Εορτολόγιο - Βίοι αγίων: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα 11 Σεπτεμβρίου

 
Άγιος Ευφρόσυνος

Ενημερώθηκε: 10/09/23 - 23:44

Εορτολόγιο-Βίοι Αγίων: Σήμερα 11 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας εορτάζει: Οσία Θεοδώρα από την Αλεξάνδρεια, Άγιος Ευφρόσυνος ο μάγειρας, Άγιοι Διόδωρος, Διομήδης & Δίδυμος οι μάρτυρες, Αγία Ίας, Άγιοι Δημήτριος, Ευανθία η σύζυγος του και Δημητριανός ο γιός τους, Αγία Θεοδώρα της Βάστα Πελοποννήσου, Όσιοι Ηλίας ο Σπηλαιώτης και Αρσένιος, Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων των Οσίων Σεργίου και Γερμανού των θαυματουργών.

Γιορτάζουν οι: Ευάνθης, Ευανθία (Εύα), Ευφρόσυνος. 

Άγιος Ευφρόσυνος και το θαύμα με τα μήλα 

Όπως αναφέρει ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, ο άγιος Ευφρόσυνος υπήρξε αγράμματος, καθόσον ανατράφηκε από γονείς χωρικούς. Μεγαλώνοντας, τον ήλκυσε ο μοναχικός βίος, κι έτσι, εγκαταλείποντας την οικία του, ανεχώρησε προς ένα κοινόβιο, όπου και εκάρη μοναχός. Εκεί φαίνεται ότι περιεπαίζετο από άλλους μοναχούς, καθώς καταγινόταν με τα του μαγειρείου, χωρίς μάλιστα να τα καταφέρνει ιδιαίτερα

Σ΄εκείνο το κοινόβιο ζούσε κι ένας ευλαβής ιερέας, ο οποίος στην προσευχή του ζήτησε από τον Θεό να του δείξει τα αγαθά που ετοιμάστηκαν για εκείνους που Τον αγαπούν.

Μια νύχτα, λοιπόν, αφού παραδόθηκε σε ύπνο, βρέθηκε σε όμορφο τόπο. Ο ιερέας είδε με έκπληξη τον μάγειρα της μονής, τον Ευφρόσυνο, να χαίρεται σ' εκείνο το μέρος την υπερκόσμια ομορφιά.

Ο ιερέας τότε τον πλησίασε και τον ρώτησε: "Έυφρόσυνε, πώς βρέθηκες εδώ, Τίνος είναι αυτός ο κήπος;". "Αυτός ο κήπος", απάντησε ο μάγειρας, "είναι για όσους αγαπούν τον Θεό.". "Κι εσύ τι κάνεις εδώ;", ξαναρώτησε ο ιερέας. "Με τη χάρη του Θεού εδώ μένω, πάτερ, και είμαι ο φύλακας του κήπου.", απάντησε ο Ευφρόσυνος. "Τότε δώσε μου κάτι απ' όλα αυτά τα αγαθά.", αντιπρότεινε ο ιερέας. "Πάρε ό,τι θέλεις.", απάντησε εκ νέου ο Ευφρόσυνος. Ο ιερέας είπε: "Θα ήθελα τούτα τα μήλα.", δείχνοντάς του ένα κλαδί με τρία μεγάλα μήλα. Ο Ευφρόσυνος τα έκοψε και του τα έδωσε.

Όμως εκείνη την ώρα ακούστηκε να κτυπά το σήμαντρο για την ακολουθία του Όρθρου, κι ο ιερέας ξύπνησε. Αφού πρώτα ευχαρίστησε τον Θεό, ο ιερέας κίνησε για τον ναό της μονής. Εκεί βρήκε τον μάγειρα να στέκεται στο στασίδι του, τον οποίον αμέσως κάλεσε παράμερα, για να τον ρωτήσει πού βρισκόταν όλη τη νύχτα.

Ο Ευφρόσυνος είπε: "Συγχώρεσέ με, πάτερ, μα πουθενά δεν πήγα όλη τη νύχτα.". Ο ιερέας, όμως, επέμεινε, λέγοντάς του πως δεν έπρεπε ν' αποκρύπτει την αλήθεια του Θεού. Υστερα  τον ασπάστηκε και πήγε στη θέση του.

Μετά, δε, την απόλυση της ακολουθίας πήγε κι έφερε τα μήλα, και κάλεσε όλους τους μοναχούς, προκειμένου να τους διηγηθεί την εμπειρία του. Αλλά ο Ευφρόσυνος, έφυγε από παραπλήσια πόρτα, την ώρα που οι μοναχοί πρόσεχαν τη διήγηση, απομακρύνθηκε από το μοναστήρι, και δεν ξαναφάνηκε ποτέ πια.

Λέγεται ότι όσοι ήταν άρρωστοι, έφαγαν από κείνα τα μήλα και θεραπεύτηκαν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ