αμέσως μετά τις δηλώσεις Ντράγκι, κάλεσε τον Ιταλό πρέσβη σε απολογία. Παράλληλα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με μήνυμα του στο Twiter δήλωσε: «καταδικάζουμε απερίφραστα και επιστρέφουμε τις απαράδεκτες και λαϊκίστικες δηλώσεις του διορισμένου πρωθυπουργού της Ιταλίας εναντίον του εκλεγμένου προέδρου μας».

Είναι προφανές ότι η «προσβολή» της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν από τον Ερντογάν κατά την επίσκεψή της στην Άγκυρα ήταν η αφορμή για τις δηλώσεις Ντράγκι. Αιτία, οι γεωστρατηγικές διαφορές των δύο χωρών. Άλλωστε, το πρώτο ταξίδι του Ντράγκι ως πρωθυπουργός έγινε στη Λιβύη, με την οποία η Τουρκία έχει υπογράψει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Το κρίσιμο ρώτημα πλέον είναι αν θα δοθεί συνέχεια στο θέμα, με δεδομένο ότι πέρα από τα διαφορετικά συμφέροντα στη Μεσόγειο, η Ιταλία είναι μια από τις χώρες που διαθέτει ισχυρό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο στην Τουρκία, που περιλαμβάνει από αυτοκινητοβιομηχανίες και τράπεζες μέχρι αμυντικές συμφωνίες.