Στις 29 Ιανουαρίου η συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο για το «Plan B» της Μέι για το Brexit

Στις 29 Ιανουαρίου η συζήτηση  στο βρετανικό κοινοβούλιο για το «Plan B» της Μέι για το Brexit
Ενημερώθηκε: 17/01/19 - 16:22

Brexit: Συνεχίζονται οι έντονες πολιτικές «ζυμώσεις» στη Μεγάλη Βρετανία, μια μέρα μετά την «Πύρειο νίκη» της Τερέζα Μέι, που κέρδισε με ισχνή διαφορά την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Στις 29 Ιανουαρίου, περίπου μία εβδομάδα μετά την κατάθεσή του, θα συζητήσει το βρετανικό κοινοβούλιο επί του «Plan B», του εναλλακτικού σχεδίου της Τερέζα Μέι για το Brexit, αφότου η συμφωνία της με τις Βρυξέλλες καταψηφίστηκε με μεγάλη διαφορά στη Βουλή των Κοινοτήτων, την Τρίτη (15/01). Ένα αποτέλεσμα «χαστούκι» για τη Μέι, αφού θεωρείται η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ήττα για Πρωθυπουργό της Βρετανίας από το μακρινό... 1920!

«Συζήτηση για μια μέρα θα γίνει την Τρίτη 29 Ιανουαρίου πάνω στην πρόταση αυτή, η οποία θα υποβληθεί για να λάβει τη σύμφωνη γνώμη του σώματος», δήλωσε η επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων Άντρεα Λίντσομ.

Σενάρια για δεύτερο δημοψήφισμα - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

 

Την ίδια ώρα, ενόσω το σενάριο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος που θα έβγαζε τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, μία νέα δημοσκόπηση δείχνει τους Βρετανούς να μην θέλουν το Brexit – τουλάχιστον υπό τις ισχύουσες συνθήκες.

Συγκεκριμένα, η Βρετανία θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό 56%, έναντι 44% υπέρ του Brexit στην περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος. Η διαφορά των 12 ποσοστιαίων μονάδων είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το σοκ του δημοψηφίσματος του 2016, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov.

Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης δόθηκε στην δημοσιότητα από την καμπάνια People's Vote που πιέζει για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Στις 23 Ιουνίου 2016, 17,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι, το 51,9%, υποστήριξαν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ 16,1 εκατομμύρια, το 48,1% υποστήριξαν την παραμονή στην Ένωση.

Η υποστήριξη της θέσης περί δευτέρου δημοψηφίσματος μεταξύ των υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος ανέρχεται στο 78%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.