Συμφωνία των Πρεσπών: Για «λάδωμα» Ελλήνων πολιτικών κάνουν λόγο οι Σέρβοι

 
Συμφωνία των Πρεσπών: Για «λάδωμα» Ελλήνων πολιτικών κάνουν λόγο οι Σέρβοι

Ενημερώθηκε: 13/08/19 - 14:43

Συμφωνία των Πρεσπών: Έντονους κραδασμούς προκαλεί η είδηση της σερβικής εφημερίδας «BLIC» («Μπλιτς»),ότι οι διπλωματικές Αρχές των Σκοπίων διέθεσαν ή θα διαθέσουν 2.000.000 ευρώ με τελικό προορισμό μεμονωμένους Ελληνες πολιτικούς, αποστολή των οποίων θα ήταν να ενημερώσουν ολόκληρη την Ε.Ε. ότι δεν έχουν τίποτα εναντίον της εισόδου του κράτους των Σκοπίων στην Ε.Ε.

Κόσοβο

Εάν το ρεπορτάζ της σερβικής εφημερίδας ισχύει και δεν είναι ένα από τα…παιχνίδια που παίζουν Σκόπια και , τότε μιλάμε για μια υπόθεση που πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να το ερευνήσει επισταμένα, αφού η συγκεκριμένη εφημερίδα φέρεται ότι έχει καλή πληροφόρηση από ανεπίσημα κέντρα και μυστικές υπηρεσίες της γειτονικής χώρας.

Η χρονική συγκυρία που βγαίνει αυτό το ρεπορτάζ δεν είναι τυχαία, καθώς το το φθινόπωρο αναμένεται να αρχίσουν οι πιέσεις της Ε.Ε. στην Ελλάδα προκειμένου να αρχίσουν οι προενταξιακές διαδικασίες για την είσοδο της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε., κάτι που εκ των πραγμάτων θα απαιτεί ιδιαίτερους προσεκτικούς χειρισμούς.

Συνεργασία Σκοπίων-Κοσόβου

Σερβία

Ζόραν Ζάεφ

Το δημοσίευμα της «Μπλιτς» έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στη , αναπαράχθηκε από τα τοπικά μέσα και δείχνει ως εγκεφάλους αυτών των σκοτεινών παιχνιδιών τον και τον πρώην πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι.

Οι δυο τους, άλλωστε, δεν είχαν σχέσεις μόνο ως πρωθυπουργοί, αλλά διατηρούν και προσωπικές σχέσεις. Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Ιουλίου ο Χαραντινάι παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία του Κοσόβου, αφού προσήχθη για να ανακριθεί από τον ειδικό ανακριτή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Η κατάσταση στο Κόσοβο

Ο Κοσοβάρος ηγέτης δήλωσε τότε ότι «δεν θα μπορούσε να είναι πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου και συγχρόνως ύποπτος». Πάντως, δεν αποκλείεται να είναι εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές που θα προκηρυχτούν έως τον Οκτώβριο, ενώ και στα Σκόπια υπάρχει συζήτηση για πρόωρες εκλογές, την ώρα που το VMRO ρίχνει πολύ χρήμα σε media του γειτονικού κράτους.

Αξίζει να σημειωθεί εξάλλου ότι οι σχέσεις της Σερβίας τόσο με τα Σκόπια όσο και με το Κόσοβο δεν είναι και οι καλύτερες και δεν αποκλείεται οι παραπάνω αποκαλύψεις να εντάσσονται σε αυτή τη στρατηγική. Ρόλο στο συγκεκριμένο «παιχνίδι» παίζει αδιαμφισβήτητα και η Ρωσία… πουσάροντας τη Σερβία έναντι των προσανατολισμένων στις ΗΠΑ Σκοπίων και Κοσόβου (Αλβανία).

Το δημοσίευμα της σερβικής εφημερίδας έρχεται μετά τα πολλαπλά δημοσιεύματα, τα οποία ισχυρίζονταν, ότι τον καιρό της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, για να πειστούν Σκοπιανοί πολιτικοί να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, φέρονται να πήραν… βαλίτσες με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Δημοκρατία»