Ανησυχία για το μέλλον του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

 
Ανησυχία για το μέλλον του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Ενημερώθηκε: 01/02/23 - 12:02

Τη συνεχή παραβίαση των δικαιωμάτων του Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κατήγγειλε ο κ.Θεόφιος στην ετήσια Διεθνή Συνάντηση Κορυφής για τη Θρησκευτική Ελευθερία που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική.

Την ίδια στιγμή την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν στους Άγίους Τόπους εξέφρασε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών κ.Νίκος Δένδιας στη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ελί Κοέν.

Ο κ.Δένδιας αναφερόμενος στη χριστιανική συνοικία της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ επανέλαβε το πόσο σημαντικό είναι για την Ελλάδα τη προστασία των δικαιωμάτων του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου.

Ο Πατριάρχης κ. Θεόφιλος από την πλευρά του, μιλώντας στην ετήσια Διεθνή Σύνοδο Κορυφής για τη Θρησκευτική Ελευθερία (IRF), επισήμανε ότι το «ειρηνικό μωσαϊκό που γνωρίζουμε εδώ και εκατοντάδες χρόνια απειλείται», εξηγώντας ότι «η χριστιανική κοινότητα αντιμετωπίζει εγκλήματα μίσους και πράξεις βανδαλισμού» που δεν στοχεύουν πλέον μόνο ιδιοκτησίες, αλλά μεταφέρουν διακριτικά μηνύματα με κάθε επίθεση, ότι «οι Χριστιανοί δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ιερουσαλήμ».

Όπως είπε αυτές οι επιθέσεις εντείνονται και στοχεύουν τη διαδρομή των χριστιανών προσκυνητών στην Πύλη της Γιάφα, στη Νέα Πύλη, καθώς και στο Όρος των Ελαιών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Προς το τέλος της ομιλίας του, ο Μακαριώτατος κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου και τους ηγέτες της αμερικανικής κοινωνίας να υποστηρίξουν τη χριστιανική ύπαρξη στους Αγίους Τόπους. “Είμαστε μικροί σε αριθμό αλλά μεγάλοι στην αποστολή μας» ανέφερε και τόνισε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι επόμενες γενιές θα μπορούν να επισκεφθούν την Ιερή Πόλη και να περπατήσουν στα χνάρια των Προφητών και του Χριστού, έτσι ώστε να γίνουν δεκτές όχι μόνο από πέτρες «αλλά από μια ζωντανή χριστιανική παρουσία».

Με ανακοίνωσή τους, οι ηγέτες των χριστιανικών κοινοτήτων στην Ιερουσαλήμ, καταδικάζουν τον κύκλο βίας στους Αγίους Τόπους, με αφορμή την πρόσφατη στοχοποίηση Χριστιανών από Ισραηλινές ριζοσπαστικές ομάδες στην περιοχή της Νέας Πύλης στην Παλαιά Πόλη.

«Καλούμε όλα τα μέρη στους Αγίους Τόπους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και αυτοκυριαρχία. Έχουμε προειδοποιήσει συνεχώς για έναν εκρηκτικό, παράλογο κύκλο βίας που θα προκαλέσει μόνο πληγές και βάσανα σε όλους. Μια τέτοια κατάσταση πραγμάτων σχεδόν σίγουρα θα επιφέρει περαιτέρω φρικαλεότητες, απομακρύνοντάς μας από την πολυπόθητη ειρήνη και σταθερότητα που όλοι επιδιώκουμε», αναφέρουν στην ανακοίνωση.

Οι ηγέτες των χριστιανικών κοινοτήτων κάνουν έκκληση για ισχυρή παρέμβαση για να σταματήσει η βία: «Παρακολουθώντας στενά αυτήν τη θλιβερή κατάσταση, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτή η εξάπλωση της βίας που οδήγησε στον αδικαιολόγητο θάνατο 32 Παλαιστινίων και 7 Ισραηλινών από την αρχή της Πρωτοχρονιάς φαίνεται να διαιωνίζεται. Σίγουρα θα συνεχιστεί, ακόμη και θα κλιμακωθεί, εκτός εάν γίνει μια ισχυρή παρέμβαση από την κοινότητα και τους πολιτικούς ηγέτες από όλες τις πλευρές».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ