Εορτολόγιο-Βίοι αγίων: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 10 Ιουλίου

 
Άγιοι Βιάνωρ και Σιλουανός

Ενημερώθηκε: 09/07/23 - 23:48

Άγιοι Σαράντα Πέντε Μάρτυρες, Άγιοι Βιάνωρ και Σιλουανός, Άγιος Απολλώνιος από τις Σάρδεις, Άγιοι Μύριοι, Σύναξη πάντων των Βατοπαιδινών Αγίων, Άγιος Αθανάσιος ο Πεντασχοινίτης, Όσιοι Παρθένιος και Ευμένιος οι εν Γορτύνη της Νήσου Κρήτης, Οσία Αμαλία, Σύναξη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου εν τοις Βιάτου ή Βεώτου, Ανακομιδή Ιερών Λειψανων του Αγίου Γρηγορίου επισκόπου Άσσου εν Γέρα Λέσβου, Άγιος Τιθόης ο Μάρτυρας, Όσιος Αντώνιος ο Ρώσος ο Εσφιγμενίτης, Άγιος Γεώργιος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ο Γλυκύς.

Γορτάζουν οι: Αμαλία, Αμελί.

Άγιος Γεώργιος Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης

Ο Άγιος Γεώργιος Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης ήταν βυζαντινός επίσκοπος, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κατά την τρίτη δεκαετία του 11ου αιώνα.

Το όνομα του Γεωργίου ως Αρχιεπίσκοπου Θεσσαλονίκης πιστοποιείται σε δύο γραπτές πηγές και στην προφορική παράδοση της Μονής Βατοπεδίου. Το όνομά του αναφέρεται στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης - μια σημαντική πηγή για την ιστορία της Eκκλησίας της Θεσσαλονίκης - και η ένταξή της σε αυτή σημαίνει ότι το πρόσωπο του Γεωργίου είναι σημαντικό επειδή υπερασπίστηκε το ορθόδοξη πίστη σε δογματικές διαμάχες. Το όνομά του κατατάσσεται 29ο στη Σύνοδο. Προηγείται το όνομα του Νικήτα Α΄, που δραστηριοποιήθηκε περί το 1020 και έπεται το όνομα του Θεοφάνη Α΄, που γνωρίζουμε ότι διοίκησε την επισκοπή μεταξύ 1031 και 1038. Επομένως, η αρχιερατεία του Γεωργίου εντοπίζεται στην τρίτη δεκαετία του 11ου αιώνα.

Η δεύτερη πηγή για τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο είναι μια επιγραφή στην πρόθεση του Καθολικού της Μονής Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος. Στο βόρειο τοίχο βρίσκεται ένας επίσκοπος με την επιγραφή «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», ο οποίος είναι αγένειος, ευλογεί με το δεξί του χέρι και κρατά ένα κλειστό ευαγγέλιο με το αριστερό του. Φορά πολυσταύριο φαιλόνιο σε έντονα χρώματα και ωμοφόριο. Σύμφωνα με τον ιερομόναχο Ιουστίνο Σιμωνοπετρίτη, ο οποίος δημοσίευσε την εικόνα, η εμφάνισή του είναι παρόμοια με αυτή των ευνούχων. Η τοιχογραφία είναι από την πρώτη φάση αγιογράφησης του καθολικού από το 1312 και διατηρείται σε καλή κατάσταση[4].

Παράδοση της μονής Βατοπαιδίου αναφέρει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος προέρχεται από το μοναστήρι του Βατοπεδίου και για τον λόγο αυτό αγιογραφήθηκε εκεί.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ