Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Μαΐου 2021

Όσιος Στέφανος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
Ενημερώθηκε: 18/05/21 - 00:27

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα, 18 Μαΐου, Η Εκκλησία εορτάζει την μνήμη των: Ιερομάρτυρος Θεοδώρου επισκόπου Ρώμης, Μαρτύρων Βενεδήμου, Παυλίνου, Ηρακλείου, Διονυσίου και Χριστίνης των εξ Αθηνών, Ανδρέου και Παύλου των εκ Μεσοποταμίας, Ιουλιανού, Πέτρου Αλεξανδρίας (Γαλακτίας), Θεοδότου, Τεκούσης και των συν αυτοίς εν Αγκύρα Παρθένων: Αλεξάνδρας, Ευφρασίας, Θεοδότης, Ιουλίας, Κλαυδίας, Ματρώνης και Φαεινής, Οσίων Στεφάνου Α` πατριάρχου Κων/πόλεως, Μαρτινιανού του εν τοις Αρεοβίνδου και Αναστασώς της εν τοις Λευκαδίου.

Σήμερα γιορτάζουν οι: Ιούλιος, Ιουλία, Ιουλιανή, Γαλάτεια, Γαλατία, Φαεινός, Φαεινή. 

Όσιος Στέφανος ο νεαρότερος πατριάρχης 

Ο Στέφανος Α΄ γεννήθηκε το 867 και εκοιμήθη σε ηλικία 26 χρόνων στις  18 Μαΐου του 893. Επελέγη για Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως σε ηλικία μόλις 19 χρόνων από το 886 έως το 893. 

Ήταν αδελφός του αυτοκράτορα Λέοντος ΣΤ΄ του Σοφού και γιος της Ευδοκίας Ιγγερίνης και επισήμως, του αυτοκράτορα Βασιλείου Α΄. 

Καθώς όμως η μητέρα του ήταν ερωμένη του αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ΄, είναι πολύ πιθανόν αυτός να είναι ο πραγματικός του πατέρας  όπως και του αδελφού του Λέοντα.

Ευνουχίστηκε από τον Βασίλειο Α΄ και από μικρός κατευθύνθηκε προς εκκλησιαστική σταδιοδρομία. Ήταν μαθητής του Πατριάρχη Φώτιου. Ήταν Μητροπολίτης Καισαρείας όταν τον διαδέχτηκε το 886, σε ηλικία 19 ετών, κατ' επιλογή του Αυτοκράτορα αδελφού του.

Ήταν άνθρωπος βαθιά ευσεβής. Ως Πατριάρχης συμμετείχε στην ανακομιδή των λειψάνων του Μιχαήλ Γ΄ στο Ναό των Αγίων Αποστόλων από τον Λέοντα ΣΤ'. Αναφέρεται ότι όταν αρρώστησε βαριά εξαιτίας της ασκητικής του ζωής, θεραπεύτηκε χρησιμοποιώντας το αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής της Μπαλουκλιώτισσας. 

Κατόπιν αυτού, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, έντυσε την Ιερά Τράπεζα του Ναού αυτού με τα άμφιά του. Χρησιμοποίησε τις βασιλικές συγγενικές του σχέσεις για τη βοήθεια των φτωχών. Πέθανε το Μάιο του 893 σε ηλικία 26 ετών.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο και τιμά τη μνήμη του στις 18 Μαΐου.