Συρία: Ο Τομ Μπαράκ ασκεί πίεση στις κουρδικές δυνάμεις - Τι επιδιώκουν οι ΗΠΑ στην περιοχή

 
τομ μπαρακ και τζολανι

Ενημερώθηκε: 12/07/25 - 19:16

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία, Τομ Μπαράκ, έχει ένα σαφές μήνυμα για τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις . «Υπάρχει λοιπόν ένα έντονο συναίσθημα ότι επειδή ήταν εταίροι μας, τους οφείλουμε. Το ερώτημα είναι τι τους οφείλουμε; Δεν τους οφείλουμε τη δυνατότητα να έχουν τη δική τους ανεξάρτητη κυβέρνηση εντός μιας κυβέρνησης», δήλωσε την Παρασκευή.

Τα νέα σχόλια του Μπαράκ εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, καθώς ο ίδιος προσπάθησε να συνεργαστεί με τη συριακή κυβέρνηση και επίσης να ενθαρρύνει την ενσωμάτωση των SDF. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε τον Μάρτιο, όταν ο ηγέτης των SDF, Μαζλούμ Αμπντί, πέταξε στη Δαμασκό και υπέγραψε συμφωνία με τον νέο πρόεδρο της Συρίας, Άχμεντ αλ-Σαράα. Ο αμερικανικός στρατός έχει υποστηρίξει τις SDF σε αυτή τη διαδικασία.

Ο ρόλος των ΗΠΑ στη Συρία εμπίπτει στην Επιχείρηση Inherent Resolve, η οποία αποτελεί μέρος της Συνδυασμένης Κοινής Ομάδας Εργασίας που συστάθηκε για την καταπολέμηση του ISIS. Αυτό εμπίπτει στην περιοχή επιχειρήσεων της CENTCOM.

Ενώ το Πεντάγωνο έχει συνεργαστεί στενά με τις SDF, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και οι διπλωμάτες ήταν πιο επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτή τη σχέση. Αυτό χρονολογείται από την εποχή της κυβέρνησης Ομπάμα, όταν ο Τζον Κέρι φαινόταν πιο επιφυλακτικός απέναντι στον ρόλο των ΗΠΑ στη Συρία.

Ο Σύρος πρόεδρος Άχμεντ αλ-Σαράα συναντάται με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία και ειδικό απεσταλμένο για τη Συρία, Τομ Μπαράκ, στην Κωνσταντινούπολη, στις 24 Μαΐου 2025. (πηγή: Muammer Tan/Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών/Handout μέσω REUTERS)
Ο Σύρος πρόεδρος Τζολάνι συναντάται με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία και ειδικό απεσταλμένο για τη Συρία, Τομ Μπαράκ, στην Κωνσταντινούπολη, στις 24 Μαΐου 2025. (πηγή: Muammer Tan/Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών/Handout μέσω REUTERS)

Κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Τζέιμς Τζέφρι ήταν επίσης επιφυλακτικός απέναντι στις SDF, αποκαλώντας τη συμφωνία μαζί τους «προσωρινή, τακτική και συναλλακτική». Ουσιαστικά, οι Αμερικανοί διπλωμάτες προτιμούσαν οι ΗΠΑ να συνεργάζονται απευθείας με τη Δαμασκό. Κατά την εποχή του καθεστώτος Άσαντ, αυτό δεν ήταν δυνατό. Ως εκ τούτου, προτιμούσαν να κρατούν οποιαδήποτε άλλη ομάδα σε απόσταση αναπνοής.

Τώρα, ο Μπαράκ είναι ο κύριος αξιωματούχος των ΗΠΑ που εργάζεται για τη Συρία. Δεν εργάζεται μόνο για να συνεργαστεί με τη Δαμασκό, αλλά είναι επίσης ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία. Έχει επικοινωνήσει με χώρες του Κόλπου σχετικά με τη Συρία. Έχει επίσης επικοινωνήσει με το Ισραήλ και τον Λίβανο. Ως εκ τούτου, ο ρόλος του φαίνεται να υπερβαίνει την απλή Συρία.

Τα σχόλιά του για τις SDF προκαλούν, επομένως, αντιδράσεις. Οι ΗΠΑ φαίνεται να επιθυμούν να κινηθούν ταχύτερα. Αυτό σημαίνει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να αποχωρήσουν ή ο ρόλος τους θα μπορούσε να αλλάξει. Οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν μεταφέρει στρατεύματα από ορισμένες περιοχές στον ποταμό Ευφράτη για να τα εδραιώσουν στην ανατολική Συρία.

Υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με το ISIS, αλλά και τους κρατούμενους του ISIS στο Al-Hol στην ανατολική Συρία. Η ανατολική Συρία εξακολουθεί να ελέγχεται από τις SDF. Ωστόσο, η ενσωμάτωση θα οδηγούσε στην ανάπτυξη του συριακού στρατού εκεί. Ορισμένες φωνές στην ανατολική Συρία, ιδίως οι Κούρδοι, ανησυχούν ότι ο νέος συριακός στρατός έχει αξιωματικούς που έχουν εμπλακεί σε εγκλήματα κατά Κούρδων πολιτών που χρονολογούνται από το 2018-2019. Ως εκ τούτου, είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε μια διαφορετική δύναμη στην ανατολική Συρία.

Η πολιτική των ΗΠΑ είναι να υπάρχει μία Συρία και ένας στρατός εκεί και να μην υποστηρίζεται ο φεντεραλισμός. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν μια αυτόνομη περιοχή στην ανατολική Συρία. Αυτά είναι τα συμφραζόμενα των σχολίων του Μπαράκ.

Είπε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν μια «ανεξάρτητη» περιοχή. «Τους οφείλουμε να εγκαινιάσουμε μια προέλαση προς ένα νέο καθεστώς στο οποίο θα υπάρχει λογική στον τρόπο με τον οποίο θα ενσωματωθούν σε μια συριακή κυβέρνηση». Αυτά μοιάζουν με σκληρά σχόλια για τις SDF επειδή θυσίασαν πολλά για να νικήσουν το ISIS στο πλευρό των αμερικανικών δυνάμεων. Οι υποστηρικτές των SDF αισθάνονται ότι πρέπει να λάβουν περισσότερα για τις προσπάθειές τους, όχι να παραμεριστούν σαν να είναι απλώς μια οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Συρίας. Έχουν συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για μια δεκαετία στην ανατολική Συρία.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα συμφραζόμενα. Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν ή PKK διαλύεται και καταθέτει τα όπλα του. Αυτό θεωρείται θετική εξέλιξη για την Τουρκία. Το PKK έχει συνδεθεί με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στην ανατολική Συρία. Το YPG αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά των SDF όταν ιδρύθηκαν το 2015. Ως εκ τούτου, η Άγκυρα θεωρεί τις SDF συνδεδεμένες με το PKK. Η Άγκυρα θέλει οι SDF να ενσωματωθούν ή να εξαφανιστούν. Η Άγκυρα έχει αντιταχθεί σε κάθε είδους οντότητα που διοικείται από τις SDF στην ανατολική Συρία. Ο Μπαράκ, ως πρέσβης στην Τουρκία, κατανοεί τις ανησυχίες της Άγκυρας.

«Οι Κούρδοι, ωστόσο, ανησυχούν για τον συγκεντρωτισμό της εξουσίας και την εξέχουσα θέση του ισλαμικού νόμου στο μεταβατικό σύνταγμα που υιοθέτησε η προσωρινή κυβέρνηση. Οι Κούρδοι έχουν ζητήσει ομοσπονδιακό σχεδιασμό και έχουν επανειλημμένα αρνηθεί ότι επιδιώκουν να διαιρέσουν τη Συρία», σημείωσαν τα μέσα ενημέρωσης του Rudaw στο Ερμπίλ. Το Rudaw είναι ένα κουρδικό μέσο ενημέρωσης. Ο Μπαράκ έχει δηλώσει ότι ενώ οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στη μεσολάβηση μεταξύ της Δαμασκού και των SDF «δεν πρόκειται να μείνουμε. Αν δεν συμφωνείτε, μην συμφωνείτε. Αλλά δεν πρόκειται να είμαστε εδώ για πάντα ως μπέιμπι σίτερ και μεσολαβητής». Είναι σαφής, δεν πρόκειται να υπάρξει «κράτος» των SDF.

Ο Μπαράκ προσπαθεί να μειώσει τις προσδοκίες και να είναι ρεαλιστής στα σχόλιά του. Ωστόσο, το ερώτημα είναι αν αυτό θα αποδυναμώσει τη θέση των SDF και θα κάνει τη Δαμασκό να νιώσει ότι μπορεί να περιμένει λίγο περισσότερο και στη συνέχεια να αναγκάσει τις SDF να συμφωνήσουν σε μια χειρότερη συμφωνία. Από την άλλη πλευρά, η Δαμασκός θα πρέπει να θέλει την ικανότητα των SDF στις τάξεις της. Οι SDF εκπαιδεύτηκαν από τις ΗΠΑ και έχουν αποδείξει ότι αποτελούν δύναμη σταθερότητας στη Συρία. Η περιοχή παρακολουθεί. Το Al-Arabiya ανέφερε τα σχόλια του Μπαράκ, σημειώνοντας ότι ο αμερικανικός στρατός «δεν σχεδιάζει να παραμείνει στη Συρία για πάντα».

Οι χώρες του Κόλπου θέλουν να δουν ποια θα είναι η δέσμευση των ΗΠΑ στο μέλλον. Είναι επιφυλακτικές απέναντι σε ένα κενό ισχύος. Γνωρίζουν επίσης ότι η Τουρκία και το Ιράν μπορεί να εισέλθουν σε αυτό το κενό. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ