Θα βοηθήσουν οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ τους Δρούζους στη Συρία;

 
ισραηλινα χτυπήματα στην νότια συρια

Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images

Ενημερώθηκε: 15/07/25 - 21:25

Η βία συνεχίστηκε στη νότια Συρία την Τρίτη(15/7). Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι τοπικές φυλές συγκρούστηκαν με μαχητές Δρούζων στην πόλη Σουέιντα.

Η επέμβαση του Ισραήλ φάνηκε επίσης να κλιμακώνεται, με περισσότερες αεροπορικές επιδρομές και σχόλια από αξιωματούχους. Αυτό οδηγεί στο ερώτημα τι μπορεί να ακολουθήσει και αν η περιορισμένη παρέμβαση του Ισραήλ θα βοηθήσει τους Δρούζους.

Η περιοχή των Δρούζων στη Συρία είναι περίπλοκη και οι άνθρωποι εκεί είναι διχασμένοι. Κάποιοι φαίνεται να υποστηρίζουν τον Σεΐχη Χικμάτ αλ-Χίτζρι, έναν πνευματικό ηγέτη των Δρούζων που έχει αντιταχθεί στη νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό. Άλλοι υποστηρίζουν άλλες παρατάξεις και μπορεί να προτιμούν περισσότερη διευθέτηση με τη Δαμασκό. Κανένας από αυτούς δεν θέλει να δει την περιοχή του να κατακλύζεται από εξτρεμιστές και εχθρούς.

Οι Δρούζοι βρίσκονται σε επισφαλή κατάσταση. Η κοινότητά τους είναι ένοπλη και πολλοί από τους άνδρες έχουν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση έχοντας υπηρετήσει στον στρατό. Έχουν μακρά παράδοση στην επιδίωξη κάποιας αυτονομίας στην περιοχή τους. Πιθανότατα επίσης καταλαβαίνουν ότι η νέα κυβέρνηση στη Συρία θέλει να ελέγξει την περιοχή τους και να περιορίσει την ανεξαρτησία της.

Το ερώτημα τώρα είναι αν η κυβέρνηση μπορεί να καταλήξει σε μια συμφωνία που οδηγεί στην ειρήνη ή αν αυτή η υποβόσκουσα σύγκρουση απλώς θα δει το κουτί να αναβάλλεται μέχρι τον επόμενο γύρο.

Μέλη των συριακών δυνάμεων ασφαλείας περιπολούν μετά την ανάπτυξή τους στο χωριό Αλ-Σούρα αλ-Κούμπρα, μετά από συγκρούσεις μεταξύ σουνιτών ισλαμιστών μαχητών και Δρούζων, στην επαρχία Σουέιντα της Συρίας, 2 Μαΐου 2025 (πηγή: REUTERS/KARAM AL-MASRI)

Έχουν ήδη σημειωθεί τουλάχιστον τρεις γύροι σοβαρών συγκρούσεων με τις νέες αρχές στη Δαμασκό. Συνήθως, αυτές τροφοδοτούνται από τοπικές διαμάχες και η κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη.

Υπάρχουν επίσης εξτρεμιστικές φωνές στη Συρία που τάσσονται κατά των Δρούζων και τους απειλούν. Ταυτόχρονα, οι Δρούζοι ενδέχεται επίσης να εμπλέκονται στην πρόκληση ορισμένων από αυτές τις συγκρούσεις.

Σε μια σύγκρουση, δεν είναι πάντα μια απλή ιστορία, και η Συρία είναι ένα πολύπλοκο μωσαϊκό ομάδων και συμφερόντων.

Ποιο είναι το συμφέρον του Ισραήλ σε αυτό; Το Ισραήλ έχει μια μεγάλη κοινότητα Δρούζων . Διαμαρτυρίες ξέσπασαν στο βόρειο Ισραήλ την Τρίτη. Σαφώς, οι Ισραηλινοί Δρούζοι δεν θέλουν να δουν τους συντρόφους τους να βλάπτονται στη Συρία. Θέλουν περισσότερη παρέμβαση από απλές αεροπορικές επιδρομές; Μήπως προτιμούν μια παρασκηνιακή συζήτηση με τη Δαμασκό για την εκτόνωση των εντάσεων;

Στο παρελθόν, άλλοι ηγέτες των Δρούζων προσπάθησαν να βοηθήσουν τη συριακή κυβέρνηση του Άχμεντ αλ-Σαράα να καταλήξει σε συμφωνία με ηγέτες στη Σουβάντια, την πρωτεύουσα της περιοχής των Δρούζων στη νότια Συρία.

Ο Walid Jumblatt από τον Λίβανο είναι ένα παράδειγμα ξένου ηγέτη Δρούζων που θα μπορούσε να βοηθήσει. Μπορεί επίσης το Ισραήλ να βοηθήσει; Ίσως. Θα σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές τις δυνάμεις από τη Δαμασκό;

Η συριακή κυβέρνηση έχει ενημερωθεί από το Ισραήλ από τις αρχές του έτους ότι θέλει την αποστρατιωτικοποίηση της νότιας Συρίας. Αυτό σημαίνει ότι τυχόν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού μπορεί να γίνουν στόχοι στη νότια Συρία.

Η συριακή κυβέρνηση δεν διαθέτει πολλά τεθωρακισμένα οχήματα. Διαθέτει όλο και περισσότερες εκπαιδευμένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων αρκετών μεραρχιών στρατευμάτων. Διαθέτει επίσης κάποιες ένοπλες συμμορίες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά έχουν προηγούμενες διασυνδέσεις με εξτρεμιστικές ομάδες.

Αυτές οι ομάδες τείνουν να είναι αυτό που θα μπορούσε να περιγραφεί ως «τζιχαντιστές» και τείνουν να είναι σουνίτες εξτρεμιστές. Αντιπαθούν τους Δρούζους όταν αισθάνονται ότι δεν υπακούν στο κράτος ή απλώς φαίνονται να υποτάσσονται στη Δαμασκό.

Αυτή είναι μια ευαίσθητη περίοδος για τη Συρία. Πολλές χώρες θέλουν να επενδύσουν στη Δαμασκό, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, του Αζερμπαϊτζάν και των ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν μια σταθερή Συρία μετά από 14 χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Είναι απίθανο να θέλει κανείς να δει περισσότερες συγκρούσεις στη Σουέιντα. Όσο ορισμένες παρατάξεις των Δρούζων αισθάνονται ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν όπλα για να πάρουν αυτό που θέλουν και έχουν την υποστήριξη του Ισραήλ, είναι απίθανο να σταματήσουν οι συγκρούσεις.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση στη Δαμασκό μπορεί να εξοργιστεί περισσότερο με το Ισραήλ εάν αισθανθεί ότι το Ισραήλ υποδαυλίζει θρησκευτικές εντάσεις ή παρέχει ένα είδος αεροπορίας στους Δρούζους. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική του Ισραήλ θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη δυσαρέσκεια.

Από την άλλη πλευρά, η πολιτική αυτή θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει και να αποτρέψει τη Δαμασκό από το να εξαπολύσει εξτρεμιστές. Η Δαμασκός έχει προειδοποιηθεί να μην κάνει αυτό που έκανε στη Λατάκια, όταν έστειλε συμμορίες να επιτεθούν σε Αλαουίτες.

Θα αποδυναμώσουν οι αεροπορικές επιδρομές τoυς τζιχαντιστές της κυβέρνησης;

Το ερώτημα για τη Δαμασκό είναι αν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές θα αποδυναμώσουν τους τζιχαντιστές της κυβέρνησης. Θα ενθαρρύνουν οι αεροπορικές επιδρομές τους εξτρεμιστές, οι οποίοι φτάνουν με οχήματα πολιτικού τύπου, εναντίον των οποίων το Ισραήλ πιθανότατα θα ήταν λιγότερο πρόθυμο να χρησιμοποιήσει αεροπορικές επιδρομές;

Βασικά, είναι πιο εύκολο για μια αεροπορία να χτυπήσει άρματα μάχης και ΤΟΜΠ παρά τυχαία φορτηγά με άντρες μέσα. Το Ισραήλ δεν μπορεί πραγματικά να διεξάγει αεροπορικό πόλεμο στη Συρία εναντίον της συριακής κυβέρνησης.

Τελικά, αυτό πιθανότατα θα έκανε την κυβέρνηση Τραμπ να προσπαθήσει να ηρεμήσει τα πνεύματα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο Λευκός Οίκος θέλει να δει μια σταθερή Συρία.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία, Τομ Μπαράκ, προσπάθησε να βγάλει τη Συρία από το "πάγο" και να τη βοηθήσει να ενταχθεί στην περιοχή. Ως εκ τούτου, οι συγκρούσεις στη Σουέιντα αποτελούν πάντα ένα πισωγύρισμα.

Ο ηγέτης των Δρούζων Χίτζρι κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αθετεί τις υποσχέσεις της.

Η συριακή κυβέρνηση επιθυμεί κατάπαυση του πυρός. «Προς όλες τις μονάδες που επιχειρούν εντός της πόλης Σουγουάιντα, ανακοινώνουμε πλήρη κατάπαυση του πυρός μετά τη συμφωνία με τους αξιωματούχους και τους προύχοντες της πόλης, με απάντηση μόνο στις πηγές πυρός και αντιμετώπιση οποιασδήποτε στόχευσης από παράνομες ομάδες», δήλωσε ο Σύρος υπουργός Άμυνας Μουρχάφ Αμπού Κάσρα.

Παρ 'όλα αυτά, ο αριθμός των νεκρών φέρεται να έχει αυξηθεί στους 100. Οι Δρούζοι φοβούνται ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν επιθέσεις, εθνοκάθαρση ή χειρότερα.

Κάποιοι Δρούζοι θέλουν να δουν διεθνή παρέμβαση. Άλλοι φαίνεται να ελπίζουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εντάσεων. «Νωρίτερα, η ηγεσία των Δρούζων είχε εκδώσει δήλωση καλώντας τους μαχητές στη Σουέιντα να συνεργαστούν με τις εισερχόμενες δυνάμεις του καθεστώτος και να σταματήσουν τις συγκρούσεις για την προστασία των αμάχων και των κρατικών θεσμών», ανέφερε το μέσο ενημέρωσης Rudaw, με έδρα την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ.

«Η δήλωση χαιρέτισε την ανάπτυξη δυνάμεων από τα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας της Συρίας και προέτρεψε για κατάπαυση του πυρός μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για την ασφάλεια των πολιτών».

Το Ισραήλ ήταν επίσης πιο ειλικρινές την Τρίτη. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ εξέδωσαν κοινή δήλωση και οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον αυτού που χαρακτήρισαν συριακό «καθεστώς».

«Καθεστώς» ήταν ο όρος που χρησιμοποιούνταν κάποτε για το καθεστώς Άσαντ. Από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν έπεσε το καθεστώς Άσαντ, το Ισραήλ έχει γίνει πιο επιθετικό στη Συρία. Οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον δυνάμεων που συνδέονται με τη νέα κυβέρνηση αποτελούν ένα παράδειγμα.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Ισραήλ μεταξύ των πολέμων στη Συρία, όταν έπληξε ιρανικές εγκαταστάσεις στη Συρία, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις σπάνια στόχευαν τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος. Αυτή είναι μια σημαντική αντίθεση.

Η Νατζάτ Ρότσντι, αναπληρώτρια ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Συρία, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για τις αναφορές βίας και απαγωγών» στην περιοχή των Δρούζων. Κάλεσε τη Δαμασκό να προστατεύσει τους αμάχους και να αποκαταστήσει την ηρεμία, ανέφερε το Rudaw.

Ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει σχεδόν τους 100, ανέφερε νωρίτερα σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εν τω μεταξύ, η είδηση για την κατάπαυση του πυρός στη Σουβάντια έγινε δεκτή θετικά στον Λίβανο από τον Τζουμπλάτ. Επαίνεσε την «επίτευξη μιας διαρκούς λύσης εντός του πλαισίου του κράτους».

Ο Τζουμπλάτ ζήτησε να σταματήσει η υποκίνηση. Είπε επίσης ότι «οι παράνομες ομάδες στη Σουέιντα πρέπει να παραδώσουν όπλα στο κράτος». Το Ισραήλ θέλει να τροφοδοτήσει τις μάχες στη Συρία, πρόσθεσε, σύμφωνα με το επίσημο Συριακό Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Συρίας.

Πηγή: Jerusalem Post

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ