Τα Βαλκάνια στις φλόγες – Βράζει το Κοσσυφοπέδιο

 
Τα Βαλκάνια στις φλόγες – Βράζει το Κοσσυφοπέδιο

Ενημερώθηκε: 07/08/22 - 08:35

Η ένταση μεταξύ των Σέρβων και της αλβανικής κυβέρνησης του Κοσόβου μεγαλώνει, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που άρχισαν να κλείνουν τους δρόμους και να πυροβολούν στον αέρα όταν οι αρχές του ανάγκασαν να τοποθετήσουν στα αυτοκίνητα τους πινακίδες που εκδίδονται μόνο από τις αρχές του Κοσόβου.

Πάνω από 23 χρόνια μετά τον τελευταίο πόλεμο, οι φόβοι ότι μπορούν να ξεσπάσουν νέες συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και Αλβανών ενισχύονται.

Το Κόσοβο σήμερα είναι ανεξάρτητη χώρα που συνορεύει με τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, και την Αλβανία, όμως οι Σέρβοι θεωρούν την περιοχή κοιτίδα του σερβικού έθνους.

Από τα 1,8 εκατομμύρια κατοίκους του Κοσόβου, το 92% είναι Αλβανοί και το 6% είναι Σέρβοι, ενώ οι υπόλοιποι είναι Κροάτες, Τούρκοι, Γοράνοι και Ρομά. Μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990, το Κόσοβο επεδίωξε την ανεξαρτησία του, προκαλώντας τη στρατιωτική επέμβαση της Σερβίας, και την αντίδραση του ΝΑΤΟ που το καλοκαίρι του 1999 βομβάρδισε τη Σερβία.

Οι σερβικές στρατιωτικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από το Κόσοβο όμως για πολλούς Σέρβους και Αλβανούς το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί. Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να διατηρεί δύναμη 4.000 ανδρών στο Κόσοβο, το οποίο το 2008 μονομερώς κήρυξε την ανεξαρτησία του, την οποία και έχουν αναγνωρίσει 99 από τις 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ.

Η Ρωσία όμως και η Κίνα που δεν το έχουν αναγνωρίσει μπλοκάρουν την ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ, ενώ η Σερβία έχει κατ' επανάληψη διακηρύξει ότι δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητη χώρα.

Οι σχέσεις Σέρβων και Αλβανών είναι ιδιαίτερα τεταμένες ενώ οι Σέρβοι ακολουθούν πολιτική ανυπακοής στις αρχές. Οι Σέρβοι αντιδρούν στην τοποθέτηση νέων πινακίδων σε αυτοκίνητα και δρόμους προκαλώντας ταραχές, ενώ η κυβέρνηση του Κοσόβου ανέβαλε την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου που ελέγχεται από τους Αλβανούς κατηγορεί τη Σερβία ότι υποκινεί τις ταραχές με την υποστήριξη της Ρωσίας.

Η Σερβία αρνείται να εφαρμόσει οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία για το αέριο και η κυβέρνηση της χρησιμοποιεί τη γλώσσα του Βλαντιμίρ Πούτιν, περί αποναζιστικοποίησης των Βαλκανίων. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ