Εορτολόγιο: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα 15 Σεπτεμβρίου

 
Άγιος Βησαρίων

Ενημερώθηκε: 15/09/22 - 01:19

Εορτολόγιο - Βίοι αγίων: Σήμερα 15 Σεπτεμβρίου τιμάται οι μνήμη των αγίων: Άγιος Νικήτας ο Γότθος ο μεγαλομάρτυρας, Όσιος Φιλόθεος ο Πρεσβύτερος και θαυματουργός, Άγιος Βησσαρίων Αρχιεπίσκοπος Λαρίσης, Άγιος Ιωάννης ο Νεομάρτυρας από την Κρήτη, Άγιοι Μάρτυρες που μαρτύρησαν μαζί με τον Άγιο Νικήτα, Άγιος Πορφύριος ο μίμος, Εύρεσις του Τιμίου Λειψάνου του Αγίου Ακακίου, επισκόπου Μελιτινής, Άγιος Μάξιμος, Αγίες Δύο Κόρες, Εύρεσις του Τιμίου Λειψάνου του Αγίου Πρωτομάρτυρα Στεφάνου, Άγιος Συμεών Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, Όσιος Μελέτιος, Άγιος Ιωσήφ ο Νέος, Μητροπολίτης Τιμισοάρας, Όσιος Νικήτας επίσκοπος Χυτρών Κύπρου.

Γιορτάζουν οι: Βησσαρίων, Βησσαρία, Νικήτας, Νικήτα.

Άγιος Βησαρίων

Ο Άγιος Βησσαρίων γεννήθηκε στην Πόρτα Παναγιά Τρικάλων το 1490 μ.Χ., λίγα χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Τούρκους. Αν και οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες, γαλουχήθηκε και ανατράφηκε από τους ευλαβείς γονείς του με τα ιερά νάματα της αγίας πίστεώς μας και τα ιδεώδη του Γένους μας σε ένα γεμάτο θεοσέβεια οικογενειακό περιβάλλον.

Από πολύ μικρός εκδήλωσε την κλίση του προς τον μοναχισμό. Σε ηλικία μόλις 10 ετών έγινε υποταχτικός (καλογεροπαίδι) στον μητροπολίτη Λαρίσης Μάρκο, που τον χειροτόνησε διάκονο και πρεσβύτερο. Το έτος 1517 εκλέγεται επίσκοπος Ελασσώνος και το 1521 . αναλαμβάνει την διοίκηση της επισκοπής Σταγών. Το Μάρτιο του 1527 . αναβιβάζεται στον θρόνο της Μητροπόλεως Λαρίσης.

Ο Άγιος Βησσαρίων ως ιεράρχης επιτέλεσε γενικότερα σημαντικότατο έργο, ποιμαντικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό. Έτσι κέρδισε τις ψυχές των χριστιανών και αναδείχτηκε μεγάλη θρησκευτική και κοινωνική προσωπικότητα. Συγκεκριμένα εξαγόρασε και απελευθέρωσε πολλούς αιχμαλώτους, επίσης έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα για την προστασία και ανακούφιση φτωχών, γυμνών και πεινασμένων.

Για την εξοικονόμηση των αναγκαίων χρημάτων έκανε πολλά και μακρινά ταξίδια, μέχρι τα Βαλκάνια, την Ουγγαρία και Τσεχοσλοβακία. Ως γεφυροποιός εμπνεύστηκε αρκετά γεφύρια: στον Πορταϊκό ποταμό της ιδιαίτερης πατρίδας του Πόρτας Παναγιάς, στη Σαρακίνα της Καλαμπάκας, Πηνειός ποταμός (και με τα δύο επικοινωνεί η πεδινή Θεσσαλία με την ορεινή),τη γέφυρα Κοράκου στον Αχελώο (που συνδέει Θεσσαλία με Ήπειρο), το πρώτο γιοφύρι της Πλάκας (που ενώνει Τζουμέρκα με Άρτα και Γιάννενα).

Έκτισε στον Κόζιακα την μονή του Σωτήρος των Μεγάλων Πυλών (Δουσίκου), μεταξύ των ετών 1527 - 1534/35 και στα ερείπια παλιάς ομώνυμης.

Η εν λόγω μονή ανεγέρθηκε πάλι εκ βάθρων από τον ανεψιό του Αγίου Βησσαρίωνος και νέο κτήτορα Νεόφυτο Β΄ Λαρίσης κατά την περίοδο 1550 - 1552/57, τοιχογραφήθηκε δε από τον δεξιοτέχνη ζωγράφο Τζιόρτζη και διατηρείται μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση.

Έγραψε τρεις διαθήκες και καθιέρωσε το άβατο της μονής Δουσίκου για τις γυναίκες, που τηρείται μέχρι σήμερα με μεγάλη ευλάβεια.

Εκοιμήθη Στις 13 (ή 15) Σεπτεμβρίου 1540.

Η μνήμη του εορτάζεται στις 15 Σεπτεμβρίου, με ιδιαίτερη ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια, στη μονή του, στην Πύλη, στην Καλαμπάκα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ