Μια πρόσφατη εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών προειδοποίησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πιο αποφασισμένος από ποτέ να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να επικρατήσει στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ και έναν ανώτερο αξιωματούχο του Κογκρέσου.
Όπως αναφέρει το NBC News, η ανάλυση, η οποία κοινοποιήθηκε στα μέλη του Κογκρέσου αυτό το μήνα, έδειξε ότι οι υπηρεσίες δεν βλέπουν κανένα σημάδι ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβιβαστεί σχετικά με την Ουκρανία.
Η εκτίμηση αυτή συνάδει με τον τρόπο με τον οποίο οι αμερικανικές και δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν αξιολογήσει τη στάση του ρωσικού καθεστώτος από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο Πούτιν διέταξε μια απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με δύο άλλα άτομα που έχουν γνώση του θέματος.
Ωστόσο, ο Πούτιν θεωρείται πλέον πιο αποφασισμένος από ποτέ, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ και τον ανώτερο αξιωματούχο του Κογκρέσου.
Όντας αντιμέτωπος με σοβαρές απώλειες ρωσικών στρατευμάτων και οικονομικές δυσκολίες στο εσωτερικό της χώρας, ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να εξασφαλίσει ουκρανικά εδάφη και να διευρύνει την επιρροή της χώρας του, προκειμένου να δικαιολογήσει το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος.
Σε ένδειξη της δυσαρέσκειάς του, ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα ακύρωσε μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πούτιν στη Βουδαπέστη και, για πρώτη φορά από την επιστροφή του στο αξίωμα τον Ιανουάριο, επέβαλε μέτρα κατά της Μόσχας, επιβάλλοντας κυρώσεις σε δύο μεγάλες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόσφατη έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και παρέπεμψε το NBC News στις δηλώσεις που έκανε ο Τραμπ σχετικά με τις προσπάθειες επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας και τις κυρώσεις στη Μόσχα.
«Όπως δήλωσε ο πρόεδρος, πρόκειται για εξαιρετικά ισχυρές κυρώσεις εναντίον των δύο μεγάλων ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών, οι οποίες, όπως ελπίζει, θα συμβάλουν στον τερματισμό του πολέμου», ανέφερε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σε γραπτή δήλωση.
Η ρητορική του Τραμπ, πάντως, έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες, καθώς εκφράζει ολοένα και μεγαλύτερη απογοήτευση και ανυπομονησία απέναντι στον Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι δεν στηρίζει με πράξεις τις θετικές δηλώσεις που γίνονται στις μεταξύ τους συνομιλίες.
Ντμίτριεφ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα λήξει μέχρι του χρόνου
Οειδικός απεσταλμένος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Κιρίλ Ντμίτριεφ, δήλωσε σε μια επενδυτική διάσκεψη στη Σαουδική Αραβία ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει εντός ενός έτους από τώρα.
Ο Ντμίτριεφ μίλησε μετά τις συναντήσεις του με αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς η επίσκεψή του πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση της αναβολής της συνάντησης κορυφής μεταξύ Τραμπ και Πούτιν.
«Είμαστε σίγουροι ότι βρισκόμαστε στο δρόμο προς την ειρήνη και ως ειρηνοποιοί πρέπει να το κάνουμε πραγματικότητα», δήλωσε ο Ντμίτριεφ, που είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, στο Ριάντ.
Ερωτηθείς αν η ειρήνη στην Ουκρανία είναι εφικτή εντός ενός έτους, ο Ντμίτριεφ απάντησε: «Πιστεύω ότι ναι».
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ, ο Ντμίτριεφ δήλωσε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε μια «διπλωματική λύση» για τον πόλεμο.
Ο Ντμίτριεφ εξήρε τη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας ως των κορυφαίων κατόχων φυσικών πόρων στον κόσμο και δήλωσε ότι μια τέτοια συνεργασία θα κάνει τον κόσμο πιο ασφαλή.
«Αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι επικεντρώνονται στον περιφερειακό σύγκρουση που υπάρχει γύρω από τη Ρωσία, αλλά δεν θέλουμε να εξελιχθεί σε μεγαλύτερο σύγκρουση. Και για αυτό πρέπει να κάνουμε καλύτερα από ό,τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα, όχι χειρότερα», δήλωσε ο Ντμίτριεφ.