Αφού πήραν την Αυτοκεφαλία άρχισαν τα… «παιχνίδια» οι Σκοπιανοί - Τώρα θέλουν διπλή ονομασία για τη νέα Εκκλησία

 
Διπλή ονομασία για τη νέα Εκκλησία των Σκοπίων ζητά τώρα ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος

Ενημερώθηκε: 26/07/22 - 23:25

H διπλή ονομασία, μία για το εσωτερικό για τις Ελληνόφωνες Εκκλησίες και μία για τις υπόλοιπες φαίνεται πως προκρίνει ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος των Σκοπίων, λίγους μήνες μετά την αναγνωρισή του από το Φανάρι.

Μίλωντας στην σερβική εφημερίδα Politika απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως δεν θα ζητήσει από την Ελλάδα και το Φανάρι με ένα όνομα που δεν τους αρέσει, ταυτόχρονά όμως επισήμανε ότι δεν μπορούμε να ονομαζόμαστε τίποτε άλλο εκτός από “Μακεδόνες”!

Η απάντηση αυτή και μάλιστα μέσω της Σερβίας η οποία κατατάσσεται στους εχθρούς του Φαναρίου, προκαλεί πολλά ερωτήματα για την επόμενη μέρα των σχέσεων της νέας Εκκλησίας των Σκοπίων με την Αθήνα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο αφού και οι δύο έχουν διαμηνύσει στον Στέφανο οτι δεν θα γίνει αποδεκτό ένα όνομα που θα περιέχει τον όρο "Μακεδονία" η παραγωγά του.

Σύμφωνα με το ope.gr στην ερώτηση αν γίνει αποδεκτό το"από την πλευρά της «Μακεδονικής Εκκλησίας» το όνομα «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος» με το οποίο έχει αναγνωριστεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανέφερε: «Δεν θα τους ζητήσουμε να μας αποκαλούν με ένα όνομα που δεν τους αρέσει.Εφόσον είμαστε οι κληρονόμοι της περίφημης Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, το να μας προσφωνούν με αυτό το όνομα από την πλευρά τους δεν είναι πρόβλημα για εμάς. Είμαι όμως πεπεισμένος ότι οι αδελφοί αρχιερείς και γενικά ο πιστός λαός του Ελληνόφωνου Ορθόδοξου κόσμου θα καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να ονομαζόμαστε τίποτε άλλο εκτός από “Μακεδόνες”, δηλαδή για εμάς η Εκκλησία μας είναι τόσο “Μακεδονική” όσο και Αχρίδος. Πιθανότατα θα υπάρξουν ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν, αλλά η πίστη και η αγάπη μπορούν να μετακινήσουν βουνά. Εάν και οι δύο πλευρές δείξουν ότι ενεργούν με εν Χριστώ αγάπη, θα επιτευχθεί εύκολα συμφωνία μεταξύ των Ελληνόφωνων Εκκλησιών και της δικής μας, της “Μακεδονικής” Εκκλησίας».

Για το θέμα της αυτοκεφαλίας ο κ. Στέφανος επικαλείται το συλλείτουργο στην εορτή της Πεντηκοστής και εκφράζει την αισιοδοξία ότι αυτό θα γίνει στο άμεσο μέλλον.

«Με αρκετούς “Μακεδόνες” επισκόπους βρεθήκαμε στην Κωνσταντινούπολη και τελέσαμε τη Θεία Λειτουργία με τον Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στα γενέθλια της Εκκλησίας – στην εορτή της Αγίας Πεντηκοστής. Δεν γνωρίζω πότε θα μπορούσαμε να περιμένουμε επίσημο έγγραφο για την εγγραφή της τοπικής μας Εκκλησίας στα δίπτυχα των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, αλλά αφού είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε για λίγες μέρες κοντά στον Πατριάρχη και να δούμε την αγάπη του για την Εκκλησία και την ειλικρινή του επιθυμία να μας βοηθήσει, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό θα γίνει στο άμεσο μέλλον. Παρακαλούμε τον Ελεήμονα Θεό να μας δώσει λίγη ακόμα υπομονή».

Το θέμα του ονόματος απασχολεί, εκτός των άλλων, και το Πατριαρχείο Βουλγαρίας το οποίο δεν θέλει η νέα Εκκλησία να φέρει τον τίτλο "Αρχιεπισκοπή Αχρίδος" γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση καθώς Βουλγαρία και Σερβία ως βασικοί σύμμαχοι του Πατριαρχείου της Μόσχας δεν επιθυμούν τα Σκόπια να περάσουν στη σφαίρα επιρροής του Φαναρίου.

Υπενθυμίζεται οτι με την αναγνώριση των σχισματικών στις 9 Μαΐου από το οικουμενικό πατριαρχείο η Σόφια εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε:

«Η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία – Πατριαρχείο Βουλγαρίας με ευγνωμοσύνη προς τον Θεό και πνευματική χαρά χαιρετίζει τις αποφάσεις για την άρση του σχίσματος και εισέρχεται σε κανονική και Ευχαριστιακή κοινωνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας. Απομένει να εξεταστεί το όνομα της Ορθoδόξου Εκκλησίας στη Βόρεια Μακεδονία”. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο Βουλγαρίας δεν αναφέρεται σε Αρχιεπισκοπή Αχρίδος αλλά σε “Ορθόδοξη Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας».

Από την πλευρά της η Εκκλησία της Ελλάδος σε ανακόινωση της ΔΙΣ ξεκαθάριζε τη θέση της για το όνομα.

Συγκεκριμένα κατά τις αποφάσεις της για το ζήτημα η ΔΙΣ εξέφρασε τις σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις για:

α) Την χρήση του όρου «Μακεδονική Ορθόδοξος Εκκλησία», αποδιδομένου υπό της Εκκλησίας της Σερβίας στην Εκκλησία της Αχρίδος,

β) Την μνημόνευση «Διασποράς» της Εκκλησίας της Αχρίδος, και

γ) Τυχόν χορήγηση Αυτοκεφαλίας υπό του Πατριαρχείου Σερβίας, εφ’ όσον το μόνο αρμόδιο για την χορήγηση Αυτοκεφαλίας τυγχάνει το Πάνσεπτο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ