Τερέζα Μέι: Ζητάει επαναδιαπραγμάτευση για το Brexit παρά το «όχι» από τις Βρυξέλλες

 
Τερέζα Μέι: Ζητάει επαναδιαπραγμάτευση για το Brexit παρά το «όχι» από τις Βρυξέλλες

Ενημερώθηκε: 29/01/19 - 17:32

Μπορεί οι Βρυξέλλες να έχουν ξεκαθαρίσει ότι είναι κατά της επαναδιαπραγμάτευσης, για το Brexit, ωστόσο, η «εγκλωβισμένη» στις αντιδράσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό εξέφρασε την ελπίδα της ότι το θέμα θα ανοίξει εκ νέου, λίγο πριν τις κρίσιμες σημερινές ψηφοφορίες στη βρετανική βουλή.

Τερέζα Μέι

Brexit

H κάνει πίσω από τη συμφωνία που η ίδια διαπραγματεύθηκε για το σε μία προσπάθεια να διατηρήσει την ενότητα του κόμματός της και ενόψει δύο κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή απόψε, που θα δοκιμάσουν τις αντοχές του Plan B. To μήνυμά της προς τους σκληρούς Brexiteers του κόμματος είναι πως έτοιμη να συμβιβαστεί. Και προς τις Βρυξέλλες ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την στρατηγική, σύμφωνα με την οποία η υφιστάμενη «δεν είναι απλώς η καλύτερη δυνατή, αλλά και η μόνη δυνατή».

Από το βήμα της Βουλής η Βρετανίδα πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχει η βοήλυση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μία συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, όπως είπε, «είναι ξεκάθαροι πως θέλουν να ξέρουν και τι ακριβώς θέλει η Βρετανία να γίνει» μετά την απόρριψη της συμφωνίας. «Αυτή είναι η μία ευκαιρία, που έχουμε σήμερα» διεμήνυσε.

Όπως είπε δεν μιλάει πια για μια περαιτέρω ανταλλαγή επιστολών με τους Ευρωπαίους, αλλά για μία σημαντική και νομικά δεσμευτική αλλαγή στη συμφωνία αποχώρησης. «Το να διαπραγματευθώ μια τέτοια αλλαγή δεν θα είναι εύκολο. Θα σημαίνει ότι η συμφωνία αποχώρησης θα ανοίξει και πάλι, κάτι για το οποίο γνωρίζω ότι δεν υπάρχει μεγάλη όρεξη ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους μας» παραδέχθηκε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Μέι είχε επιβεβαιωσει νωρίτερα στους δημοσιογράφους ότι η πρωθυπουργός δήλωσε στους κορυφαίους υπουργούς της, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα, πως για να κερδίσει τη στήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων σε ένα συντεταγμένο Brexit απαιτούνται νομικές αλλαγές στις προβλέψεις για το ιρλανδικό backstop. Αυτό, όπως εξήγησε, σημαίνει πως πρέπει να ανοίξει σε επαναδιαπραγμάτευση η Συμφωνία Αποχώρησης, στην οποία κατέληξε με τους 27 της κοινότητας.

«Η πρωθπουργός τόνισε πως η ψήφιση της τροπολογίας Brady καθιστά σαφές πως η σημερινή φύση του backstop είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο η Βουλή δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία» είπε ο εκπρόσωπος.

Η Μέι θα στηρίξει τροπολογία η οποία ουσιαστικά της δίνει εντολή να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για επαναδιαπραγμάτευση, πιστεύοντας ότι αυτό αρκεί για να συστρατευτουν πίσω της οι Τόρις. Την ίδια ώρα το Εργατικό Κόμμα θα στηρίξει άλλη τροπολογία, η οποία επιτρέπει να καθυστερήσει η ημερομηνία της εξόδου από την κοινότητα.

Μέλη των Τόρις παράλληλα φέρονται να προωθούν έναν συμβιβασμό, σύμφωνα με τον οποίο θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση του backstop, αλλά και θα επιμηκυνθεί η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit.