Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Σεπτεμβρίου 2021

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα 16 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία τιμά την μνήμη των:
Ενημερώθηκε: 17/09/21 - 22:15

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα 18 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία τιμά την μνήμη των: Ευμενίου αρχιεπισκόπου Γορτύνης  και Συμεών επισκόπου Ιεροσολύμων. Μαρτύρων Αριάδνης, Ειρήνης, Σοφίας, Κάστορος και Θεοδώρας. Οσίου Ρωμύλου.

Γιορτάζουν οι: Αριάδνη, Αριάνα, Ευμένιος, Ευμενία, Κάστορας, Ρωμύλος, Ρωμύλα (Ρωμυλία, Ρωμύλη, Ρωμυλαία)

Ο Άγιος Ευμένιος από την Κρήτη

Ο Ευμένιος κατάγονταν  από την Κρήτη. Από την νεανική του ηλικία αφιερώθηκε με πολλή επιμέλεια στα έργα της ασκήσεως, τα οποία συνδύαζε όμως  με άκρα ταπείνωση. Σύμφωνα με την παράδοση το πρόσωπό του ήταν πάντοτε λουσμένο στα δάκρυα. Ποτέ δεν κατέκρινε κανένα ούτε δέχθηκε να ακούσει άλλον να καταλαλεί. Έφθασε σε τέτοιο ύψος αρετής, ώστε οι χριστιανοί της Γορτύνης τον πίεσαν να γίνει επίσκοπός τους. Με πολλή σύνεση ποίμανε την περιοχή , αξιώθηκε δε να λάβει από τον Θεό και την δύναμη να επιτελεί θαύματα. Όταν μετέβη στην Ρώμη, με τις διδασκαλίες του και στερέωσε τους πιστούς με τα πολλά του θαύματα.

Κατά την επιστροφή του επισκέφθηκε την Θηβαϊδα, όπου διέλυσε με την προσευχή του την ξηρασία που επικρατούσε. Ενώ βρισκόταν εκεί, εκοιμήθη  σε βαθύ γήρας και οι Θηβαίοιέστειλαν το ιερό του σκήνωμα στην πατρίδα του Γόρτυνα. Οι πιστοί τον  έθαψαν  στην τοποθεσία Ράξος, όπου βρισκόταν και το λείψανο του προκατόχου του, αγίου Κυρίλλου .

Φαίνεται ότι ο άγιος Ευμένιος έζησε πριν από το 732, όταν η Κρήτη εκκλησιαστικώς εξαρτιόνταν  από την Ρώμη και, ακριβέστερα, μεταξύ 667 και 680, διότι η ακολουθία που συνέθεσε ο Ιωσήφ ο Υμνογράφος αναφέρει ότι ο άγιος συμφιλίωσε στην Κωνσταντινούπολη τους συναυτοκράτορες Κωνσταντίνο Δ΄ Πωγωνάτο, Ηράκλειο και Τιβέριο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ