Εορτολόγιο: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα 24 Απριλίου

 
Αγία Ελισάβετ

Ενημερώθηκε: 24/04/24 - 02:11

Εορτολόγιο-Βίοι αγίων: Σήμερα 24 Aπριλίου η Εκκλησία μας
τιμάται η μνήμη:Οσία Ελισάβετ η Θαυματουργή, Άγιος Σάββας ο Στρατηλάτης, ο Γότθος, Όσιος Ξενοφών κτήτορας της φερωνύμου μονής του Αγίου Όρους, Άγιοι Εβδομήκοντα Στρατιώτες, Άγιοι Πασικράτης και Βαλεντίων, Άγιοι Δάναβος, Δημήτριος, Ευσέβιος, Λεόντιος, Λογγίνος, Νεστάβος, Νέων και Χριστόφορος, Άγιος Δούκας ο ράπτης από τη Μυτιλήνη, Άγιος Νικόλαος που μαρτύρησε στη Μαγνησία, Όσιος Σάββας ο εν τω Σπηλαίω, Όσιος Θαυμαστός, Όσιος Θωμάς ο διά Χριστόν σαλός, Όσιος Αλέξιος ο Έγκλειστος, Άγιος Μελίτων Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας, Όσιος Ιωσήφ ο Ομολογητής εκ Ρουμανίας, Άγιος Ηλίας ο Ομολογητής εκ Ρουμανίας, Άγιος Σάββας ο Ομολογητής εκ Ρουμανίας, Άγιοι Αχιλλέας και Ευτέξιος ο ιερομάρτυρας, Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Μόλχα της Ρωσίας

Γιορτάζουν οι: Αχιλλέας, Αχίλλειος, Δούκας, Δούκισσα, Βαλεντίνη (Βαλεντίνα), Ελισάβετ, Θαυμαστός και Θαυμαστή.

Αγία Ελισάβετ

Η Ελισάβετ  ήταν σύζυγος του Ζαχαρία, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Λουκά. Το ζευγάρι  όμως δεν είχε παιδιά και ενώ βρισκόταν στο ναό του Κυρίου, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ επισκέφθηκε τον Ζαχαρία και του είπε: “μη φοβήσαι, Ζαχαρία, διότι η δέησίς σου έγινε ακουστή από τον Θεόν και η γυναίκα σου Ελισάβετ θα σου γεννήσηπαιδί και θα καλέσης το όνομά του Ιωάννην. Και θα είναι αυτό το γεγονός χαρά και αγαλλίασις δια σε, και πολλοί, όταν αργότερα ακούσουν το κήρυγμα του, θα χαρούν δια την γέννησίν του. Διότι αυτός θα αναδειχθήμέγας ενώπιον του Κυρίου και δεν θα πιή ποτέ οίνον η άλλο οινοπνευματώδες ποτόν. Και από τον καιρόν ακόμη, που θα ευρίσκεται εις την κοιλίαν της μητρός του, θα λάβη πλούσια τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. "(Κατά Λουκάν 1:13-15).

Ο Ζαχαρίας αμφέβαλλε για αυτό καθώς και αυτός και η σύζυγός του ήταν μεγάλοι. Ο άγγελος συστήθηκε ως Γαβριήλ και είπε στον Ζαχαρία πως "θα είσαι βωβός και δεν θα ημπορής να ομιλήσης μέχρι την ημέραν, που θα πραγματοποιηθούν αυτά, διότι δεν επίστευσες στους λόγους μου.".

Όταν οι ημέρες της διακονίας του ήταν πλήρεις, επέστρεψε στο σπίτι του. Μετά από αυτό, η σύζυγός του Ελισάβετ έμεινε έγκυος και για πέντε μήνες παρέμεινε σε απομόνωση. Σύμφωνα με την αφήγηση, ο άγγελος Γαβριήλ στάλθηκε στη Ναζαρέτ στη Γαλιλαία στην συγγενή της, την Μαρία,και την ενημέρωσε ότι θα συλλάβει με το Άγιο Πνεύμα και θα φέρει γιο που θα αποκαλείται Ιησούς.

Αφού ενημερώθηκε επίσης ότι η «συγγενής της Ελισάβετ» είχε μπει στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της, ταξίδεψε στη «Χεβρώνα, στη χώρα του λόφου του Ιούδα», για να επισκεφτεί την Ελισάβετ.

Και αμέσως μόλις ήκουσεν η Ελισάβετ τον χαιρετισμόντης Μαρίας, συνέβη τούτο το Θαυμαστόν· εσκίρτησε το βρέφος εις την κοιλίαν της. Και εγέμισε από Πνεύμα Αγιον η Ελισάβετ. Και από την πολλήν χαράν της εφώναξε με μεγάλην φωνήν και με τον φωτισμόν του Αγίου Πνεύματος είπε· “συ είσαι από τον Θεόν η ασυγκρίτως περισσότερον ευλογημένη μεταξύ όλων των γυναικών και ευλογημένος είναι ο καρπός της κοιλίας σου. Και πως μου έγινε η μεγάλη αυτή τιμή να έλθη εις επίσκεψίν μου η μητέρα του Κυρίου μου; Εκατάλαβα ότι είσαι μητέρα του Κυρίου μου, διότι ιδού μόλις έφθασενεις τα αυτιά μου η φωνή του χαιρετισμού σου, εσκίρτησεμε αγαλλίασιν το βρέφος μέσα εις την κοιλίαν μου. Και μακαρία είσαι συ, η οποία επίστευσες, ότι θα λάβουν πλήρη και τελείαν πραγματοποίησιν όσα δια του αγγέλου σου έχει είπει ο Κυριος”.( Κατά Λουκάν 1:41-45).

Η Μαρία έμεινε με την Ελισάβετ για περίπου τρεις μήνες και μετά επέστρεψε στο σπίτι. Όταν ήρθε η ώρα για την Ελισάβετ να αποκτήσει το μωρό της, γέννησε έναν γιο. Οι γείτονες και οι συγγενείς της άκουσαν ότι ο Κύριος της είχε δείξει μεγάλο έλεος και μοιράστηκαν τη χαρά της. Την όγδοη μέρα ήρθαν να περιτομήσουν το παιδί και επρόκειτο να το ονομάσουν από τον πατέρα του Ζαχαρία, αλλά η μητέρα του μίλησε και είπε: «Όχι! Πρέπει να αποκαλείται Ιωάννης.". Της είπαν: «Δεν υπάρχει κανένας ανάμεσα στους συγγενείς σου που να έχει αυτό το όνομα». Στη συνέχεια έκαναν νοήματα στον πατέρα του παιδιού καθώς ακόμα ήταν βωβός, για να μάθουν πως θα ήθελε να ονομαστεί το παιδί. Ζήτησε ένα δισκίο γραφής και με έκπληξη σε όλους έγραψε: «Το όνομά του είναι Ιωάννης». Αμέσως άνοιξε το στόμα του και η γλώσσα του ελευθερώθηκε, και άρχισε να μιλάει, επαινώντας τον Θεό

Αυτή είναι η τελευταία αναφορά της Ελισάβετ, η οποία δεν αναφέρεται σε κανένα άλλο κεφάλαιο στη Βίβλο. Το κεφάλαιο συνεχίζεται με την προφητεία του Ζαχαρία (γνωστή ως Βενέδικτος ή Τραγούδι του Ζαχαρία) και τελειώνει με τη σημείωση ότι ο Ιωάννης «μεγάλωσε, και έγινε δυνατός στο πνεύμα, και ήταν στις ερήμους» μέχρι που ξεκίνησε η διακονία του προς το Ισραήλ. Άρα δεν είναι γνωστό πόσο καιρό έζησε η Ελισάβετ και ο σύζυγός της.

Η Ελισάβετ αναφέρεται σε πολλά Απόκρυφα βιβλία, κυρίως στο Ευαγγέλιο του Ιακώβου, στα οποία χρονολογούνται η γέννηση του γιου της και η επακόλουθη δολοφονία του συζύγου της Ζαχαρία.

Επίσης στα Απόκρυφα ο Ουριήλ παίζει ρόλο, που διαφέρει μεταξύ των πηγών, στη διάσωση του ξαδέλφου του Ιησού, Ιωάννη του Βαπτιστή από τη σφαγή των νηπίων που διέταξε ο βασιλιάς Ηρώδης. Μεταφέρει τον Ιωάννη και την Ελισάβετ στην Αίγυπτο, ώστε να ενταχθούν στην Αγία Οικογένεια.

Στο Κοράνιο, ο Θεός μιλάει για τον Ζαχαρία, τη σύζυγό του και τον Ιωάννη που περιγράφονται και οι τρεις ως ταπεινοί υπηρέτες του Κυρίου:Τον ακούσαμε λοιπόν και του δώσαμε τον Ιωάννη. Θεραπεύσαμε την στειρότητα της γυναίκας του για αυτόν. Αυτοί οι τρεις ήταν δοσμένοι σε καλά έργα. Συνήθιζαν να μας καλούν με αγάπη και σεβασμό, και όντας ταπεινωμένοι μπροστά μας.(Κοράνι 21:90).

Στο Σιιτικό Χαντίθ ονομάζεται Χανάνα και αναγνωρίζεται ως αδερφή της μητέρας της Μαρίας της Άννας. Ο Αμπού Μπασίρ κατέγραψε ότι ο ιμάμης Τζα'φαρ αλ-Σαντίκ, ο μεγάλος εγγονός του ισλαμικού προφήτη Μωάμεθ, δήλωσε ότι "η Άννα, η σύζυγος του Ιμράν, και η Χανάνα, η σύζυγος του Ζαχαρία, ήταν αδελφές. Στη συνέχεια, λέει ότι η Μαρία γεννήθηκε από την Άννα (ή Χάνα) και ο Ιωάννης γεννήθηκε από την Χανάνα. Η Μαρία γέννησε τον Ιησού και ήταν γιος της κόρης της θείας του Ιωάννη.

Ο Ιωάννης ήταν γιος της θείας της Μαρίας και η θεία της μητέρας του ήταν σαν θεία του".

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ