Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 1 Μαρτίου

 
Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 1 Μαρτίου

Ενημερώθηκε: 01/03/24 - 00:08

Εορτολόγιο-Βίοι αγίων: Σήμερα 1 Μαρτίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη: 

Αγία Ευδοκία η από Σαμαρειτών η Οσιομάρτυς, Αγία Αντωνίνα, Άγιος Παρασκευάς ο Τραπεζούντιος ο νεομάρτυρας, Οσία Δομνίνα η Νέα, Άγιοι Μάρκελλος και Αντώνιος, Άγιοι Σιλβέστρος και Σωφρόνιος, Άγιος Νεστοριανός, Άγιοι Χαρίσιος, Νικηφόρος και Αγάπιος, Όσιος Αγάπιος από τη Σκήτη της Κολιτσούς και οι μετ’ αυτού τέσσερις όσιοι, Άγιος Σιλβέστρος Πατριάρχης, Αγία Αναστασία η Νεομάρτυς, Άγιος David, Άγιοι Γερβάσιος και Λέων οι αυτάδελφοι, Όσιος Συνέσιος ο εν Λύση της Κύπρου αθλήσας, Όσιος Μαρτύριος του Ζελένσκ, Όσιος Λουκάς ο εκ Σικελίας, Άγιος Μεθόδιος ο Ιερομάρτυρας εκ Ρωσίας, Αγία Αντωνίνα η Οσιομάρτυς, Άγιος Παύλος ο Οσιομάρτυρας.

Γιορτάζουν οι : Ευδοκία και  Παράσχος .

Οσία Ευδοκία 

Η Ευδοκία ήταν μια γυναίκα από τη Σαμάρεια που ζούσε στην Ηλιούπολη της Φοινίκης, το σημερινό Μπάαλμπεκ, του Λιβάνου. Ήταν μια πολύ όμορφη ειδωλολάτρισσα, και αύξανε τον πλούτο της προσελκύοντας πλούσιους εραστές.

'Εμαθε για τον χριστιανισμό από έναν καλόγερο ονόματι Γερμανό. Σύμφωνα με το θρύλο, η Ευδοκία τον ρώτησε αν μπορούσε ακόμα και εκείνη να γλυτώσει από την Κρίση. Ο Γερμανός της υπόδειξε να παραμείνει μόνη της στο δωμάτιό της για μία εβδομάδα, νηστεύοντας και προσευχόμενη. Ακολούθησε τις οδηγίες του, και στο τέλος της εβδομάδας είχε ένα όραμα για τον Αρχάγγελο Μιχαήλ που την διαβεβαίωσε για την αγάπη του Χριστού για όλους τους ανθρώπους. Ο Γερμανός αργότερα τη βάφτισε.

Στα 30, η Ευδοκία έχτισε ένα μοναστήρι κοντά στην Ηλιούπολη όπου και μόνασε, και έδωσε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της σε διάφορες αγαθοεργίες. Απέρριψε όλους τους μνηστήρες της, και όταν ένα επίμονος εραστής με το όνομα Φιλόστρατος χτυπήθηκε, η Ευδοκία προσευχήθηκε για εκείνον μέχρι που ανέρρωσε, ενώ κατόπιν ο Φιλόστρατος μεταστράφηκε στον Χριστιανισμό.

'Επεισε πολλούς ειδωλολάτρες να μεταστραφούν στον Χριστιανισμό. Οι Ρωμαίοι αξιωματούχοι εξαγριωμένοι από τις πράξεις της την αποκεφάλισαν την 1η Μαρτίου 107.ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ