Εορτολόγιο - Βίοι αγίων: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα 25 Αυγούστου

 
 Άγιος Τίτος ο Απόστολος

Ενημερώθηκε: 25/08/23 - 03:51


Εορτολόγιο-Βίοι Αγίων: Σήμερα   25 Αυγούστου η Εκκλησία μας εορτάζει: Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Βαρθολομαίου του Αποστόλου, Άγιος Τίτος ο Απόστολος, Άγιος Ιωάννης ο Καρπάθιος, Άγιοι Επιφάνιος και Ιωάννης Αρχιεπίσκοποι Κωνσταντινουπόλεως, Άγιος Μηνάς Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Άγιος Σάββας Βενεθάλων, Αγία Κωνσταντία η εν Πάφω, Οσία Ebba η Πρεσβυτέρα

Γιορτάζουν οι: Βαρθολομαίος, Τίτος, Τίτα (Τίτη).

Αγιος Τίτος, ο Έλληνας Απόστολος

Ο Τίτος ήταν Έλληνας, προφανώς από την Αντιόχεια, ο οποίος λέγεται ότι είχε σπουδάσει ελληνική φιλοσοφία και ποίηση στα πρώτα του χρόνια. Φαίνεται να είχε μετατραπεί από τον Παύλο, οπότε υπηρέτησε ως γραμματέας και διερμηνέας του Παύλου. Το 49, ο Τίτος συνόδευσε τον Παύλο στο συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ, με θέμα τις τελετές του Μωσαϊκού νόμου.

Προς το τέλος του 56 μ.Χ ο απόστολος Παύλος έστειλε στην Κόρινθο τον Τίτο.Μετά την επιτυχία αυτής της αποστολής, ο Τίτος ταξίδεψε βόρεια και συνάντησε τον Παύλο στη Μακεδονία. Ο Τίτος επέστρεψε στη συνέχεια στην Κόρινθο με μεγαλύτερη συνοδεία, μεταφέροντας δύο Κορινθίους μαζί του. Ο Παύλος συνάντησε τον Τίτο στην Κόρινθο αργότερα. Από την Κόρινθο, ο Παύλος έστειλε στη συνέχεια τον Τίτο για να οργανώσει τις συλλογές ελεημοσύνης για τους Χριστιανούς στην Ιερουσαλήμ. Ως εκ τούτου, ο Τίτος ήταν ένα εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων, ειρηνευτής, διαχειριστής και ιεραπόστολος.

Η πρώιμη εκκλησιαστική παράδοση υποστηρίζει ότι ο Παύλος, μετά την απελευθέρωσή του από την πρώτη φυλάκισή του στη Ρώμη, και πιθανόν μετά την περιοδεία του στην Ισπανία, σταμάτησε στο νησί της Κρήτης για να κηρύξει. Λόγω των αναγκών άλλων εκκλησιών, που απαιτούν την παρουσία του αλλού, χειροτονεί τον μαθητή του Τίτο ως επίσκοπο αυτού του νησιού, και τον αφήνει να ολοκληρώσει το έργο που είχε ξεκινήσει. Ο Χρυσόστομος λέει ότι αυτό είναι μια ένδειξη της εκτίμησης του Αγίου Παύλου για τον Τίτο.

Ο Παύλος κάλεσε τον Τίτο από την Κρήτη να τον βρει στη Νικόπολη της Ηπείρου. Αργότερα, ο Τίτος ταξίδεψε στη Δαλματία. Η Καινή Διαθήκη δεν καταγράφει το θάνατό του.

Η γιορτή του Τίτου δεν συμπεριλήφθηκε στο Τριαδικό Ημερολόγιο (το ημερολόγιο των αγίων που θα τιμηθούν κατά τη διάρκεια της λειτουργικής χρονιάς στην επίσημη λειτουργία της ρωμαϊκής τελετής. Όταν προστέθηκε το 1854, ανατέθηκε στις 6 Φεβρουαρίου. Το 1969, η Καθολική Εκκλησία ανέθεσε τη γιορτή στις 26 Ιανουαρίου για να γιορτάσει τους δύο μαθητές του Παύλου, τον Τίτο και τον Τιμόθεο, την επόμενη ημέρα της γιορτής της Μετατροπής του Αγίου Παύλου. Η Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία στην Αμερική γιορτάζει αυτά τα δύο, μαζί με τον Σίλα, την ίδια ημερομηνία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τον εορτάζει στις 25 Αυγούστου και στις 4 Ιανουαρίου.

Τα λείψανα του, που τώρα αποτελούνται μόνο από το κρανίο του, λατρεύονται στην Εκκλησία του Αγίου Τίτου, στο Ηράκλειο της Κρήτης, στην οποία επιστράφηκε το 1966 αφού μεταφέρθηκε στη Βενετία κατά την Τουρκοκρατία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ