Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο συζήτησαν την αγορά Patriot από το Βερολίνο για την Ουκρανία.
Αφορμή για το τηλεφώνημα ήταν η απόφαση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, την Τρίτη, να αναστείλουν την αποστολή οπλικών συστημάτων στο Κίεβο, με την επίκληση ανησυχιών για μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων.
Ο Φρίντριχ Μερτς τηρεί ιδιαίτερα επικριτική στάση έναντι της Ρωσίας και έχει πει πολλές φορές ότι και η Ευρώπη πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είπε: «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να καλυφθεί αυτό το κενό Patriot». Και πρόσθεσε ότι μια επιλογή που εξετάζει η Γερμανία είναι η αγορά των συστοιχιών πυραύλων Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και στη συνέχεια η αποστολή τους στο Κίεβο.
Ανησυχία στο Κίεβο
Οι ΗΠΑ έχουν αναστείλει τις αποστολές ορισμένων κρίσιμων όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 30 πυραύλων αεράμυνας Patriot. Η απόφαση αυτή προκάλεσε ανησυχία στο Κίεβο, καθώς αποδυναμώνεται η ικανότητά του να αμυνθεί. Προς το παρόν, παραμένει ασαφές τι εννοούσε το πρωί της Παρασκευής ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι «θέλει να βοηθήσει την αεράμυνα της Ουκρανίας», κατά τη συνομιλία του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η Γερμανία έχει στείλει στην Ουκρανία τρία από τα δικά της συστήματα Patriot. Επίσης, ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ξεκίνησε τον περασμένο μήνα μια πρωτοβουλία για την εξαγορά περισσότερων από αυτά στην ομάδα Ramstein, στην οποία μετέχουν περίπου 50 χώρες. Ο Μπόρις Πιστόριους θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον αργότερα αυτόν τον μήνα για συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του σχετικά με την πρωτοβουλία του, καθώς και για τις παραγωγικές δυνατότητες, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.
«Φυσικά, αυτά τα ζητήματα θα βρίσκονται επίσης στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας έχει θέσει την ιδέα της αγοράς συστημάτων Patriot, ώστε να παρακαμφθούν οι μεγάλοι χρόνοι βιομηχανικής παράδοσης και να διασφαλιστεί ότι θα φτάσουν γρήγορα στην Ουκρανία.
Η γερμανική πρωτοβουλία
Η Γερμανία, ο δεύτερος μεγαλύτερος δωρητής της Ουκρανίας μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει επιδιώξει να αναλάβει μεγαλύτερο ηγετικό ρόλο στη διασφάλιση της υποστήριξης προς το Κίεβο, καθώς η υποστήριξη των ΗΠΑ έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ. Και ενώ η Ευρώπη θα μπορούσε να στηρίξει την αντίσταση της Ουκρανίας στις ρωσικές επιθέσεις χωρίς τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ, Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι προκλήσεις θα ήταν τεράστιες.
Η Γερμανία έχει παράσχει συνολικά 38 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων που έχουν προβλεφθεί για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.
Ένα δημοσίευμα του Bloomberg News την Παρασκευή ανέφερε ότι η Γερμανία προετοιμάζει μια παραγγελία αρμάτων μάχης ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των ταξιαρχιών του ΝΑΤΟ.