Η Σλοβακία επιδιώκει να καταλήξει σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους της σχετικά με τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου έως την Τρίτη, προκειμένου να εγκριθεί μια νέα δέσμη κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, δήλωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο.
Ο Φίτσο δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Μπρατισλάβα ότι θέλει "να το λύσουμε αυτό μέχρι την Τρίτη, διότι οι εντάσεις αυξάνονται από όλες τις πλευρές".
Μέχρι στιγμής, η Σλοβακία έχει διατηρήσει το βέτο της στο 18ο πακέτο κυρώσεων που θα εφαρμοστεί ως απάντηση στην πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Μπρατισλάβα έχει μπλοκάρει το πακέτο λόγω ανησυχιών για την προτεινόμενη σταδιακή κατάργηση όλων των ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2028, φοβούμενη ότι θα μπορούσε να βλάψει τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας.
Η Σλοβακία προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία και κατέχει μακροχρόνιο συμβόλαιο με τη ρωσική Gazprom που διαρκεί έως το 2034.
Ο Φίτσο θέλει νομικές εγγυήσεις από την ΕΕ σε περίπτωση που η Gazprom ισχυριστεί πιθανή παραβίαση της σύμβασης και απαιτήσει αποζημιώσεις.
"Πρέπει να κερδίσουμε κάτι σε αυτόν τον αγώνα, αν και δεν θα είναι ένα αποτέλεσμα 100-0", πρόσθεσε ο Φίτσο το Σάββατο, σύμφωνα με το Reuters.
Σημείωσε ότι μίλησε με τον γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς για το θέμα, τονίζοντας ότι μια Σλοβακία θα άρει το βέτο της αν επιτευχθεί συμφωνία για την απαγόρευση του φυσικού αερίου.
Το τελευταίο πακέτο κυρώσεων, το οποίο παρουσιάστηκε την Τρίτη από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Ύπατη Εκπρόσωπο Κάγια Κάλας, βάζει στη μαύρη λίστα επιπλέον 22 ρωσικές τράπεζες και επεκτείνει την απαγόρευση συναλλαγών σε οντότητες που εδρεύουν εκτός της χώρας και συμβάλλουν στην καταστρατήγηση των κυρώσεων.
Στο στόχαστρο μπαίνει το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο με εκτιμώμενο κεφάλαιο 10 δισ. δολαρίων (8,75 δισ. ευρώ).
Περιλαμβάνει επίσης απαγόρευση της άμεσης ή έμμεσης χρήσης των αγωγών Nord Stream που συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία. Οι υποθαλάσσιοι αγωγοί είναι σήμερα μη λειτουργικοί και το Βερολίνο έχει αποκλείσει την προοπτική επανέναρξης της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μετά τη λήξη του πολέμου.