Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 19 Μαΐου 2022

 
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 19 Μαΐου 2022

Ενημερώθηκε: 18/05/22 - 21:52

Εορτολόγιο-Βίοι Αγίων - Σήμερα 19 Μαΐου, η Εκκλησία τιμά την μνήμη των: Άγιοι Πατρίκιος επίσκοπος Προύσας, Ακάκιος, Μένανδρος και Πολύαινος, Όσιος Μέμνων ο Θαυματουργός, Άγιος Ακόλουθος, Αγία Θεοτίμη η Μάρτυρας, Αγία Κυριακή η Μάρτυρας, Άγιοι Ιωάννης, Κόνων, Ιερεμίας, Μάρκος, Κύριλλος, Θεόκτιστος, Βαρνάβας, Μάξιμος, Θεόγνωστος, Ιωσήφ, Γεννάδιος, Γεράσιμος και Γερμανός οι Οσιομάρτυρες και Ομολογητές της Μονής Καντάρας Κύπρου, Άγιος Ιωάννης «Αρναουτογιάννης» ο Δραγάτης ο Νεομάρτυρας, Άγιος Ιωάννης της Σάντα Κρουζ ο Ιερομάρτυρας, Όσιος Κορνήλιος ο Θαυματουργός, Άγιος Δουνστάνος Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας, Όσιος Κορνήλιος, Όσιος Ιγνάτιος, Άγιοι Νεομάρτυρες εν Σλομπόντσκαγια Ουκρανίας, Μνήμη Εισόδου της Αγίας Νίνας της Ισαποστόλου στην Γεωργία, Άγιος Πούδης ο Μάρτυρας, Ανακομιδή των ιερών λειψάνων των Αγίων Ιουλίου Πρεσβυτέρου και Ιουλιανού Διακόνου, Άγιος Δημήτριος Ντονσκόι, ο μεγάλος Πρίγκιπας, Όσιοι Ρωμύλος, Ρωμανός, Νέστωρ, Σισώης, Γρηγόριος, Νικόδημος και Κύριλλος οι Σιναΐτες, Όσιος Σέργιος της Σουχτόμα, Άγιος Ονούφριος ο Ιερομάρτυρας.

Γιορτάζουν οι: Πατρίκιος, Πατρικία, Θεόγνωστος, Θεογνώσιος, Θεογνωσία, Θεόκτιστος, Μένανδρος.

Όσιος Κορνήλιος

Ο Όσιος Κορνήλιος του Κόμελ γεννήθηκε στην πόλη Ροστώβ της Ρωσίας το 1455 μ.Χ. και καταγόταν από την ευγενή οικογένεια Κριούκωφ των βογιάρων. Ο αδελφός του Λουκιανός υπηρετούσε στο δικαστήριο του μεγάλου πρίγκιπα της Μόσχας Βασιλείου Βασίλεβιτς Τέμνυϊ. Όταν ο Λουκιανός αποφάσισε να αποσυρθεί στη μονή του Αγίου Κυρίλλου της Λευκής Λίμνης, αυτό επηρέασε και τον Κορνήλιο, ο οποίος αγαπούσε πολύ το μοναχικό βίο. Τον ακολούθησε, λοιπόν, στη μονή, όπου άρχισε την αυστηρή άσκηση. Ακόμη και στο αρτοποιείο της μονής, όπου διακονούσε, φορούσε βαριές αλυσίδες, για να ασκείται περισσότερο, ενώ ησχολείτο και με την αντιγραφή εκκλησιαστικών βιβλίων. Λίγο αργότερα ο Όσιος Κορνήλιος κατέφυγε στη μονή του Οσίου Γενναδίου στο Νόβγκοροντ, αλλά προτιμώντας να ζήσει τον ησυχαστικό βίο κατέφυγε τελικά στο δάσος του Κομέλ το 1497 μ.Χ. Εδώ, το 1501 μ.Χ., ανήγειρε ένα ξύλινο ναό πρός τιμήν της Θεοτόκου και λίγο αργότερα ο Μητροπολίτης Σίμων τον όρισε ως ιερομόναχο της μονής. Σιγά - σιγά ο αριθμός των μοναχών αυξήθηκε και ο Όσιος Κορνήλιος οικοδόμησε και νέο ναό και συνέγραψε μοναχικό Κανόνα με βάση το Τυπικόν του Οσίου Ιωσήφ Βολοκολάμσκ και του Οσίου Νείλου της Σόρα.

Ο Όσιος διακρίθηκε για την φιλανθρωπία και την αγάπη προς τους πάσχοντες, τους φτωχούς και τα ορφανά. Επίσης, έκτισε ναό προς τιμήν Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου, πρός τον οποίο έτρεφε ιδιαίτερο σεβασμό και τον οποίο αξιώθηκε να βλέπει σε οράματα.

Ο Όσιος Κορνήλιος κοιμήθηκε με ειρήνη το 1537 μ.Χ.