Αποζημίωση θα ζητήσει η Εκκλησία από το Δημόσιο γιατί καθυστέρησε ή και εμπόδισε την αξιοποίηση των ακινήτων στα Νότια Προάστια

 
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την εκκλησιαστική περιουσία

Πηγή Φωτογραφίας: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 05/10/22 - 02:44

Αποζημίωση θα ζητήσει η Εκκλησία της Ελλάδος από το Ελληνικό Δημόσιο γιατί καθυστέρησε ή και εμπόδισε την αξιοποίηση των ακινήτων στα Νότια Προάστια. Η αποζημίωση την οποία θα διεκδικήσει η Εκκλησία μπορεί να φτάσει και τα 20 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου ο  δρόμος για τις διεκδικήσεις έχει ανοίξει μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου  Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση των ακινήτων της στην Βουλιαγμένη.

«Ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη αποζημίωση της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη ζημία που υπέστη καθόλα τα έτη λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης της Διοίκησης να ρυθμίσει πολεοδομικά τα ακίνητά της, ως νομίμως όφειλε. Η Εκκλησία της Ελλάδος θα ασκήσει αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου ζητώντας αποζημίωση"» είπε.

Συμπλήρωσε δε πως  ο υπολογισμός της ζημίας θα γίνει με βάση τις προσφορές που έχει ήδη δεχθεί από ιδιώτες προς αξιοποίηση των συγκεκριμένων εκτάσεων. «Η Πρόσκληση Ενδιαφέροντος της ΕΚΥΟ για την αξιοποίηση 17 πολεοδομικώς αρρύθμιστων εκτάσεων της Βουλιαγμένης  έχει δημιουργήσει αδιάσειστα τεκμήρια βασισμένα σε πραγματικές προσφορές επί των συγκεκριμένων ακινήτων, ώστε να υπάρχει ευχέρεια στην απόδειξη του ύψους της ζημίας της Εκκλησίας της Ελλάδος» υποστήριξε.

Για το θέμα των οικοπέδων στη Βουλιαγμένη ο διευθυντής της ΕΚΥΟ  αρχιμανδρίτης Νικ.Φαρμάκης εκτός του διαγωνισμού για την αξιοποίηση των οικοπέδων, για την οποία   έχει συγκρουστεί με τον δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης  είχε προσφύγει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο  το οποίο και δικαίωσε την Εκκλησία.

Σε παλιότερες δηλώσεις ο κ. Φαρμάκης υποστήριζε πως "ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης είχε μια δυναμική αντίδραση σε αυτό, μάλιστα υπήρξαν και δημοσιεύματα, αλλά πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Εκκλησία της Ελλάδος είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί το αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ιδιοκτησία της, το οποίο με απόφαση του ΕΔΔΑ πλέον αποδεδειγμένα καταπατείται επί δεκαετίες. Έχουμε προσφέρει με τη σύμβαση του 1952 στην πόλη της Βουλιαγμένης, το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της για να χτιστεί και να αναπτυχθεί και αυτές οι ελάχιστες ιδιωτικές ιδιοκτησίες μας, πρέπει να μας επιτραπεί να τις αξιοποιήσουμε. Η ρητορική για δήθεν προστασία του πρασίνου της περιοχής είναι προσχηματική, αν και χρήσιμη για να ακουστεί ηχηρά ο αντίλογος της Ε.Κ.Υ.Ο., ότι δεν υπάρχει οργανισμός με μεγαλύτερη οικολογική ευαισθησία από την Εκκλησία. Οι συντελεστές δόμησης είναι χαμηλοί στην περιοχή και εμείς, επειδή έχουμε εγνωσμένο  σεβασμό στο περιβάλλον και στο πράσινο της περιοχής, υποστηρίζουμε την αναθεώρηση του συντελεστή κατάτμησης, ώστε να αυξηθεί το ιδιωτικό πράσινο.  Και θα συμπληρώσω, εμείς είμαστε οι πρώτοι που ζητήσαμε αλλά και αποδεχθήκαμε για την περιοχή του Δήμου ΒΒΒ, να γίνει ανάπτυξη χαμηλής όχλησης, με περιβαλλοντικό πρόσημο και κατασκευές κόσμημα για την περιοχή".

Ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε στα μέλη της Συνόδου οτι πλέον έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις Εκκλησίας -Πολιτείας μετά την επίλυση του προβλήματος για τους διορισμούς των κληρικών.

Αναφερόμενος  σε αυτή την αλλαγή στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας τόνισε ότι προς ωφέλεια των δύο φορέων, και κυρίως για τη στήριξη του λαού μας στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, Εκκλησία και Πολιτεία κατέληξαν ότι σήμερα είναι ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς, αρχής γενομένης από τη συνεργασία μας για το εκκλησιαστικό κτήμα ΣΧΙΣΤΟ - ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ.

Αυτό το έργο η ίδια η Πολιτεία το ανακήρυξε σε στρατηγικής σημασίας και αυτό είναι ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτής της στάσης της Πολιτείας, όπως επισήμανε, και υπογράμμισε με έμφαση: «Βλέπουμε τα γόνιμα και σημαντικά αποτελέσματα αυτής της επιλογής. Βλέπουμε πόσο ψηλά μπορούμε να φθάσουμε, όταν Πολιτεία και Εκκλησία συνεργάζονται κοινοπρακτικά, ισότιμα και αλληλοπεριχωρητικά για το κοινό καλό και προς όφελος του λαού. Από αυτή τη στάση, ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι η πατρίδα μας. Πατρίδα μας δεν είναι μόνο ο τόπος της ελληνικής επικράτειας, αλλά κυρίως όλοι όσοι βρισκόμαστε στο ‘’εμείς’’, όσοι νιώθουμε αυτόν τον τόπο πατρίδα μας».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ