Υπόθεση Μπελέρη: Νέα δήλωση αδιαλλαξίας Ράμα με τη στήριξη του Βερολίνου

 
mitsotakis-rama

Ενημερώθηκε: 15/12/23 - 09:57

Αποθρασυμένος από την στήριξη Σολτς ο Έντι Ράμα προχώρησε χτες σε δήλωση αδιαλλαξίας για την υπόθεση Μπελέρη, ποαρουσιάζοντάς την ως διμερή υπόθεση άσχετη από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι η υπόθεση Μπελέρη δεν είναι διμερής αλλά εμπίπτει στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, κόντρα στην «ανάγνωση» του Ράμα, ο οποίος ποντάρει στις πιέσεις που ασκούνται προς την Αθήνα. Ενδεικτικές οι τοποθετήσεις του καγκελάριου Ολαφ Σολτς στην Μπούντεσταγκ, μερικές ώρες προτού ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής, όταν μίλησε ακόμα και για ειδική πλειοψηφία στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, αναφερόμενος προφανώς σε μελλοντικά στάδια καθώς προσώρας απαιτείται ομοφωνία. «Είναι ο καιρός να δούμε όλοι τη μεγάλη εικόνα – και αυτό ισχύει για τις υποψήφιες χώρες και για τα κράτη-μέλη της ΕΕ» είπε ο Σολτς, παρέχοντας ευθεία στήριξη στον Ράμα.

Παίρνοντας τη «σκυτάλη» από τον Σολτς, ο Έντι Ράμα μιλώντας χτες σε Αλβανούς δημοσιογράφους παρουσίασε την υπόθεση Μπελέρη ότι είναι διμερές ζήτημα, και μάλιστα... ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ακούσει τίποτα αό όσα λέει Φρ. Μπελέρης.

«Εμείς θέλουμε να είμαστε ένα κράτος ευρωπαϊκό στα Βαλκάνια, όχι ένα Βαλκανικό κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Αλβανία μαζί με τη δουλειά μας θα γίνει η Ευρώπη των Βαλκανίων. Τα διμερή ζητήματα πρέπει να λύνονται μεταξύ των δύο χωρών Αν δε βρεθεί ένας δρόμος για να διαχωριστούν τα διμερή ζητήματα από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, μπορούμε να προβλέψουμε πως τα προβλήματα στα Βαλκάνια θα διογκώνοντα. Οι σχέσεις μου (με τον Κυριάκο Μητσοτάκη) είναι πολύ ανοιχτές. Σχέσεις σεβασμού. Η χτεσινή μας συνάντηση ήταν πολύ φιλική. Ο καθένας έχει την άποψή του. Έχω υπογραμμίσει ότι αυτό είναι ένα μεταξύ μας ζήτημα και πρέπει να βρεθεί η μεταξύ μας λύση. Είναι ένα ζήτημα, το οποίο ως Αλβανία δε βλέπουμε ότι συνδέεται με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ούτε και τις σχέσεις μας με την Ελλάδα» είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός

Ο Ράμα τόνισε ότι η θέση της Αθήνας είναι παράλογη και αντιευρωπαϊκή και ότι τα διμερή ζητήματα θα πρέπει να επιλυθούν μεταξύ των δύο χωρών και να μην επηρεάσουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας.

«Αναφέρθηκα στο θέμα της δυσκολίας που δημιουργούν εδώ και χρόνια οι εξαγωγές διμερών διαφορών μεταξύ χωρών στο τραπέζι της ΕΕ. Τα πιο έμπειρα, μακροβιότερα κράτη της ενωμένης ευρωπαϊκής οικογένειας έχουν μεγάλη επίγνωση του τρόπου με τον οποίο τα διμερή ζητήματα που εξάγονται από ένα κράτος μέλος δημιουργούν εύλογα εμπόδια. Είναι ακατανόητο σε μια διαδικασία ολοκλήρωσης μια χώρα να μπαίνει σε διαπραγματεύσεις, σε μια τελική φάση της ευρωπαϊκής συγκρότησης κράτους, επωφελούμενη από τη μεταφορά γνώσης από την ΕΕ, να παρεμποδίζεται, γιατί υπάρχει διμερές ζήτημα. Αυτό το εμπόδιο είναι παράλογο και αντιευρωπαϊκό στο πνεύμα. Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις και ιστορίες, δεν είναι τυχαίο ότι όλες αυτές οι περιπτώσεις προέρχονται από τον χώρο των Βαλκανίων. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για θέματα ιστορικού χαρακτήρα, για θέματα που δεν θίγουν καμία πτυχή που θίγει τις αρχές της Ε.Ε.».

Ο Ράμα είπε ότι στη σύνοδο κορυφής υπογράμμισε το γεγονός ότι πρόκειται για ένα θέμα που ανήκει σε δύο χώρες και δεν έχει καμία σχέση με τη διαπραγματευτική διαδικασία.

«Υπογράμμισα ότι αυτό είναι ένα θέμα μεταξύ μας, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, σε όλες τις περιπτώσεις είναι ένα θέμα που μας ανήκει, δεν το βλέπουμε να συνδέεται ούτε με τη διαπραγματευτική διαδικασία, ούτε με το περιεχόμενο της σχέσης μας με την Ελλάδα. , που είναι μια γειτονική χώρα, με την οποία θέλουμε να εμβαθύνουμε τις γειτονικές μας σχέσεις και να εμβαθύνουμε τη φιλία μας, κάνοντας ό,τι μπορούμε».

«Η Αλβανία πρέπει, μπορεί και θα γίνει η Ευρώπη των Βαλκανίων. Έχει όλα όσα χρειάζεται. Ο εσωτερικός μετασχηματισμός της Αλβανίας είναι πολύ σημαντικός για όλους μας».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι αυτό το αδιέξοδο δεν θα εμποδίσει τη χώρα μας στο ταξίδι της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Παραμένω πεπεισμένος ότι είτε ξεπεραστεί αυτό το αδιέξοδο είτε όχι, η Αλβανία δεν θα καθυστερήσει ούτε μια μέρα, γιατί θα συνεχίσουμε και θα κάνουμε τα καθήκοντά μας».

Η προχθεσινή δημόσια τοποθέτηση του καγκελαρίου της Γερμανίας Ολαφ Σολτς περί πλήρους υποστήριξης της προώθησης της ενταξιακής διαδικασίας για την Αλβανία, ενώ ήταν εις γνώσιν του το ελληνικό μπλόκο, συνδεδεμένο με την αδιαλλαξία που έχει επιδείξει στην υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας η κυβέρνηση του Εντι Ράμα, δεν έπεσε στην Αθήνα ως κεραυνός εν αιθρία. Ηδη τις τελευταίες εβδομάδες κατέφθαναν μηνύματα από το Βερολίνο αλλά και την Ουάσιγκτον ότι η Αθήνα πρέπει να δείξει πως είναι διαλλακτική έναντι του κ. Ράμα. Η απάντηση από την Αθήνα ήταν η ίδια που πριν από λίγες ημέρες επισυνάφθηκε και στα επίσημα έγγραφα της Ε.Ε.: να ορκιστεί ο Μπελέρης, να τύχει δίκαιης δίκης και να γίνει σεβαστό το τεκμήριο αθωότητάς του, όπως επιτάσσει ο πυρήνας του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ