Εορτολόγιο - Βίοι αγίων: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα 16 Σεπτεμβρίου

 
Αγία Ευφημία

Ενημερώθηκε: 15/09/23 - 23:52

Εορτολόγιο-Βίοι Αγίων: Σήμερα 16 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας εορτάζει:Αγία Ευφημία, Αγία Μελιτίνη, Αγία Λουντμίλα, Όσιος Δωρόθεος ο εν Αιγύπτω Ερημίτης, Όσιος Κυπριανός Μητροπολίτης Κιέβου, Όσιος Κασσιανός ο εν τη Γλυφία, παρά της κώμης Αλέκτορα εσκήσας, Άγιος Ninian, Αγία Edithac.

Σήμερα 16  Σεπτεμβρίου γιορτάζουν οι: Εύφημος, Ευφημία, Λουντμίλλα (Λουντμίλα), Μελιτίνος, Μελιτινή (Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα, Μελίνα).

Αγία Ευφημία 

Η Αγία Ευφημία έζησε και μαρτύρησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Διοκλητιανού.

Γεννήθηκε στη Χαλκηδόνα από οικογένεια θεοσεβή και ευγενική. Η Ευφημία εξελίχθηκε σε άνθρωπο με σπάνια χαρίσματα και δυνατό χριστιανικό φρόνημα, το οποίο επέδειξε όταν ο ειδωλολάτρης ανθύπατος της Μικράς Ασίας Πρίσκος διέταξε να παρευρεθούν όλοι οι κάτοικοι της Χαλκηδόνας σε γιορτή, την οποία οργάνωνε προς τιμή του θεού των ειδωλολατρών Άρη. Τότε η Ευφημία αποφάσισε μαζί με άλλους χριστιανούς να απέχει από τη γιορτή των ειδωλολατρών και για το λόγο αυτό συνελήφθη και φυλακίσθηκε.

Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της οι εχθροί του Χριστού προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να πείσουν την Αγία να αρνηθεί την πίστη της και να ασπασθεί τα είδωλα. Όταν συνειδητοποίησαν πως η Ευφημία δεν επρόκειτο να αλλάξει την πίστη της με τους λόγους, τη βασάνισαν φριχτά. Όμως με τη θεία χάρη, η Αγία δεν έπαθε τίποτα από τα βασανιστήρια. Τελικά οι δήμιοι, την έριξαν σε άγρια θηρία και η Ευφημία βρήκε το θάνατο από μία αρκούδα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ