Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 16 Απριλίου 2022

 
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 16 Απριλίου 2022

Ενημερώθηκε: 16/04/22 - 08:28

Εορτολόγιο-Βίοι Αγίων: Σήμερα 16 Απριλίου, η Εκκλησία τιμά την μνήμη των: Ανάσταση του Λαζάρου, Αγίες Αγάπη, Ειρήνη και Χιονία, Άγιος Μιχαήλ ο Βουρλιώτης, Όσιος Αμφιλόχιος Μακρής της Ιεράς Νήσου Πάτμου, Άγιοι Φήλιξ ο επίσκοπος, Ιανουάριος ο πρεσβύτερος, Φορτουνάτος και Σεπτεμίνος, Άγιος Λεωνίδης και οι Αγίες Χάρισσα, Νίκη, Γαλήνη, Καλλίδα, Νουνεχία, Βασίλισσα και Θεοδώρα, Αγία Ειρήνη, Άγιος Χριστόφορος ο Οσιομάρτυρας, Άγιοι Αγάθων, Ευτυχία, Κασία και Φιλίππα οι Ομολογητές, Οσία Θεοδώρα η πριγκίπισσα, Άγιος Ιωάννης ο διά Χριστόν σαλός, Άγιος Αμβρόσιος ο Ομολογητής Πατριάρχης Γεωργίας, Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γεθσημανή εν Ρωσία, Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου του Ταμπώφ εν Ρωσία

Γιορτάζουν οι: Γαληνός, Γαλήνη, Νίκη, Καλλίς (Καλλίδα), Χιονία, Χιονάτη, Λάζαρος.

Αγίες Αγάπη, Χιονία, Ειρήνη

Οι αγίες Αγάπη, Χιονία και Ειρήνη από τη Θεσσαλονίκη, μαθήτριες της αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας που μαρτύρησαν στην περιοχή της Ξηροκρήνης. Ήταν αδερφές, θυγατέρες μιας ευσεβούς γυναίκας ονόματι Θεοδότη. Κατάγονταν από πλούσια οικογένεια από τη Θεσσαλονίκη. Παρά το νόμο που απαγόρευε τα χριστιανικά βιβλία, οι αδερφές τα φύλαξαν και κατέφυγαν σε κάποιο βουνό. Εκεί της επισκέφθηκε η Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια, που ενθάρρυνε τις αδερφές και υποσχέθηκε πως θα προσεύχεται για εκείνες.

Οι αδερφές συνελήφθησαν το 304, και ανακρίθηκαν από τον άρχοντα Δουλσήτιο μαζί με τον Άγιο Αγάθωνα, τις Αγίες Ευτυχία, Κασία και Φιλίππα. Η Αγάπη, η Χιονία και η Ειρήνη αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν, παρά τις προσπάθειες του Δουλσήτιου. Φυλάκισε την Ειρήνη και οι δύο μεγαλύτερες, η Αγάπη και η Χιονία, μαρτύρησαν δια πυρρός. Μετά την κατάπαυση της πυρρός, αντιλήφθηκαν ότι τα ρούχα τους δεν είχανε καεί και τα σώματά τους έμοιαζαν ειρηνικά, σαν να κοιμούνται. Η Ειρήνη στάλθηκε σε πορνείο, ωστόσο εκεί κανείς δεν την άγγιξε, μέχρι που τη σκότωσε ένας στρατιώτης. Η μνήμη τους εορτάζεται στις 16 Απριλίου, μαζί με τη μητέρα τους Θεοδότη. Η Αγία Αναστασία, περήφανη για τις μαθήτριές της, έθαψε τα σώματά τους με ευλάβεια.

Το συναξάρι αναγράφει πως τα ιερά λείψανα που απέμειναν από την πυρά του μαρτυρίου συνελέγησαν από ευλαβείς Χριστιανούς και ενταφιάσθηκαν δυτικά της πόλεως της Θεσσαλονίκης, σε μικρή απόσταση από τα τείχη. Εκεί ανεγέρθηκε ένας ναΐσκος στην αρχή, που αργότερα έγινε μεγαλύτερος.

Στη συμβολή των οδών Λαγκαδά και Αγίου Δημητρίου, βρέθηκε χριστιανικός ναός του πρώτου μισού του 5ου αιώνα μ.Χ. που πιθανώς συνδέεται με το μαρτύριο και τη μνήμη του αγίου Νέστορα ή των τριών αδελφών μαρτύρων Αγάπης, Ειρήνης και Χιονίας. Ανασκαφές έφεραν επίσης στο φως άλλους δυο παλαιοχριστιανικούς ναούς. Ναός του 6ου αιώνα (Παλαιοχριστιανική Βασιλική Ξηροκρήνης) εντοπίστηκε στην οδό Μαργαροπούλου 20 – πίσω από τον Ν.Σιδηροδρομικό Σταθμό στην συνοικία της Ξηροκρήνης. Ένας ακόμη παλαιοχριστιανικός ναός ανακαλύφθηκε στις παρυφές του δυτικού αρχαίου νεκροταφείου λίγο έξω από την πλατεία Δημοκρατίας κτισμένος πάνω σε ένα συγκρότημα αποθηκών της ύστερης αρχαιότητας, καταδεικνύοντας και τον εμπορικό χαρακτήρα του τόπου. Ο ναός αυτός καταστράφηκε τον 7ο μ. Χ. αιώνα ενδεχομένως από τις επιδρομές των Σλάβων.

Πιθανόν ο ναός των τριών μαρτύρων να είχε κτισθεί στον χώρο όπου άλλοτε βρισκόταν ο τεκές των Μεβλεβήδων δερβίσηδων και σήμερα έχουν ανεγερθεί τα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής Παναγίας Φανερωμένης. Ο τόπος μαρτυρίου και τιμής των αγίων ήταν πάντως οπωσδήποτε στην ευρύτερη σημερινή περιοχή Ξηροκρήνης και Παναγίας Φανερωμένης.