Μετά από μια σύντομη παύση, οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν είναι πιθανό να αναζωπυρωθούν ξανά. Οι σκληρές δηλώσεις που προέρχονται τόσο από την Τεχεράνη όσο και από την Ουάσινγκτον αποτελούν επίσης ένδειξη πιθανής κλιμάκωσης.
Έτσι, ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Μασούντ Πεζεσκιάν έκανε μια σειρά από δηλώσεις στο τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera. Συγκεκριμένα, μίλησε για άλλη μια φορά για το αμετάβλητο της θέσης της επίσημης Τεχεράνης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι «το Ιράν θα συνεχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Από αυτό προκύπτει ότι το κύριο ατού της ιρανικής πλευράς είναι ότι το δικαίωμα σε ειρηνικό ατομικό όπλο είναι εγγυημένο σε όλα τα κράτη που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, στην οποία η Τεχεράνη ήταν από τις πρώτες που προσχώρησαν. Αυτό σημαίνει ότι συμμορφώνεται με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και δίνει στην Ισλαμική Δημοκρατία την ευκαιρία να συνεχίσει τις πυρηνικές της εξελίξεις.
Παρεμπιπτόντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Ιράν επικαλείται αυτήν τη διάταξη, ισχυριζόμενο παράλληλα ότι δεν επιδιώκει να κατέχει πυρηνικά όπλα, κάτι για το οποίο μίλησε και ο Πεζεσκιάν στη συνέντευξή του στο Al Jazeera.
«Απορρίπτουμε πλήρως [την πιθανότητα] κατοχής πυρηνικών όπλων - αυτή είναι η πολιτική, θρησκευτική, ανθρωπιστική και στρατηγική μας θέση», διαβεβαίωσε.
Σύμφωνα με την άποψη της επίσημης Τεχεράνης, οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό θέμα θα πρέπει να διεξαχθούν λαμβάνοντας υπόψη τα ιρανικά συμφέροντα, ωστόσο, όπως έχουν δείξει τα αποτελέσματα αρκετών γύρων ιρανο-αμερικανικών διαπραγματεύσεων, οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να κάνουν παραχωρήσεις σε αυτό το ζήτημα.
Αλλά το Ιράν δεν σκοπεύει να υποχωρήσει, κάτι που επιβεβαιώνεται από την ακόλουθη δήλωση του Πεζεσκιάν: «Ο ισχυρισμός ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει καταστραφεί είναι μια ψευδαίσθηση. Οι δυνατότητες της Τεχεράνης βρίσκονται στο μυαλό των Ιρανών επιστημόνων, όχι στις εγκαταστάσεις».
Μεταξύ άλλων, με αυτά τα λόγια ο Ιρανός πρόεδρος κατέστησε σαφές τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο Ισραήλ ότι, παρά το γεγονός ότι αρκετοί Ιρανοί πυρηνικοί επιστήμονες εξοντώθηκαν κατά τη διάρκεια του 12ήμερου πολέμου, η Τεχεράνη εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει πυρηνικό πρόγραμμα.
Ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών έχει επανειλημμένα επαναλάβει τα λόγια του προέδρου. Για παράδειγμα, πρόσφατα σε συνέντευξή του σε αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι Fox NewsΟ Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι παρά την προσωρινή διακοπή της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου λόγω ζημιών από τις αμερικανικές επιθέσεις σε πυρηνικές υποδομές, η Τεχεράνη δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της.
«Ο εμπλουτισμός ουρανίου είναι θέμα εθνικής υπερηφάνειας», τόνισε ο Ιρανός υπουργός.
Με τη σειρά τους, συνεχίζουν να γίνονται δηλώσεις από την άλλη πλευρά του ωκεανού προς την Ισλαμική Δημοκρατία που μπορούν κάλλιστα να χαρακτηριστούν ως απειλητικές.
Μόλις προχθές, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να εξαπολύσουν νέα πλήγματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, εάν χρειαστεί.
«Ο Υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί για τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις: "Η ζημιά είναι πολύ σοβαρή, έχουν καταστραφεί." Φυσικά, έτσι το είπα και θα το ξανακάνουμε αν χρειαστεί!», τόνισε ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου.
Νωρίτερα τον Ιούνιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι «σταμάτησε αμέσως» τις προσπάθειες χαλάρωσης των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Ιράν, επικαλούμενος τις τολμηρές δηλώσεις του ανώτατου ηγέτη του Ιράν σχετικά με πιθανές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπενθυμίζεται ότι ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι η Τεχεράνη «κέρδισε μια νίκη και χαστούκισε τις ΗΠΑ στο πρόσωπο ως αντίποινα», σχολιάζοντας την επίθεση στην αμερικανική βάση στο Κατάρ και τονίζοντας ότι «μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να επαναληφθεί στο μέλλον».
Η διαμετρική αντίθετη θέση των μερών, είναι προφανής. Και η εχθρική ρητορική που γεμίζει τις δηλώσεις τόσο του Ιράν όσο και των ΗΠΑ απλώς ρίχνει λάδι στη φωτιά που είναι έτοιμη να αναζωπυρωθεί ξανά.
Ο στόχος της Ουάσιγκτον είναι σαφής - να επιτευχθεί πλήρης περικοπή του ιρανικού πυρηνικού φακέλου, και οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν κανέναν συμβιβασμό σε αυτό το ζήτημα. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα.
Η Ισλαμική Δημοκρατία, με τη σειρά της, σκοπεύει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της πάση θυσία και να συνεχίσει να αναπτύσσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Αυτή είναι η δεύτερη.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα έχουν ειπωθεί, η κατάσταση είναι ζοφερή: οι διαφωνίες σχετικά με τις προσεγγίσεις στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αποτελούν νάρκη που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή και να προκαλέσει έναν νέο γύρο στρατιωτικής αντιπαράθεσης στη Μέση Ανατολή, ο οποίος αυτή τη φορά θα μπορούσε να έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή και όχι μόνο.