Τα 6+1 μέτρα για φθηνότερη στέγη σε νέους

 
upourgoi stegi

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 15/09/22 - 11:59

Η Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη ΔΕΘ, παρουσιάστηκε στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε την παρουσίαση της στρατηγικής κοινωνικής στέγασης.

Η παρουσίαση έγινε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Επικρατείας, ‘Ακη Σκέρτσο και τον διοικητή της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Ο Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε και με αριθμούς στο στεγαστικό πρόβλημα λέγοντας ότι το 37% του εισοδήματος πηγαίνει στην κάλυψη στεγαστικών αναγκών ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στο 20%. Επίσης, υπάρχει φθίνουσα πορεία ιδιοκατοίκησης ενώ 770.000 κατοικίες είναι κλειστές, εκ των οποίων 200.000 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πρόσθεσε ότι η ηλικία στεγαστικής ανεξαρτητοποίησης στην Ελλάδα είναι τα 31 έτη όταν στην Ε.Ε. είναι τα 26.

Οι έξι συν ένας άξονες

1. Χαμηλότοκα δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια.

2. Μαζική ανακαίνιση κενών ιδιωτικών κατοικιών προς διάθεση σε νέους και νέα ζευγάρια.

3. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με «κοινωνική αντιπαροχή».

4. Επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης ιδιοκατοικούμενης κατοικίας νέων 18-39 ετών.

5. Επιδότηση ανακαίνισης κενών κατοικιών.

6. Δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών.

7. Αύξηση του φοιτητικού επιδόματος

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε τις δράσεις της κυβέρνησης για το στεγαστικό:

1. Άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια από 25 έως 39 ετών. Μιλάμε για δάνεια έως 150.000 ευρώ και κατοικία έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως το 2007. Θα δοθούν 500 εκατ. 375 εκατ. από τη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης (οαεδ) που θα είναι άτοκα και 125 εκατομμύρια από τις τράπεζες με τραπεζικά κριτήρια και τραπεζικά επιτόκια. Το επιτόκιο αντί να είναι 4% θα είναι 1%, δηλαδή το χαμηλότερο δάνειο που υπάρχει στην αγορά. Το κατώτατο εισοδηματικό όριο θα είναι 10.000 ευρώ και το ανώτερο θα είναι αντίστοιχο με αυτό για το επίδομα θέρμανσης. Η δόση θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο και θα φτάνει τα 275 ευρώ για σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα.

Το δάνειο θα είναι τελείως άτοκο για τρίτεκνους ή πολύτεκνους ή εάν ο δικαιούχους αποκτήσει τρία παιδιά όσο τρέχει το δάνειο. Η δράση θα ξεκινήσει από το πρώτο τρίμηνο του 2023.

2. Το πρόγραμμα – «κάλυψη». Αφορά σπίτια που είχαν δοθεί για τη στήριξη των μεταναστών τα οποία απελευθερώνονται. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα είναι περισσότερα από 1.000 τέτοια ακίνητα. Οι ιδιοκτήτες θα εισπράττουν από το κράτος αυτό που εισέπρατταν, το κράτος θα τα ανακαινίσει και θα τα διαθέσει σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, κατά προτεραιότητα πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες με πολύ χαμηλά ενοίκια.

3. Ευρωπαϊκά κονδύλια για την αξιοποίηση κενών κατοικιών ύψους 200 εκατ. ευρώ. Μαζική ανακαίνιση 4.000 ακινήτων που έχουν μείνει κενά και θα παραχωρηθούν στο κράτος για πέντε και πλέον έτη. Το κράτος θα αναλάβει την ανακαίνιση και θα τα παραχωρήσει σε νέα ζευγάρια. Ωφελούμενοι εκτιμάται ότι θα είναι 10.000 νέοι.

4. Κοινωνική δράση για μικρότερες ομάδες. Ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων 70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη. Δικαιούχοι θα είναι 100 νοικοκυριά ωφελούμενοι νέοι έως 39 ετών και τα κριτήρια θα αποφασιστούν μέχρι τον Δεκέμβριο. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων με τους δήμους.

5. Κοινωνική Αντιπαροχή. Αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο. Στόχος η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών.

Ανακαίνιση φοιτητικών εστιών

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στην αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος και την ανακαίνιση φοιτητικών εστιών.

Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα θα αυξηθεί από τα 1000 στα 1500 ευρώ (αύξηση 50%) και στις 2.000 ευρώ σε περιπτώσεις φοιτητών που συγκατοικούν. Δικαιούχοι του διευρυμένου επιδόματος είναι 50.000 φοιτητές και σπουδαστές δημόσιων ΙΕΚ. Ενισχυμένος προύπολογισμός: 75 εκατ. ευρώ με εφαρμογή από τον φετινό Σεπτέμβριο. Το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά για το έτος 2021-2022. Θα υπάρξει ειδική πρόνοια για τα τρία ακριτικά πανεπιστήμια με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (40.000 ευρώ).

Πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθούν σύγχρονες φοιτητικές εστίες σε 5 πανεπιστήμια της χώρας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (700 άτομα), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (4.850 άτομα), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (750 άτομα), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (750 άτομα) και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (1.100 άτομα).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ