Συνάντηση Μητσοτάκη με φοιτητές του Χάρβαρντ - Ποιοι άλλοι ηγέτες έχουν αποφοιτήσει από το Χάρβαρντ

 
Συνάντηση Μητσοτάκη με φοιτητές του Χάρβαρντ

Πηγή Φωτογραφίας: Παύλος Κώνστας / LinkedIn

Ενημερώθηκε: 23/05/25 - 17:05

Συνάντηση με φοιτητές του πανεπιστημίου Χάρβαρντ είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Σε ανάρτησή του στο LinkedIn, o αρμόδιος χάραξης στρατηγικής AI στην IBM, Παύλος Κώνστας, που ηγήθηκε του φετινού προγράμματος Greek Trek του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έγραψε πως μία ποικιλόμορφη ομάδα φοιτητών από διάφορες σχολές του Χάρβαρντ ταξίδεψε ως την Ελλάδα, αναδεικνύοντας τους τρόπους με τους οποίους η χώρα «εναρμονίζει την πλούσια ιστορική και πολιτιστική της κληρονομιά με τη σύγχρονη διακυβέρνηση, τη μεταρρύθμιση των θεσμών και την ισχυρή οικονομική απόδοση».

«Είχαμε τη μοναδική τιμή να συναντήσουμε κατ’ ιδίαν τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (πτυχιούχο AB ’90, MBA ’95), του οποίου ηγεσία έχει οδηγήσει στον μετασχηματισμό της Ελλάδας μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μιας προσανατολισμένης στην αγορά στρατηγικής που αναδιαμορφώνει την πορεία της χώρας», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Κώνστας για τη συνάντηση στα μέσα της εβδομάδας. 

Συνάντηση Μητσοτάκη με φοιτητές του Χάρβαρντ-1
Συνάντηση Μητσοτάκη με φοιτητές του Χάρβαρντ-2

Οι φοιτητές συναντήθηκαν ακόμη με τον Υπουργό Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη και συζήτησαν για τη δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδας ενώ περιηγήθηκαν και στο ελληνικό κοινοβούλιο, στην επετειακή έκθεση για τα 200 χρόνια του νεότερου ελληνικού κράτους.

Η επίσκεψή ολοκληρώθηκε με μια στρογγυλή τράπεζα στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, όπου ο Chief Transformation Officer Ερνέστος Παναγιώτου και ο Chief Economist δρ. Νίκος Μαργέτης μοιράστηκαν τις εκτιμήσεις τους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και της ευρύτερης Ευρωζώνης.

Το team των 8 ηγετών που αποφοίτησαν από το Χάρβαρντ πριν το μπλόκο Τραμπ

Πέρα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, από το Χάρβαρντ έχουν αποφοιτήσει άλλοι 7 εν ενεργεία ηγέτες.

Το Χάρβαρντ έχει εκπαιδεύσει περισσότερους προέδρους των ΗΠΑ από κάθε άλλο πανεπιστήμιο (οκτώ συνολικά), ενώ έχει φιλοξενήσει φοιτητές που εξελίχθηκαν σε πολιτικούς ηγέτες σε διεθνές επίπεδο.

Μεταξύ των αποφοίτων του περιλαμβάνονται:

  • Ο Μαρκ Κάρνεϊ, νυν πρωθυπουργός του Καναδά, αποτελεί μία από τις πιο αναγνωρίσιμες προσωπικότητες στον χώρο της διεθνούς οικονομίας. Πριν αναλάβει την πολιτική ηγεσία της χώρας του, διατέλεσε διοικητής τόσο της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά όσο και της Τράπεζας της Αγγλίας. Σπούδασε Οικονομικά στο Χάρβαρντ, απ’ όπου αποφοίτησε το 1988, και συνέχισε με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Οξφόρδη.
  • Ο Λόρενς Γουόνγκ, πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης, είναι οικονομολόγος με μακρά θητεία στη δημόσια διοίκηση. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη Δημόσια Διοίκηση από τη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ το 2004. Εργάστηκε επί σειρά ετών σε καίρια κυβερνητικά πόστα πριν αναλάβει την πρωθυπουργία της πόλης-κράτους το 2024.
  • Ο Λάι Τσινγκ Τε, πρόεδρος της Ταϊβάν, είναι ιατρός νεφρολόγος και πολιτικός με εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έλαβε το μεταπτυχιακό του στη Δημόσια Υγεία από το Χάρβαρντ το 2003, πριν αναδειχθεί σε ηγετική φιγούρα της ανεξαρτησιακής πτέρυγας της χώρας του.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2019, είναι απόφοιτος του Χάρβαρντ στις Κοινωνικές Σπουδές και κάτοχος MBA από το Harvard Business School. Πριν την πολιτική του σταδιοδρομία εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα και διακρίθηκε για τις σπουδές του και την πορεία του στον τομέα της στρατηγικής και της διαχείρισης.
  • Ο Ντάνιελ Νομπόα, πρόεδρος του Ισημερινού, κατάγεται από οικογένεια επιχειρηματιών και είναι ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας του. Φοίτησε σε αρκετά κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο από τη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ το 2020, προτού εισέλθει στη δημόσια ζωή.
  • Η Μάια Σάντου, πρόεδρος της Μολδαβίας, είναι οικονομολόγος και πολιτικός με ξεκάθαρη φιλοευρωπαϊκή ατζέντα. Το 2010 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Δημόσια Πολιτική στη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ και ανέλαβε ηγετικό ρόλο στη μάχη για μεταρρυθμίσεις στη χώρα της.
  • Ο Ντούμα Μπόκο, πρόεδρος της Μποτσουάνα, είναι νομικός με ιδιαίτερη ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα. Απέκτησε το μεταπτυχιακό του από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ το 1995 και συνδύασε τη νομική του σταδιοδρομία με τη συμμετοχή στην πολιτική σκηνή της Αφρικής.
  • Ο Ογιούν-Έρντενε Λουβσαναμσράι, πρωθυπουργός της Μογγολίας από το 2021, είναι πολιτικός με προσανατολισμό στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και την ενίσχυση της διαφάνειας. Έλαβε το 2015 μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση από το Χάρβαρντ και έκτοτε διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη δημόσια ζωή της χώρας του.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ