Απολογήθηκε ο Ιερώνυμος για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό — Ζήτησε ενότητα

 
ieronymos-mitsotakis

Ενημερώθηκε: 23/01/24 - 19:28

Μία επιστολή του Αρχιεπισκόπου στον πρωθυπουργό στις 29 Δεκεμβρίου ήταν αυτή που προκάλεσε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αρχιεπισκοπή και στη συνάντηση που είχε με τον κ.Ιερώνυμο.

Η επιστολή απεστάλη μετά την συνάντηση που είχε ο Αρχιεπίσκοπος με τα ηγουμενοσυμβούλια των μονών Πεντέλης και Πετράκη προκειμένου να βρεθούν τρόποι ώστε να στηριχτούν οικονομικά οι οικογένειες.Και με αφορμή την επιστολή αυτή έγινε συζήτηση και για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Την εξήγηση αυτή έδωσε ο κ.Ιερώνυμος στα μέλη της Συνόσου που συνεκλήθη εκτάκτως για τη μυστική συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό ,αποδίδοντας τον θόρυβο που ξέσπασε στους δημοσιογράφους οι οποίοι "κακοποίησαν την συνάντηση για να πλήξουν τις αδελφικές σχέσεις που έχει με τους μητροπολίτες.

Όπως ανέφερε στην εισηγησή του στην Ιεραρχία "τρία είναι τα σημεία στα οποία σταθήκαμε περισσότερο. Α) Φοιτητική στέγη, Β) Το πρόβλημα της υπογεννητικότητος, Γ) Στέγη για τα νέα ζευγάρια. Επί τούτων των θεμάτων έχουμε προτάσεις. Θα ήθελα κατ ̓ αρχήν να συζητήσουμε επ ̓ αυτών. Αν κάπου καταλήξουμε να δώσουμε συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις".

Σε ο,τι αφορά το επίμαχο θέμα του γάμου είπε οτι ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για τις προθέσεις του να φέρει σχέδιο νόμου, που θα αφορά στον πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο οποίος θα αποκλείει την τεκνοθεσία από παρένθετη μητέρα και θα άποβλέπει μόνο στην υιοθεσία παιδιών.

Για το γάμο τόνισε οτι "δεν είμαστε εμείς που θα κρίνουμε, αλλά ο Θεός. Όμως, δεν είμαστε πάλι εμείς αυτοί, που μπορούμε να δεχθούμε οποιαδήποτε αλλοίωση του Ευαγγελικού λόγου". Ως προς το νομοσχέδιο μίλησε για "μία νέα πραγματικότητα, που στόχο έχει όχι μόνο να αλλοιώσει την κοινωνική συνοχή της πατρίδος μας, αλλά και να είσαγάγει «νέες μορφές οικογενείας»,καθώς και να κανονικοποιήσει την σχέση μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Παράλληλα, δημιουργούνται πολλές προκλήσεις ταυτότητος του ιερού και «μεγάλου», κατά τον Απόστολο των εθνών Παύλοι, μυστηρίου του γάμου, θίγονται τα παραδοσιακά πρότυπα του πατέρα και της μητέρας, ενώ επιχειρείται αλλαγή στις διατάξεις του οικογενειακού δικαίου, με κεντρική βεβαίως αυτήν του θεσμού της οικογενείας. ".

Η προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου στη Σύνοδο

Με την χάρη του Δωρεοδότου Θεού εισήλθαμε στον νέο ένιαυτόν 2024 της χρηστότητός Του και δράττομαι της ευκαιρίας να Σας ευχηθώ υγεία, δύναμη, πίστη και κάθε ευλογία παρά Θεού στην αποστολή μας.

Αποφάσισα να συγκαλέσω το σώμα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας μας σε έκτακτη συνεδρία λόγω της ιδιάζουσας επικαιρότητας και δη, με την αφορμή του υπό ψήφιση νέου νόμου για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και για διατάξεις έπιμέρους υιοθεσίας τέκνων υπ ̓ αυτών.

Συνεπώς, πρόκειται για μία νέα πραγματικότητα, που στόχο έχει όχι μόνο να αλλοιώσει την κοινωνική συνοχή της πατρίδος μας, αλλά και να είσαγάγει «νέες μορφές οικογενείας»,καθώς και να κανονικοποιήσει την σχέση μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Παράλληλα, δημιουργούνται πολλές προκλήσεις ταυτότητος του ιερού και «μεγάλου», κατά τον Απόστολο των εθνών Παύλοι, μυστηρίου του γάμου, θίγονται τα παραδοσιακά πρότυπα του πατέρα και της μητέρας, ενώ επιχειρείται αλλαγή στις διατάξεις του οικογενειακού δικαίου, με κεντρική βεβαίως αυτήν του θεσμού της οικογενείας.

Πολλές είναι οι φωνές που ακούγονται. Μεγάλη όμως και η άγνοια που επικρατεί. Κυρίως δε η άγνοια περί Θεού, η οποία σκοτίζει τον ανθρώπινο νού. Ο λόγος του μεγάλου Πατρός της Εκκλησίας μας, Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού είναι χαρακτηριστικός: «Το τοίνυν κακόν έστιν, ως προέφην, η άγνοια της αγαθής των όντων αιτίας ήτις τον μεν νούν πηρώσασα τον ανθρώπινον, την αίσθησιν δε τρανώς διανοίξασα, της μεν θείας γνώσεως παντελώς αυτόν απεξένωσεν». Ωστόσο, πολλές είναι και οι αντιδράσεις του πιστού λαού, στις οποίες, ούτε μπορούμε να κωφεύσουμε, ούτε βεβαίως να τις παραθεωρήσουμε.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να εκφράσω θερμές ευχαριστίες προς όλους τους αγίους αδελφούς, που εξέφρασαν δημόσια τις θεολογικές τους θέσεις και να ξεκαθαρίσω πως από εδώ και στο εξής θα ομιλήσει η Ιεραρχία. Η συνοδική φωνή μας, που αποτελεί την ύψιστη έκφραση εκκλησιολογικού φρονήματος και πράξεως της Εκκλησίας.

Στην έκτακτη αυτή συνεδρία, επιθυμώ να διατηρήσουμε άρρηκτη την ενότητά μας και προσεύχομαι στον Πανοικτίρμονα Θεό να μας φωτίσει για τις άποφάσεις, τις δύσκολες αποφάσεις, που πρέπει να λάβουμε. Παρακάλεσα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο να είναι ο εισηγητής μας, με θέμα: «Εκκλησία και θέσπιση γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου», τον οποίον μάλιστα και θερμότατα ευχαριστώ για την εύγενή θετική ανταπόκρισή του.

Άλλωστε, η ιδιότητά του ως συνοδικού προέδρου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής τον καθιστά καθ ̓ ύλην αρμόδιο και εξειδικευμένο εισηγητή.

Ωστόσο, πριν τον καλέσω να λάβει τον λόγο για να έπακολουθήσει ο γόνιμος διάλογός μας, επιτρέψτε μου να προβώ σε μερικές επισημάνσεις.Βρισκόμαστε σε μία ιστορική στιγμή. Σε μία καμπή για την αποστολή και τον ρόλο της Εκκλησίας σε έναν βαθειά θρησκευόμενο και πιστό λαό.

Βλέπουμε, ώστόσο, να προκύπτουν μερικά βασικά ερωτήματα, ήτοι, κατά πόσον ο βιβλικός αξιακός κώδικας παραμένει η βάση της ελληνικής κοινωνίας μας κατά πόσον η διδασκαλία του Ευαγγελίου αποτελεί ακόμα την βάση για την καθιέρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά πόσον ο άκρατος δικαιωματισμός περιορίζει το δώρο της ελευθερίας εκάστου εξ ημών, και κατά πόσον η άνατροφή των παιδιών χρειάζεται πρότυπα στα πρόσωπα του πατέρα και της μητέρας. Πιστεύω ακράδαντα πως ο άγιος Μεσογαίας θα φωτίσει, με τις γνώσεις και την εμπειρία του, τόσο την βιολογική, όσο και την θεολογική πλευρά του θέματος.

Δεν πρέπει όμως να λησμονήσουμε ότι είμαστε ποιμένες. Σε εμάς επαφίεται η χρήση τόσο της ακρίβειας, όσο και της οικονομίας, αφού έχουμε να κάνουμε με άνθρώπινες ψυχές, που πρέπει να αγωνισθούμε για να τους δείξουμε τον δρόμο της μετανοίας, τον δρόμο της σωτηρίας.

Δεν είμαστε εμείς που θα κρίνουμε, αλλά ο Θεός. Όμως, δεν είμαστε πάλι εμείς αυτοί, που μπορούμε να δεχθούμε οποιαδήποτε αλλοίωση του Ευαγγελικού λόγου.

Είμαστε οι συνεχιστές των Αποστόλων και έχουμε την ιερή ευθύνη να φέρουμε εις πέρας το βαρύ έργο του Ευαγγελισμού και της σωτηρίας των ανθρώπων. Παρά τα ελαττώματα και τις αδυναμίες μας, γνωρίζουμε το μονοπάτι, που με ασφάλεια οδηγεί στη σωτηρία.

Πέραν όμως τούτων, κρίνω σκόπιμον να θέσω υπ' όψιν όλων σας μία επιστολή μου προς τον Πρωθυπουργόν μας κ. Κυριάκον Μητσοτάκην, Βρισκόμαστε σε μία ιστορική στιγμή. Σε μία καμπή για την αποστολή και τον ρόλο της Εκκλησίας σε έναν βαθειά θρησκευόμενο και πιστό λαό.

Πέραν όμως τούτων, κρίνω σκόπιμον να θέσω υπ' όψιν όλων σας μία επιστολή μου προς τον Πρωθυπουργόν μας κ. Κυριάκον Μητσοτάκην, η οποία από τα μέσα ενημερώσεως κακοποιήθηκε σκόπιμα για να δημιουργήσει προβλήματα στις

μεταξύ μας άδελφικές σχέσεις:

«Άριθμ. Πρωτ. 1/ΕΞ/8922/2023

Εν Αθήναις τη 29η Δεκεμβρίου 2023

Προς: Εξοχώτατον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Εξοχώτατε κ. Πρωθυπουργέ,

Θα ήθελα και πάλι να σας ευχηθώ χρόνια πολλά για τις γιορτές των ημερών και πολλή δύναμη και αντοχή στην αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων της εποχής μας και της χώρας μας.

Προ ολίγων ημερών συναντήθηκα με τα ηγουμενοσυμβούλια των μοναστηριών της επαρχίας μου (Ι. Μ. Πετράκη, Ι. Μ. Πεντέλης). Το θέμα μας επικεντρώθηκε στην οικονομική κατάσταση της εποχής μας και την αναζήτηση τρόπων οικονομικής συμπαραστάσεως στην οικογένεια από μέρους των μοναστηριών που δύναται να συμπαρασταθούν.

Τρία είναι τα σημεία στα οποία σταθήκαμε περισσότερο. Α) Φοιτητική στέγη, Β) Το πρόβλημα της υπογεννητικότητος, Γ) Στέγη για τα νέα ζευγάρια. Επί τούτων των θεμάτων έχουμε προτάσεις. Θα ήθελα κατ ̓ αρχήν να συζητήσουμε επ ̓ αυτών. Αν κάπου καταλήξουμε να δώσουμε συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις.

Όταν θα έχετε ολίγον χρόνο και νομίζετε, ότι μπορούμε να προχωρήσουμε, περιμένω την πρόσκλησίν σας».

Ο κ. Πρωθυπουργός, μου έκανε την τιμή να με επισκεφθεί στις 8-1-2024, και μετά από συζήτηση, καταλήξαμε στο πρόσωπο, που θα μπορούσε να είναι ο σύνδεσμος για την υλοποίηση αυτού του αναπτυξιακού προγράμματος.

Τελειώνοντας την συζήτησή μας, με ενημέρωσε για τις προθέσεις του να φέρει σχέδιο νόμου, που θα αφορά στον πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο οποίος θα αποκλείει την τεκνοθεσία από παρένθετη μητέρα και θα άποβλέπει μόνο στην υιοθεσία παιδιών.

Απάντησα στον κ. Πρωθυπουργό, ότι το ζήτημα αυτό, δεν είναι θέμα ενός προσώπου, ακόμη και του Αρχιεπισκόπου, αλλά πρόταση και απόφαση όλης της Ιεραρχίας. Τίποτε περισσότερο.

Ας σταθούμε, λοιπόν, άγιοι αδελφοί στο ύψος των περιστάσεων. Ας παρακαλέσουμε τον Πανάγιο Θεό να μας φωτίσει και ας αναφωνήσουμε εν πλήρει ενότητι: «Στώμεν καλώς στώμεν μετά φόβου»!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ