Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, πρόκειται να συζητήσει στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του, Πιτ Χέγσεθ, το ενδεχόμενο η Γερμανία να αναλάβει το κόστος για την προμήθεια αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας Patriot προς την Ουκρανία.
Την Κυριακή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα στείλει στην Ουκρανία έναν αδιευκρίνιστο αριθμό συστημάτων Patriot, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει ζητήσει περισσότερες αμυντικές δυνατότητες – συμπεριλαμβανομένων συστημάτων και πυραύλων Patriot – για την αποτροπή των καθημερινών ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drones.
Τι είναι το σύστημα Patriot;
Το Patriot - ακρωνύμιο του Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target - είναι ένα κινητό αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό σύστημα άμυνας εδάφους-αέρος, που αναπτύχθηκε από τη Raytheon Technologies.
Θεωρείται ένα από τα πλέον προηγμένα συστήματα αεράμυνας στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ και βρίσκεται σε επιχειρησιακή χρήση από τη δεκαετία του 1980.
Μια τυπική πυροβολαρχία Patriot περιλαμβάνει σύστημα ραντάρ και ελέγχου, μονάδα ισχύος, εκτοξευτές και οχήματα υποστήριξης. Ανάλογα με τον τύπο του αναχαιτιστή, μπορεί να πλήξει εναέρια μέσα, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους cruise.
Πώς λειτουργεί;
Η απόδοση του Patriot διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του αναχαιτιστή. Οι παλαιότεροι πύραυλοι PAC-2 φέρουν εκρηκτική κεφαλή κατακερματισμού, η οποία πυροδοτείται πλησίον του στόχου. Αντίθετα, οι νεότεροι PAC-3 χρησιμοποιούν τεχνολογία άμεσης πρόσκρουσης για μεγαλύτερη ακρίβεια.
Δεν είναι σαφές ποια ακριβώς έκδοση έχει παραχωρηθεί στην Ουκρανία, ωστόσο εκτιμάται ότι διαθέτει τουλάχιστον ορισμένους αναχαιτιστές τύπου PAC-3 CRI.
Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ (2015), το ραντάρ του συστήματος έχει εμβέλεια άνω των 150 χιλιομέτρων.
Αν και το Patriot δεν σχεδιάστηκε αρχικά για την αντιμετώπιση υπερηχητικών όπλων και η Raytheon δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα την αποτελεσματικότητά του σε τέτοιους στόχους, οι ΗΠΑ δήλωσαν τον Μάιο του 2023 ότι η Ουκρανία το χρησιμοποίησε για να καταρρίψει ρωσικό πύραυλο Kinzhal - τον οποίο η Μόσχα χαρακτηρίζει υπερηχητικό.
Σύμφωνα με τη Raytheon, από τον Ιανουάριο του 2015 το σύστημα έχει αναχαιτίσει περισσότερους από 150 βαλλιστικούς πυραύλους σε πραγματικές επιχειρήσεις.
Πόσο διαδεδομένο είναι;
Η Raytheon έχει παραδώσει περισσότερες από 240 μονάδες εκτόξευσης Patriot, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Συστήματα έχουν αναπτυχθεί σε τουλάχιστον 19 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ουκρανία, η Ιαπωνία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος.
Τον Ιανουάριο, το Axios μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν μεταφέρει περίπου 90 αναχαιτιστικά συστήματα Patriot από το Ισραήλ στην Ουκρανία.
Πόσο κοστίζει;
Το κόστος μιας νέας πλήρους πυροβολαρχίας Patriot υπερβαίνει το 1 δισ. δολάρια - εκ των οποίων περίπου 400 εκατ. αφορούν το σύστημα και 690 εκατ. τους πυραύλους - σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS).
Κάθε αναχαιτιστής κοστίζει κατά προσέγγιση 4 εκατ. δολάρια.
Γιατί το Κίεβο ζητά περισσότερα συστήματα;
Η Ουκρανία ζητά συστηματικά από τους δυτικούς συμμάχους της περισσότερα συστήματα αεράμυνας για την προστασία κρίσιμων υποδομών και αστικών περιοχών από τις συνεχείς επιθέσεις της Ρωσίας με πυραύλους και drones.
Αν και το Patriot είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό έναντι πυραύλων και αεροσκαφών, η χρήση του για την αναχαίτιση φτηνών drones θεωρείται οικονομικά δυσβάστακτη.
Παρόλα αυτά, Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητος για την προστασία στρατηγικών στόχων από τις ολοένα πιο εκτεταμένες επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς της Ρωσίας.
Η Μόσχα θεωρεί την αποστολή Patriot στην Ουκρανία ως επικίνδυνη κλιμάκωση. Τον Μάιο, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, προειδοποίησε ότι η αποστολή πρόσθετων συστημάτων θα καθυστερήσει την επίτευξη ειρηνευτικής λύσης.