Τι προσπαθεί να κερδίσει η Τουρκία με την εμπλοκή της στο Αφγανιστάν

Τι προσπαθεί να κερδίσει η Τουρκία με την εμπλοκή της στο Αφγανιστάν
Ενημερώθηκε: 10/09/21 - 13:33

Σε άρθρο του στο Bloomberg o αναλυτής Mπόμπι Γκος, εξηγεί τι προσδοκά να κερδίσει η Τουρκία τόσο στο εσωτερικό της όσο και στις σχέσεις τις με την Δύση και τον ισλαμικό κόσμο από την προσπάθεια που κάνει για να προσεγγίσει τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον αναλυτή η προσπάθεια να «ρίξει γέφυρες» με τους Ταλιμπάν ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, όταν η Τουρκία προσφέρθηκε να αναλάβει τον έλεγχο και την λειτουργία του Διεθνούς Αεροδρομίου της Καμπούλ, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.  Όμως η προέλαση των Ταλιμπάν δημιούργησε ένα χάος στην χώρα και έτσι έμεινε μετέωρη η συμμετοχή της Τουρκίας στην λειτουργία του αεροδρομίου «Χαμίντ Καρζάι».

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι πλέον ελέγχουν σχεδόν όλο το Αφγανιστάν, δήλωσαν ότι θα αναλάβουν αυτοί την ασφάλεια του αεροδρομίου και έτσι η Τουρκία προσφέρθηκε να αναλάβει την εύρυθμη λειτουργία του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και του Κατάρ εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι οι δύο χώρες εργάζονται για την αποκατάσταση των επιβατικών πτήσεων στο αεροδρόμιο, αλλά δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν για τον τρόπο λειτουργίας του.

Ο έλεγχος του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία, στην προσπάθεια της να αποκτήσει προσβάσεις στο Αφγανιστάν. Μάλιστα όπως σημειώνει ο αναλυτής του Bloomberg, είναι πολύ πιθανό ο Ερντογάν να εκμεταλλευτεί αυτή την συναλλαγή για να καλέσει τους Ταλιμπάν στην Άγκυρα για συνομιλίες.

Η πιο μεγάλη ανησυχία της Άγκυρας, είναι η πιθανή εισροή Αφγανών προσφύγων στην Τουρκία, οι οποίοι ελπίζουν να περάσουν στην Ευρώπη. Παρόλο που η τουρκική κυβέρνηση έλαβε βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να φιλοξενήσει περίπου τέσσερα εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες, η παρουσία τους έχει μεγάλο πολιτικό κόστος για τον Ερντογάν.

Για να αποφύγει λοιπόν ο τουρκικός πρόεδρος αυτό το κόστος θα προσπαθήσει, σύμφωνα με τον Γκος, να πείσει τους Ταλιμπάν είτε να ακολουθήσουν μια πιο μετριοπαθή πολιτική είτε να διαφυλάξουν καλύτερα τα σύνορα τους, έτσι ώστε οι Αφγανοί να παραμείνουν στην χώρα τους.

«Αν η Άγκυρα τα βρει με τους Ταλιμπάν και καταφέρει, για παράδειγμα, να τους πείσει να ακολουθήσουν μια πιο μετριοπαθή στάση σε ορισμένα θέματα, όπως με τις γυναίκες , τότε θα κερδίσει την ευγνωμοσύνη της Δύσης, που είναι υπό πίεση για την κατάσταση στο Αγφανιστάν.» τόνισε ο Γκος.

Παράλληλα, σημειώνει ο αναλυτής, αν καταφέρουν οι Τούρκοι να αποκτήσουν σχέσεις επιρροής με τους Ταλιμπάν τότε αυτόματα θα γίνουν ένας πολύ πιο σημαντικός σύμμαχος τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για τις ΗΠΑ.

Εκτός αυτών το Αφγανιστάν δίνει την ευκαιρία στον Ερντογάν να επεκτείνει την επιρροή της Τουρκίας, εις βάρος του έτερου μουσουλμανικού πόλου της Σαουδικής Αραβίας, ενώ παράλληλα θα κερδίσει σημαντικούς πόντους στην προσπάθεια του να αναδειχθεί ηγέτης του ισλαμικού κόσμου.