Τουρκία - Δημοψήφισμα: Οριακή νίκη Ερντογάν - Δεν πέτυχε το θρίαμβο που επεδίωκε

 
Τουρκία - Δημοψήφισμα: Οριακή νίκη Ερντογάν - Δεν πέτυχε το θρίαμβο που επεδίωκε

Ενημερώθηκε: 17/04/17 - 09:09

Δύσκολη νίκη πέτυχε ο Ερντογάν στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία, με την αντιπολίτευση να αμφισβητεί το αποτέλεσμα.

Με καταμετρημένο το 99,92% των ψήφων, το «ναι» ελάμβανε 51,23%, έναντι 48,77% του «όχι».

Καθοριστικός ήταν ο ρόλος της Κωνσταντινούπολης, όπως άλλωστε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και τα δημοψηφίσματα της Τουρκίας. Το ΑΚΠ, τα δύο κόμματα των Εθνικιστών και ο Ταγίπ Ερντογάν χάνουν έστω και με μικρή διαφορά την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, και με μεγαλύτερη την Σμύρνη. Τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Όπως επίσης σημαντικά αποδείχθηκαν και τα αποτελέσματα από τις κάλπες του εξωτερικού που στήριξαν και πάλι τον Ταγίπ Ερντογάν με αρκετά υψηλότερα ποσοστά από αυτά του εσωτερικού.

Ο Ερντογάν, μετά το αποτέλεσμα, μίλησε για μια ιστορική απόφαση που έλαβε ο τουρκικός λαός κι ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι η σημαντικότερη στην ιστορία της Τουρκίας.

πηγές από το προεδρικό γραφείο

Προηγουμένος έλεγαν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο κάτι που με τον τρόπο του είπε στις δηλώσεις του και ο Ερντογάν: Τα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο αριθμός των ψήφων υπέρ του "ναι" ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια, ήτοι 1,3 εκατομμύρια περισσότεροι ψήφοι έναντι του "όχι". Σύμφωνα με τον ίδιο, το "ναι" επικράτησε με ποσοστό 51,5%.

Βέβαια, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το στρατόπεδο του "ναι" δεν κέρδισε όσες ψήφους ανέμενε στο σημερινό δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση. Εντούτοις, όπως ο ίδιος σημείωσε, το "ναι" προηγείται έναντι του "όχι".

Η νίκη είναι πύρρειος για τον Ερντογάν όχι μόνο λόγω του χαμηλού ποσοστού αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι το «όχι» πλειοψήφησε σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη και σε όλα τα παράλια, όπως και στις κουρδικές περιοχές.

Η αντιπολίτευση όμως όχι μόνο δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα, αλλά τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν νοθεία και ζητούν επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Διαδηλωτές βγήκαν στα παράθυρα κτιρίων σε συνοικίες της Κωνσταντινούπολης χτυπώντας κατσαρόλες για να διαμαρτυρηθούν για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Κάτοικοι σε αρκετές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης βγήκαν απόψε στα παράθυρα των κτιρίων τους κι άρχισαν να χτυπάνε κατσαρόλες και τηγάνια ως ένδειξη διαμαρτυρίας, την ώρα που ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωνε την επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα.

Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν σε τουλάχιστον 4 συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Σε βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται επίσης μικρές ομάδες διαδηλωτών να κυκλοφορούν σε κάποιους δρόμους της πόλης.

Γιλντιρίμ: "είμαστε ένα Έθνος" και το έθνος είπε «ναι»

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος και του προέδρου Ερντογάν ότι "είμαστε ένα Έθνος", αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη σήμερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι το "ναι" προηγείται έναντι του "όχι".

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης επισήμανε ότι η Τουρκία ανοίγει μια νέα σελίδα στη δημοκρατική της ιστορία και υπογράμμισε ότι ο τελευταίος λόγος ανήκει στο Έθνος και το Έθνος είπε "ναι" στη συνταγματική αναθεώρηση.

Ντεβλέτ Μπαχτσελί

Από την άλλη, ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί – σύμμαχος του Ερντογάν - δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη σήμερα στην Τουρκία συνιστά ένα "αδιαμφισβήτητο επιτυχημένο επίτευγμα".

Επιπλέον επισήμανε ότι όλοι πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος.

Γεγονός όμως είναι ότι η κάλπη (με ό,τι είχε προηγηθεί ή συνέβη κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας) έβγαλε νικητή ή, μάλλον το πιο σωστό ανέδειξε «σουλτάνο», τον Ταγίπ Ερντογάν. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν, κι όχι αβάσιμα, πως αν δεν είχε κερδίσει το δημοψήφισμα ο Ερντογάν θα ζητούσε νέο, αν και όσες εξουσίες επιζητά μέσα από τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις τις απολαμβάνει ήδη.

Το διακύβευμα του δημοψηφίσματος

Οι περίπου 55,3 εκατ. ψηφοφόροι κλήθηκαν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν ένα πακέτο 18 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες στοχεύουν να μεταβάλλουν το πολίτευμα από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία σε προεδρική δημοκρατία, με μεγάλη συγκέντρωση εξουσιών στον πρόεδρο.

Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει πως η μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της σταθερότητας της χώρας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων στα πεδία της ασφάλειας και της οικονομίας.

Με την επικράτηση του «ναι» θα προκύψει κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού, άσκηση εκτελεστικής εξουσίας από τον πρόεδρο, μείωση των βουλευτών και άλλες αλλαγές

Στις δηλώσεις του μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος ο Τ. Ερντογάν ανέφερε ότι όλα τα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, ορισμένα θα τεθούν σε ισχύ το Νοέμβριο του 2019.

Ένα από τα ζητήματα που ο Τ. Ερντογάν συνέδεσε με το δημοψήφισμα είναι αυτό της θανατικής ποινής.

Θα συζητήσω αμέσως το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής με τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ και τον ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Μπαχτσελί, είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον υποστηρικτών του στην Κωνσταντινούπολη μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα θέσει το θέμα της επαναφοράς της θανατικής ποινής σε δημοψήφισμα, εφόσον χρειάστει.

 Δημοψήφισμα στην Τουρκία θέματα ΕΔΩ

Όλα τα σχετικά με το