Πιθανή συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αποτέλεσε αντικείμενο των συνομιλιών που έγιναν κατά τις διαπραγματεύσεις αυτή την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο, τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν σήμερα, Παρασκευή.
Η Ουκρανία έχει καταστήσει συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, στην οποία θα επιθυμούσε να μετάσχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αντικείμενο διαπραγματεύσεων για να δοθεί τέλος στη ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια που διαρκεί πλέον εδώ και πάνω από τρία χρόνια.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει γνωστοποιήσει από την πλευρά του ότι θα ήταν έτοιμος για τέτοια σύνοδο κορυφής μόνο σε «τελική φάση» των διαπραγματεύσεων, οι οποίες προς το παρόν έχουν αποφέρει λίγους καρπούς.
«Οφείλουμε να βάλουμε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο, κάτι το οποίο ξεκινά μάλλον από συνάντηση των ηγετών», σημείωσε ο Ζελένσκι σε συνάντηση που είχε χθες, Πέμπτη, με δημοσιογράφους, στην οποία μετείχε το AFP.
Οι Ρώσοι διαπραγματευτές «άρχισαν να το συζητούν» με την ουκρανική πλευρά, σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, αποτιμώντας ότι αυτό συνιστά «πρόοδο προς ένα είδος μορφοποίησης της συνάντησης».
Σε τρίτο κύκλο διαπραγματεύσεων που είχαν την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη, ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας Ρουστέμ Ουμέροφ πρότεινε η συνάντηση να γίνει έως το τέλος Αυγούστου, σύμφωνα με το τελεσίγραφο 50 ημερών που έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Βλαντιμίρ Πούτιν για την επίτευξη προόδου προς μία ειρηνευτική λύση, απειλώντας στην αντίθετη περίπτωση με την επιβολή σοβαρών κυρώσεων στη Ρωσία.
Η ρωσική πλευρά δεν φαίνεται ωστόσο αισιόδοξη όσον αφορά την πιθανότητα επικείμενης συνάντησης.
«Η συνάντηση θα πρέπει να προετοιμαστεί προσεκτικά. Μόνον έτσι θα έχει νόημα», σημείωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Και ενώ οι συναντήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τα εκ διαμέτρου διαφορετικά αιτήματα, αποφέρουν μέχρι στιγμής λίγα αποτελέσματα, η Ρωσία συνεχίζει να χτυπά στη γραμμή του μετώπου.
«Προσπαθούν όντως να τη διαπεράσουν. Ομως δεν έχουν επιτύχει μεγάλες προόδους», διαβεβαίωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Συστήματα Patriot
Η Ουκρανία εργάζεται για τη χρηματοδότηση 10 συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, έπειτα από συμφωνία με τις ΗΠΑ που επιτρέπει σε ευρωπαϊκές χώρες να αγοράζουν αμερικανικά όπλα για να τα προμηθεύουν στο Κίεβο, πρόσθεσε επίσης ο Ζελένσκι στις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν σήμερα, Παρασκευή.
«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μας μεταφέρει, θα μας πωλήσει αυτά τα συστήματα. Το έργο μας είναι να βρούμε χρηματοδοτήσεις για αυτά τα δέκα συστήματα», σημείωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η χρηματοδότηση τριών τέτοιων συστημάτων έχει ήδη εξασφαλιστεί.
Νόμος κατά της διαφθοράς
Ο Ουκρανός πρόεδρος διαβεβαίωσε επίσης κατά τη χθεσινή του συνάντηση με δημοσιογράφους ότι «άκουσε» τους διαδηλωτές που αντιτίθενται στον νόμο που ανακαλεί την ανεξαρτησία των αρχών καταπολέμησης της διαφθοράς, και τους απάντησε με νέο νόμο.
«Είναι απολύτως φυσιολογικό οι άνθρωποι να αντιδρούν όταν δεν θέλουν κάτι ή όταν αυτό (το κάτι) δεν τους αρέσει», σχολίασε ο Ουκρανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι είναι «πολύ σημαντικό να ακούμε και να ανταποκρινόμαστε με τον σωστό τρόπο».
«Οι άνθρωποι ζήτησαν αλλαγές. Ανταποκριθήκαμε», συνέχισε, αναγνωρίζοντας ότι «θα χρειαζόταν μάλλον διάλογος» προτού υιοθετηθεί ο νόμος που επικρίθηκε για τις Αρχές κατά της διαφθοράς.
Το πρώτο κείμενο, το οποίο ψηφίστηκε την Τετάρτη από το Κοινοβούλιο και επικυρώθηκε στη συνέχεια από τον Ζελένσκι, προέβλεπε να τεθεί η Nabu και η SAP, οι δύο βασικές Αρχές για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ουκρανία, υπό τη δικαιοδοσία του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος με τη σειρά του υπάγεται στον πρόεδρο. Το μέτρο αυτό κατέστειλε στην πράξη την ανεξαρτησία τους.
Ο νόμος αυτός προκάλεσε κατακραυγή στην κοινωνία των πολιτών και τις πρώτες μεγάλες διαδηλώσεις στους δρόμους του Κιέβου από τότε που έγινε η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, το 2022. Επίσης προκάλεσε έντονες επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί η Ουκρανία.
Απέναντι στην πολεμική αυτή, ο Ζελένσκι αρχικά προσπάθησε να υπερασπιστεί το κείμενο κατηγορώντας τις δομές αυτές για αναποτελεσματικότητα και ότι είναι «υπό ρωσική επιρροή». Εντέλει ανακοίνωσε χθες ότι προτείνει νέο σχέδιο νόμου για να εξασφαλίσει εκ νέου την «ανεξαρτησία» τους απέναντι στην εξουσία.
Η Nabu, υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με τις έρευνες για διαφθορά, χαιρέτισε το νέο κείμενο, το οποίο τώρα θα τεθεί σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.
Από την ίδρυσή της το 2015, αυτή η Αρχή έχει φέρει στο φως μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς στην Ουκρανία, περιλαμβανομένου στους κόλπους του στρατού και της κυβέρνησης. Ωστόσο λίγες μεταξύ αυτών έχουν καταλήξει σε καταδίκες στη δικαιοσύνη.
Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ