«Αντάρτικο»στην Ήπειρο κατά του Ιερώνυμου για το κλείσιμο της Εκκλησιαστικής Σχολής της Μονής Βελλά

 
Μονή Βελλά

Ενημερώθηκε: 28/06/21 - 17:34

Ξεσηκώνονται οι φορείς της Ηπείρου για την απόφαση της υπουργού Παιδείας να κλείσει την Εκκλησιαστική Σχολή της Μονής Βελλά, έπειτα από 10 αιώνες λειτουργίας από την οποία αποφοίτησαν χιλιάδες δάσκαλοι και ιερείς.

Η απόφαση προκάλεσε την οργή του τοπικού μητροπολίτη Μάξιμου ο οποίος την χαρακτήρισε αντεθνική και προδοτική.

Ο κ. Μάξιμος τα βάζει επίσης ευθέως με τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιερά Σύνοδο, αλλά και τους μητροπολίτες της Ηπείρου αφού μεταξύ των τροποποιήσεων του νομοσχεδίου για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση που πρότειναν τη δημιουργία Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών στη Θεσσαλονίκη αντί στα Γιάννινα.

Υπέρ της διατήρησης της Σχολής έχουν ταχθεί ο Περιφερειάρχης αλλά και οι δήμαρχοι της περιοχής. Στη σύσκεψη που έγινε ο μητροπολίτης κ.Μάξιμος επιτέθηκε με σκληρές εκφράσεις κατά της Συνόδου:

«Δυστυχώς, δυστυχέστατα τις τελευταίες ημέρες, την περασμένη Παρασκευή η Διαρκής Ιεράς Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε να κλείσουν όλες οι Σχολές της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στη Βελλά. Κάτι το οποίο μας πικραίνει ιδιαίτερα, μας πονάει ιδιαίτερα. Κάτι το οποίο με τον τρόπο που έγινε νομίζουμε ότι είναι εντελώς απαράδεκτο αλλά και ακατανόητο.Μια τέτοια Σχολή, λοιπόν, η οποία φτιάχτηκε για εθνικούς λόγους δεν μπορεί να έρθει κανείς να την καταργήσει, ελαφρά τη καρδία.Είναι ακατανόητη αυτή η ενέργεια και απόφαση και θα τολμήσω να πω ότι είναι και γελοία, είναι γελοίο να ισχυρίζεται η Σύνοδος ότι για εθνικούς λόγους κλείνουμε τη Βελλά, το εθνικό αυτό πνευματικό κέντρο και εκκλησιαστικών γραμμάτων για να πάρουμε από εκεί μια Σχολή και να την πάμε στην Θεσσαλονίκη¨.

Αν και ο κ. Μάξιμος θεωρείται «παιδί»του Ιερώνυμου δεν δίστασε να του επιτεθεί όπως και στους άλλους μητροπολίτες της Ηπείρου οι οποίοι δεν αντέδρασαν στη Σύνοδο.

«Δυστυχώς, δυστυχέστατα από ότι πληροφορηθήκαμε και θα δούμε και τα Πρακτικά, όπως έχουμε δικαίωμα, της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου δεν υποστήριξε την υπόθεση κανείς, ούτε αυτοί ακόμα οι Ηπειρώτες Αρχιερείς. Ούτε ο Κονίτσης, ούτε ο Άρτης, ούτε ο Κηφισίας που κατάγεται από τα Ιωάννινα. Δεν είπαν κουβέντα. Ούτε ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος υποτίθεται ότι είναι ο πνευματικός μου πατέρας, τον οποίο δύο φορές επισκέφθηκα και είδα την προηγούμενη εβδομάδα που είχε τη γιορτή του, ούτε κανείς από την επιτροπή που ασχολούταν με το θέμα, ούτε κανείς από τους Συνοδικούς Αρχιερείς".

Τέλος κάλεσε τη Σύνοδο να πάρει πίσω την πρόταση:"Παρακαλώ, λοιπόν, σε αυτή την προδοτική για την Ήπειρο απόφαση να υπάρξει μια άλλη απόφαση που θα την αναιρεί».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κ.ΑλέξανδροςΚαχριμάνης δήλωσε; «Το Πωγώνι φθίνει. Μόνο για λόγους ιστορικούς και για να μην έρθουν τα σύνορα στα Γιάννενα, πρέπει να στηρίξουμε τη Βελλά. Δεν το θέλει ο Θεός. Την κράτησε 110 χρόνια και δε θα την κλείσει η ιεραρχία τώρα». Ενώ, ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωύσής Ελισάφ, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους Ηπειρώτες, όπου κι αν βρίσκονται, να στηρίξουν τη λειτουργία της Βελλάς. «Θέλω να πιστεύω ότι η πολιτεία θα κατανοήσει τι έχει συμβεί και δε θα αλλάξει την απόφασή της, αλλά και ότι η ίδια η ιεραρχία θα αναγνωρίσει το σφάλμα της». Την απόφαση της Συνόδου καταδίκασε και η Πανηπειρωτική Συνομοσπανδία Ελλάδος.

Η Μονή Βελλάς ή Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελλάς βρίσκεται σε απόσταση 35 χλμ. ΒΔ. από τα Ιωάννινα

Ιδρύθηκέ τον 11ο αιώνα. Ως το 1713 αποτελούσε έδρα της Επισκοπής. Στα 1250 ο αγνώστου ονόματος επίσκοπος Βελλάς υποβάλλει κανονικά και λειτουργικά ερωτήματα προς την πατριαρχική σύνοδο του Ιουλίου του 1250, που λόγω του εμπερίστατου της ρωμηοσύνης συνεδρίασε στην Ι. Μονή Σωσάνδρων . Βρίσκεται πολύ κοντά στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης «Παλιοβελλά», από την οποία σώζονται ελάχιστα ίχνη της, όπου στις αρχές του 18ου αιώνα ερημώθηκε από τους κατοίκους της που έφυγαν και εγκαταστάθηκαν στα Άνω Πεδινά, στο Ζαγόρι, για μεγαλύτερη ασφάλεια. Τότε η έδρα της επισκοπής μεταφέρθηκε στην Μονή Βελλάς, για ένα μικρό χρονικό διάστημα στον Παρακάλαμο και κατόπιν στην Κόνιτσα. Σήμερα η Επισκοπή δεν υφίσταται, ενώ η Μονή Βελλάς είναι ενσωματωμένη στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων. Η υπάρχουσα Μονή είναι ουσιαστικά ανακατασκευή της παλιάς που έγινε το 1745.

Για ένα μεγάλο διάστημα, από τον 13ο έως τον 17ο αιώνα, στην Μονή Βελλάς λειτουργούσε σχολή, όπου οι νέοι διδάσκονταν εκκλησιαστικά μαθήματα αλλά και μαθήματα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων. Το 1863 έγινε Σταυροπηγιακή και το 1885 μετατράπηκε σε ενοριακή. Είχε δε μετόχι τη Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στη Ρουμανία. Το 1936 ενώθηκε με τη Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως και Πωγωνιανής και σήμερα είναι ενταγμένη στη Μητρόπολη Ιωαννίνων. Η μονή απετέλεσε από το 13ο αιώνα και για 400 χρόνια περίπου μεγάλο πνευματικό κέντρο, ενώ διέθετε και μεγάλη περιουσία. Το 1817 σχεδόν ερημώθηκε, αφού οι μοναχοί αρνούμενοι να δώσουν την περιουσία τους στον Αλή Πασά, μετέβησαν στην Κέρκυρα. Την Μονή ανέστησε ξανά το 1911 ο τότε Μητροπολίτης Βελλάς και Κονίτσης Σπυρίδων Βλάχος και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος με την ίδρυση Ιεροδιδασκαλείου. Από εκεί αποφοιτούσαν δάσκαλοι και ιερείς.