Αρχαιολόγοι βρήκαν τον τόπο γέννησης του Αποστόλου Πέτρου

 
Αρχαιολόγοι βρήκαν τον τόπο γέννησης του Αποστόλου Πέτρου

Ενημερώθηκε: 17/08/22 - 15:20

Aρχαιολόγοι στο Ισραήλ υποστηρίζουν οτι ανακάλυψαν τον τόπο που γεννήθηκε ο Απόστολος Πέτρος. Πρόκειται για ομάδα επιστημόνων από το ισραηλινό κολέγιο Kinneret, το κολέγιο Nyack της Νέας Υόρκης και το Κέντρο Μελέτης του Αρχαίου Ιουδαϊσμού και των Αρχών του Χριστιανισμού, οι οποίοι ανακάλυψαν αρχαία επιγραφής σε εκκλησία που φαίνεται να ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Πέτρο.

Οι αρχαιολόγοι από το 2016 έκαναν ανασκαφές στη βόρεια ακτή της Θάλασσας της Γαλιλαίας. Η τελευταία ανακάλυψή τους ήταν ένα μωσαϊκό με φλοράλ μοτίβο εντός μίας εκκλησία, που βρέθηκε για πρώτη φορά το 2019 και φέρει μια επιγραφή που ζητά τη μεσολάβηση του «αρχηγού και διοικητή των ουράνιων αποστόλων», δηλαδή του Πέτρου.

Ο ναός αυτός ήταν η «Εκκλησία των Αποστόλων» και χρονολογείται από την βυζαντινή περίοδο και εντοπίζεται στις εκβολές του Ιορδάνη ποταμού, στη βόρεια ακτή της θάλασσας της Γαλιλαίας.«Η ανακάλυψη του φλοράλ μοτίβου είναι η κυριότερη ένδειξη πως ο Πέτρος είχε ιδιαίτερη σχέση με τη βασιλική και είναι πιθανό να ήταν αφιερωμένη σε εκείνον. Αφού η βυζαντινή χριστιανή παράδοση αναγνωρίζει το σπίτι του Πέτρου στη Βηθσαϊδά, και όχι στην Καπερναούμ όπως λογίζεται συχνά σήμερα, είναι πιθανό η βασιλική να μνημονεύει το σπίτι του» σημείωσε ο Στίβεν Νότλεϊ, καθηγητής του Nyack College και ακαδημαϊκός διευθυντής της ανασκαφής.

Σχετικά με την «Εκκλησία των Αποστόλων» ο υπεύθυνος της ανασκαφής σημείωσε στο προσωπικό του blog ότι κι αυτή είναι μία σημαντική ανακάλυψη :«Η εκκλησία των Αποστόλων (έχουμε ξεκινήσει να τη λέμε έτσι) είναι χτισμένη πάνω στο σπίτι του Πέτρου και του Ανδρέα. Πρέπει να ήταν ένα εκπληκτικό χτίσμα».«Θα χρειαστεί ακόμη μία σεζόν για να αποκαλυφθεί πλήρως», ενημέρωσε ο καθηγητής και συμπλήρωσε ότι το μωσαϊκό στο δάπεδο είναι «ξεκάθαρη απόδειξη πως η εκκλησία υπήρχε στην βυζαντινή περίοδο».

Το μωσαϊκό με το φλοράλ μοτίβο φέρει την εξής επιγραφή: «Πήγαν στη Βηθσαϊδά, την κατοικία του Πέτρου και του Ανδρέα, όπου υπάρχει μία εκκλησία στη θέση του σπιτιού τους».Αυτό,σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαίνει πως οι Βυζαντινοί έφτιαξαν την Εκκλησία των Αποστόλων, εις μνήμη του τόπου γεννήσεως των αποστόλων Πέτρου και Ανδρέα, ώστε να μην λησμονηθούν ποτέ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, η σκαπάνη έχει φέρει στο φως μόνο μέρος ενός μοναστηριακού συγκροτήματος.

Ο Απόστολος Πέτρος και άλλοι δύο Απόστολοι, ο Ανδρέας και ο Φίλιππος είχαν γεννηθεί στη Βηθσαϊδά, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Ιωάννη. Οι αρχαιολόγοι και μελετητές της Βίβλου ψάχνουν επί μακρόν το αρχαίο χωριό και έχουν περιορίσει την έρευνα σε τρεις πιθανές τοποθεσίες.

Το μωσαϊκό, που φαίνεται να προσδιορίζει τον χώρο ως Εκκλησία των Αποστόλων, βρίσκεται στο δάπεδο του κτηρίου. Η επιγραφή αναφέρεται, επίσης, σε έναν δωρητή, τον «Κωνσταντίνο, τον δούλο του Χριστού» μέσα σε ένα στρογγυλό «μετάλλιο» πλαισιωμένο με μαύρα ψηφιδωτά.

Μέρη της εκκλησίας διασώζονται πάνω από το ρωμαϊκό λουτρό στο αρχαιολογικό αρχείο, με ένα στρώμα λάσπης 16 ιντσών στο ενδιάμεσο, γεγονός που υποδηλώνει ότι το χωριό πλημμύριζε κάποτε από τη Θάλασσα της Γαλιλαίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ