Σύνοδος ΝΑΤΟ: Στο επίκεντρο ο πόλεμος στην Ουκρανία – Σε καλό κλίμα η συνάντηση Γεραπετρίτη με Φιντάν

 
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Στο επίκεντρο ο πόλεμος στην Ουκρανία – Σε καλό κλίμα η συνάντηση Γεραπετρίτη με Φιντάν

Ενημερώθηκε: 03/04/24 - 22:06

Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της συνθήκης για την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών βρίσκονται στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη επετειακή Σύνοδο εν μέσω ενός πολέμου στα σύνορα χωρών του ΝΑΤΟ.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η πρόταση του Γενικού Γραμματέα για αναδιάρθρωση της βοήθειας προς το Κίεβο, καθώς και μία συμφωνία για παροχή βοήθειας ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε αξιόπιστη και προβλεπόμενη βοήθεια για την μακροπρόθεσμη ασφάλεια στην Ουκρανία. Έτσι ώστε να βασιζόμαστε λιγότερο σε εθελοντικές συνεισφορές και περισσότερο σε δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Γενς Στόλτεμπεργκ.

Στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλες προτάσεις αύξησης των αμυντικών δαπανών πάνω από το 2% του ΑΕΠ, αλλά και παροχή βοήθειας στην Ουκρανία που να αγγίζει το 0,25% του ΑΕΠ όλων των χωρών. Τον τόνο της αυξημένης βοήθειας στο Κίεβο είχαν δώσει νωρίτερα, με άρθρο τους στο Πολίτικο, η ΥΠΕΞ της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας. Τονίζοντας μάλιστα τη βασική αρχή: Επίθεση σε έναν είναι επίθεση σε όλους. Και προσθέτοντας ότι «για να έχουμε ειρήνη στην Ευρώπη, πρέπει να σταματήσει ο ρωσικός ιμπεριαλισμός».

Σε σχέση με τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ έχει επιστρέψει στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Μεταξύ των ανησυχιών των μελών του ΝΑΤΟ είναι και το ενδεχόμενο επιστροφής του Ντοναλντ Τραμπ τον επόμενο Ιανουαρίου στο Οβάλ Γραφείο. Ειδικοί επισημαίνουν ότι το βασικό πρόβλημα δεν είναι μόνο η απειλή διάλυσης της συμμαχίας, αλλά και το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά απρόβλεπτος.

Μια ώρα η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές oλοκληρώθηκε, προ ολίγου, συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Συζητήθηκαν περιφερειακά και διεθνή θέματα, ο οδικός χάρτης της διμερούς συνεργασιας και η προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα τον Μάιο.

Η Αθήνα εκτιμά ότι το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στην Τουρκία δεν θα επηρεάσει, τουλάχιστον προς το παρόν, τη διαδικασία της προσέγγισης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επιστροφή στην ένταση – αυτή τη στιγμή – δεν εξυπηρετεί ούτε τις επιδιώξεις του ίδιου του Ερντογάν. Ο οποίος θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να ενισχύσει την οικονομία, καθώς είδαμε ότι η οικονομία ήταν η «Αχίλλειος πτέρνα» του Τούρκου ηγέτη στις εκλογές αυτές, και η εκτίμηση είναι ότι η αναπροσαρμογή ανασχεδιασμός των προτεραιοτήτων του Ταγίπ Ερντογάν δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Tο «αγκάθι» του Κυπριακού

Την Παρασκευή ο Τατάρ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα πάει στη Νέα Υόρκη για συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Θα επαναλάβει τις γνωστές θέσεις της τουρκικής πλευράς για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές status που θα θέτει ως προϋπόθεση για να καθίσει στο τραπέζι. Δηλαδή, δύο κράτη για να καθίσει στο τραπέζι, αυτό δεν είναι αποδεκτό από τη Λευκωσία.

Γενικότερα, τα θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το πώς θα αποτυπωθεί η αναφορά για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 – 18 Απριλίου στις Βρυξέλλες και οι εξελίξεις στην περιοχή ήταν στο τραπέζι της επίσκεψης χθες το βράδυ για λίγες ώρες στη Λευκωσία, όπου ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ