Εκκλησία κατά δασικών χαρτών

 
Εκκλησία κατά δασικών χαρτών

Ενημερώθηκε: 28/07/21 - 11:31

Το θέμα των δασικών χαρτών επανέφερε ο μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.Συμεών μιλώντας στο Κλωνί Σπερχειάδας.

Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών με αφορμή την επέτειο των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αναφέρθηκε στην «πληγή» της διάλυσης των Ιερών Μονών, τα οποία έκλεισαν με διάταγμα της Αντιβασιλείας. «Σε μία εποχή, που εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, αντί να κοιτάξουμε να επουλώσουμε πληγές, να διδαχθούμε από το παρελθόν και να διορθώσουμε λάθη, όπως ήταν η βίαιη διάλυση εκατοντάδων μονών, έρχονται σήμερα οι δασικοί χάρτες για να εξαφανίσουν την ελάχιστη εναπομείνασα μοναστηριακή γη, αλλά και να θέσουν σε αμφισβήτηση τις ιδιοκτησίες των πτωχών ανθρώπων».

Το θέμα των δασικών χαρτών απασχολεί έντονα την Ελλαδική Εκκλησία και την Κρήτη. Πριν από λίγο καιρό ο Αρχιεπίσκοπος είχε αποστείλει επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα για το θέμα την οποία συνόδευε με ένα βιβλίο που αφορούσε την περριουσία.Ο κ.Ιερώνυμος έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι με την ανάρτηση των νέων δασικών χαρτών επιχειρείται μία νέα «επιδρομή καταλήψεως» της μοναστηριακής περιουσίας της Εκκλησίας. Υποστηρίζει δε, ότι η τελευταία εναπομείνασα εκκλησιαστική περιουσία κινδυνεύει να εξανεμιστεί.Επίσης ανέφερε ότι τας πως αν χαθεί η εκκλησιαστική περιουσία αυτό θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα στο κοινωνικό της έργο.

Αυτό που έχουν διαπιστώσει στην Εκκλησία είναι ότι με τους δασικούς χάρτες μοναστηριακά ακίνητα που ήταν χαρακτηρισμένα με νόμους ως καλλιεργήσιμες εκτάσεις τώρα «βαφτίζονται» δάση.

Ο κ.Ιερώνυμος στο βιβλίο του με τίτλο «Διατηρητέα και εκποιητέα μοναστηριακή περιουσία» επιχειρεί να αποδείξει ότι η Πολιτεία στο παρελθόν έχει νομοθετήσει και έχει ξεκαθαρίσει τη μοναστηριακή περιουσία και έχει ορίσει ποιες εκτάσεις είναι καλλιεργήσιμες. Ουσιαστικά επισημαίνει στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό πως είναι οξύμωρο μοναστηριακές εκτάσεις που πριν από 100 χρόνια είχαν χαρακτηριστεί - με τη βούλα του νόμου - καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τώρα να θεωρούνται δάση.

Εκτός του κ.Ιερώνυμου και η Εκκλησία της Κρήτης πριν από τρείς μήνες είχε αντιδράσει στο θέμα και είχε ζητήσει την αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των Δασικών Χαρτών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων και άρσης των αδικιών που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των νέων δασικών χαρτών, ζητά η Εκκλησία της Κρήτης.

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος, σε ανακοινωθέν που εξέδωσε αναφέρεται αναλυτικά στο θέμα, τονίζοντας πως «απασχολεί έντονα την Εκκλησία Κρήτης, τόσο εξαιτίας των δικαίων αντιρρήσεων που έχουν ήδη εκφρασθεί από Φορείς της Μεγαλονήσου Κρήτης, αλλά και από το γεγονός ότι πολλές από τίς καλλιεργήσιμες Μοναστηριακές και Ενοριακές εκτάσεις γης έχουν χαρακτηρισθεί ως «δασικές».