Εορτολόγιο - Βίοι αγίων: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα 13 Σεπτεμβρίου

 
Άγιος Αριστείδης

Ενημερώθηκε: 12/09/23 - 23:08

Εορτολόγιο-Βίοι Αγίων: Σήμερα 13 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας εορτάζει: Ανάμνηση των Εγκαινίων του Ιερού Ναού της Αναστάσεως, Άγιος Κορνήλιος ο Εκατόνταρχος, Άγιος Αριστείδης, Προεόρτια της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, Άγιος Στράτων, Άγιοι Κρονίδης, Λεόντιος και Σεραπίων, Άγιοι Γορδιανός, Σέλευκος και Μακρόβιος, Άγιος Ουαλέριος, Άγιοι Λουκιανός, Ζωτικός και Ηλεί, Άγιος Μελέτιος Πηγάς, Όσιος Πέτρος «ο εν τη Ατρώα», Όσιος Ιερόθεος ο Νέος ο Ιβηρίτης, Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης και οι συν αυτώ Άγιοι Αρχιερείς Γρηγόριος Κυδωνιών, Αμβρόσιος Μοσχονησίων, Προκόπιος Ικονίου, Ευθύμιος Ζήλων καθώς και οι κληρικοί και λαϊκοί που σφαγιάσθηκαν κατά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Γιορτάζουν οι: Αριστείδης (Αρίστος, Άρης), Αριστέα (Αριστίνα ), Κορνήλιος, Κορνηλία. 

Άγιος Αριστείδης 

Ο Άγιος Αριστείδης ήταν Αθηναίος ευπατρίδης, φιλόσοφος εξ ενδόξου αθηναϊκού γένους, και έζησε κατά τον 2ο μ.Χ. αιώνα επί αυτοκρατορίας Αδριανού.

Έγινε Χριστιανός από τον Άγιο Διονύσιο και τον Άγιο Ιερόθεο και έγραψε στον Αδριανό απολογία υπέρ των διωκόμενων Χριστιανών. Στην συνέχεια εκδιώχθηκε και επειδή έλειπε ο Αδριανός μετέβη στην Ρώμη όπου και απολογήθηκε.

Κατόπιν μεταφέρθηκε στην Αθήνα όπου μαρτύρησε, αφού τον κρέμασαν στην αγορά των Αθηνών, την 13η Σεπτεμβρίου του 120 μ.Χ.

Ο Ιερώνυμος έγραψε εγκώμιο για τον Άγιο και τον χαρακτηρίζει Ισαπόστολο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ