Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 28 Μαρτίου

 
Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 28 Μαρτίου

Ενημερώθηκε: 27/03/24 - 23:44

Eορτολόγιο-Βίοι αγίων: Σήμερα 28 Μαρτίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη: 

Όσιος Ιλαρίων ο Νέος, Άγιος Ηρωδίων ο Απόστολος, Όσιος Στέφανος ο Θαυματουργός, Άγιος Ευστράτιος ο Νηστευτής ο Οσιομάρτυρας, Όσιος Ησύχιος ο Ιεροσολυμίτης, Άγιος Boyan ο επονομαζόμενος Enravota πρίγκιπας των Βουλγάρων, Όσιος Ιλαρίων εκ Ρωσίας, Όσιος Διονύσιος ο Ελεήμων, Όσιος Ιωάννης εκ Γεωργίας.

Όσιος Ευστράτιος 

Όσιος Ευστράτιος, απόγονος μιας πλούσιας οικογένειας του Κιέβου, διέθεσε στους πτωχούς όλα τα πλούτη του και εγκαταβίωσε στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, όπου αφιερώθηκε στην άσκηση και τη νηστεία. Ο Όσιος Ευστράτιος και άλλοι πενήντα   συνελήφθησαν αιχμάλωτοι γιατί την πίστη τους  από ένα Εβραίο  ο οποίος, για να τους εξαναγκάσει να ασπασθούν την ιουδαϊκή πίστη τους άφησε να υποφέρουν από την πείνα και τη δίψα. Καθώς η αποδοχή του Ιουδαϊσμού σήμαινε απελευθέρωση από την σκλαβιά, μετά από έξι χρόνια σκληρής δουλείας, οι αιχμάλωτοι ήταν έτοιμοι να αρνηθούν τον Χριστό. Ο Όσιος Ευστράτιος, όμως, τους έπεισε να μην αρνηθούν την υπόσχεση που έδωσαν με το βάπτισμα. Μετά από δέκα τέσσερις ημέρες όλοι πέθαναν από πείνα και δίψα, εκτός από τον Όσιο Ευστράτιο, που είχε συνηθίσει στις πολυήμερες νηστείες. Ο ιδιοκτήτης λοιπόν, οργισμένος, τον κατηγόρησε για τον θάνατο των συντρόφων του και διέταξε να σταυρωθεί ανήμερα του Χριστιανικού Πάσχα. Σύμφωνα με τον Βίο, ο Όσιος Ευστράτιος έζησε για δεκαπέντε ακόμα ημέρες επάνω στον σταυρό και βρήκε την δύναμη να συζητήσει με τον Εβραίο ιδιοκτήτη εάν ο σταυρικός θάνατος ήταν ατιμία ή προνόμιο και να προφητέψει για τους δουλοκτήτες του μία επικείμενη θεομηνία. Μόλις το είπε αυτό, μαχαιρώθηκε.

Οι σταυρωτές κατέβασαν το ιερό λείψανο από τον σταυρό και το έριξαν στην θάλασσα.Σύμφωνα  με την παράδοση  το  σκήνωμα θαυματουργικά, χωρίς ανθρώπινη μεσολάβηση μεταφέρθηκε  στα σπήλαια της Λαύρας του Κιέβου. Εκεί το βρήκαν οι μοναχοί, και το ενταφίασαν. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ