Ταράχτηκαν οι Τούρκοι: Μιλούν για «πρόκληση» επειδή ο Δένδιας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων! (ΦΩΤΟ)

 
Ταράχτηκαν οι Τούρκοι: Μιλούν για «πρόκληση» επειδή ο Δένδιας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων! (ΦΩΤΟ)

Ενημερώθηκε: 16/10/20 - 15:56

Ταράχτηκαν οι Τούρκοι και μιλούν για «πρόκληση» επειδή ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατέθεσε σήμερα στεφάνι στο Μνημειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Ερεβάν.

Για «πρόκληση», έκανε λόγο η τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak», που απηχεί πλήρως τις απόψεις του Ερντογάν, απειλώντας -ούτε λίγο ούτε πολύ- ότι η κίνηση αυτή δημιουργει νέα ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας!

Πριν το επίσημο πρόγραμμα και τις συναντήσεις του με τους Αρμένιους αξιωματούχους, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το μνημείο της γενοκτονίας των Αρμενίων απο τους Τούρκους, το 1915, κατέθεσε στεφανι και υπέγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών.

Στη συνέχεια αναχώρησε για την έδρα της αρμενικής κυβέρνησης οπου συναντηθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας Ζοχράμπ Μνατσακανιάν και τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Στο μεταξύ, ο Νίκος Δένδιας, από το Ερεβάν, σχολίασε την τουρκική προκλητικότητα υποστηρίζοντας πως η Τουρκία πρέπει να κριθεί από τις πράξεις της και όχι από τα λόγια της.

«Η θέση μας ήταν σαφής από την αρχή. Ήμασταν πάντα έτοιμοι να ξεκινήσουμε διάλογο με καλή πίστη βάσει του διεθνούς δικαίου και της αρχής των καλών γειτονικών σχέσεων. Ωστόσο, αντί για πρόσκληση σε συνομιλίες, κάτι το οποίο παρεμπιπτόντως είχε συμφωνηθεί, αντιμετωπίζουμε και πάλι μια επανάληψη των προκλητικών και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας» σημείωσε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, κατά την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας Ζόραμπ Μνατσακανιάν

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, όλες οι εντάσεις στην περιοχή, στη Συρία, το Ιράκ, την Κύπρο, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο έχουν έναν γνωστό κοινό παρονομαστή: την Τουρκία, η οποία παράλληλα αγνοεί και την έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας.

Να τηρηθεί αυστηρά η κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη να τηρηθεί αυστηρά η κατάπαυση του πυρός και την ανάγκη να βρεθεί λύση μέσω της διπλωματικής οδού, με την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό τη μεσολάβηση της ομάδας του Μινσκ στη βάση του διεθνούς δικαίου.

«Η παρέμβαση της Άγκυρας σε μια ακόμη σύγκρουση είναι πραγματικά ανησυχητική και έχει δημιουργήσει σοβαρές ανησυχίες διεθνώς», τόνισε.

«Είναι ζωτικής σημασίας η διεθνής κοινότητα να κάνει σαφή διάκριση μεταξύ εκείνων που πυροδότησαν και συντηρούν τις εντάσεις και εκείνων που διατηρούν εποικοδομητική προσέγγιση και παραμένουν προσηλωμένοι στην ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Ανέφερε μάλιστα ότι η Ελλάδα ζήτησε την άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός, σημείωσε την ανάγκη να γίνει προσπάθεια για ειρηνική λύση υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ, ενώ παρότρυνε και την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει έκκληση για την παύση των παρεμβάσεων εξωτερικών παραγόντων.

Ο κ. Δένδιας καταδίκασε ακόμη τους αβάσιμους ισχυρισμούς της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν περί δήθεν ανοχής του ελληνικού κράτους σε προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα έχει ανακαλέσει τον πρέσβη της στο Μπακού για διαβουλεύσεις.

«Έχω υπογραμμίσει προσωπικά ότι δεν θα υπάρχει ανοχή σε προσβολές, ψεύδη και κατασκευασμένες ειδήσεις που φαίνεται δυστυχώς να έχουν βρει πρόσφορο έδαφος και αντικατοπτρίζουν τις ενέργειες άλλων γειτονικών χωρών».

Το Κυπριακό

Συζητήθηκε ακόμη το θέμα της Κύπρου με τη συνέχιση των παράνομων δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία, καθώς και το άνοιγμα μέρους του παράκτιου μετώπου των Βαρωσίων κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως η τριμερής σχέση μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Αρμενίας, που προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, στέλνει ένα θετικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Υπογράμμισε τέλος τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Αρμενίας που βασίζονται σε στέρεους ιστορικούς δεσμούς, ενώ ανέφερε την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσής τους, ιδιαίτερα σε οικονομικό επίπεδο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ