Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 20 Σεπτεμβρίου

 
Άγιος Ευστάθιος ο Κατάφλωρος

Ενημερώθηκε: 19/09/23 - 23:44

Εορτολόγιο-Βίοι Αγίων: Σήμερα 20 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας εορτάζει: Άγιος Ευστάθιος και η συνοδεία του, Θεοπίστη η σύζυγος του, Αγάπιος και Θεόπιστος τα παιδιά του, Άγιος Ιλαρίων ο νέος οσιομάρτυρας, από την Κρήτη, Άγιοι Υπάτιος ο Επίσκοπος και Ανδρέας ο Πρεσβύτερος, οι Ομολογητές, Άγιοι Μαρτίνος Πάπας Ρώμης και Μάξιμος ο ομολογιτής ο σοφώτατος, Άγιοι Ομολογητές Ευπρέπιος, δύο Αναστάσιοι και Θεόδωρος οι μαθητές του Αγίου Μάξιμου, Άγιοι Αρτεμίδωρος και Θαλός, Όσιος Μελέτιος επίσκοπος Κύπρου, Άγιοι Ιωάννης ο Αιγύπτιος και οι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες, Όσιος Ιωάννης ο Θεοφόρος από την Κρήτη, Άγιος Ευστάθιος ο Κατάφλωρος Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, Σύναξη της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας στη Μεσσηνία, Σύναξιςτων εκ Θεσσαλιώτιδος Αγίων.

Σήμερα 20 Σεπτεμβρίου γιορτάζουν οι: Ευστάθιος, Ευσταθία, Θεοπίστη.

Άγιος Ευστάθιος ο Κατάφλωρος

Ο Άγιος Ευστάθιος έζησε τον 12ο αιώνα μ.Χ. και σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη φιλολογία και θεολογία και χειροτονήθηκε διάκονος στην Αγία Σοφία. Υπήρξε μεγάλος λόγιος του Βυζαντίου και το 1174  εκλέχτηκε Μητροπολίτης Μύρων.

Τον επόμενο χρόνο προάχθηκε σε Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης. Το έργο του στην Αρχιεπισκοπή αυτή υπήρξε πολύ προοδευτικό και συνάντησε διάφορες αντιδράσεις. Το 1185 . συνελήφθη από τους Νορμανδούς και το 1191 μ.Χ. κινδύνεψε η ζωή του από συνωμοσία.

Πέθανε το 1197 . ή 1198 ., αφού άφησε πολλά φιλολογικά, Ιστορικά και λαογραφικά έργα.

Aγιοκατατάχθηκε στις 10 Ιουνίου 1988.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ