Συνάντηση Νετανιάχου - Μπλίνκεν: «Είμαστε στο πλευρό σας» – «Η Χαμάς θα συντριβεί»

 
netanyahu blinken

Πηγή Φωτογραφίας: AP

Ενημερώθηκε: 12/10/23 - 16:35

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται σήμερα στο Τελ Αβίβ στο πλαίσιο ευρύτερης περιοδείας στη Μέση Ανατολή με στόχο να επιδείξει την αλληλεγγύη της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ ύστερα από την επίθεση της Χαμάς και να προσπαθήσει να αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης.

Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Είμαστε εδώ, δεν πάμε πουθενά» είπε ο Μπλίνκεν κατά την έναρξη της διευρυμένης συνάντησης, με τον Νετανιάχου να τον ευχαριστεί για αυτή τη δήλωσή του. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είπε ότι τουλάχιστον 25 Αμερικανοί σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Σε κοινή ανακοίνωση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται στενά με το Ισραήλ για να διασφαλίσει την απελευθέρωση των ανθρώπων που αιχμαλωτίστηκαν. Ακόμα τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνεται κάθε δυνατή προφύλαξη «για να αποφύγουμε να βλάψουμε τους πολίτες».

«Όπως συνετρίβη ο ISIS, έτσι θα συντριβεί και η Χαμάς» είπε από την πλευρά του o πρωθυπουργός του Ισραήλ. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών είναι ένα «απτό παράδειγμα της ξεκάθαρης υποστήριξης της Αμερικής προς το Ισραήλ».

Ο ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης θα προσπαθήσει επίσης να βοηθήσει να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς -κάποιοι εκ των οποίων είναι Αμερικανοί- και να προωθήσει τις συνομιλίες με τους Ισραηλινούς και τους Αιγυπτίους για μια ασφαλή δίοδο για αμάχους της Γάζας από τον πυκνοκατοικημένο θύλακα ενόψει πιθανής χερσαίας εισβολής του Ισραήλ.

Μετά το Ισραήλ,ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται για να προωθήσει τις συνομιλίες που αφορούν την παροχή ενός ασφαλούς περάσματος σε αμάχους, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών στη Γάζα.

«Υπάρχει μια κοινότητα της τάξης των 500 με 600 Παλαιστίνιους Αμερικανούς, πάνω κάτω, κατοίκους στη Γάζα. Κάποιοι από αυτούς θέλουν να φύγουν…και εργαζόμαστε για να οργανώσουμε ένα ασφαλές πέρασμα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ συνομιλούν «εντατικά» με τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Αιγύπτου προκειμένου να οργανωθεί αυτό, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Μια ακόμα προτεραιότητα για τον Μπλίνκεν θα είναι να μεταφέρει ένα μήνυμα αποτροπής στο Ιράν και σε υποστηριζόμενες από το Ιράν οργανώσεις να αποφύγουν να εμπλακούν στη σύγκρουση. «Είμαστε αποφασισμένοι να δείξουμε μέσω αυτής της επίσκεψης και μέσω των περαιτέρω επισκέψεων ότι έχουμε τη δέσμευση να κρατήσουμε άλλες πλευρές έξω από αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Διάγγελμα του προέδρου του Ισραήλ

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Μαρία Αλεξάκη, στο διάγγελμα του ο Ισραηλινός προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ, είπε ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια διευρυμένη στρατιωτική εκστρατεία στη Λωρίδα της Γάζας. Θα είναι μια μακρά επιχείρηση, είπε και μάλιστα μιλώντας στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί, τους έδειξε και φωτογραφίες με τις θηριωδίες που διέπραξε η Χαμάς. Στο ίδιο πλαίσιο και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ είχε μια τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες και τους έδειξε, όπως λένε τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, αμοντάριστο οπτικό υλικό από τις θηριωδίες της Χαμάς και τους είπε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ομάδα σαν την ISIS. Έρχεται το ισραηλινός στρατός να επιβεβαιώσει όλα αυτά με μια νέα αποκάλυψη πάνω στη σορό ενός ενόπλου της Χαμάς στο κιμπούτς Σούφα, βρήκαν μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους. Τη συγκεκριμένη φωτογραφία την έχει αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισραηλινός στρατός.

Όπω μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μαρία Αλεξάκη, η Αίγυπτος, σύμφωνα με Αιγύπτιο αξιωματούχο, δεν συζητάει το ενδεχόμενο να ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο προς το έδαφός της από τη Γάζα. Όπως είπε αυτό που λέει ο Αιγύπτιος αξιωματούχος είναι ότι συζητάμε φυσικά το να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά δεν μπορούμε να ανοίξουμε ανθρωπιστικό διάδρομο.

Πηγές: ΕΡΤ/ Μαρία Αλεξάκη – ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ