Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 24 Απριλίου 2022

 
ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ, Οσία Ελισάβετ η Θαυματουργή

Ενημερώθηκε: 23/04/22 - 21:37

Εορτολόγιο-Βίοι Αγίων: Σήμερα 24 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει το ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ, Οσία Ελισάβετ η Θαυματουργή, Άγιος Σάββας ο Στρατηλάτης, ο Γότθος, Όσιος Ξενοφών κτήτορας της φερωνύμου μονής του Αγίου Όρους, Άγιοι Εβδομήκοντα Στρατιώτες, Άγιοι Πασικράτης και Βαλεντίων, Άγιοι Δάναβος, Δημήτριος, Ευσέβιος, Λεόντιος, Λογγίνος, Νεστάβος, Νέων και Χριστόφορος, Άγιος Δούκας ο ράπτης από τη Μυτιλήνη, Άγιος Νικόλαος που μαρτύρησε στη Μαγνησία, Όσιος Σάββας ο εν τω Σπηλαίω, Όσιος Θαυμαστός, Όσιος Θωμάς ο διά Χριστόν σαλός, Όσιος Αλέξιος ο Έγκλειστος, Άγιος Μελίτων Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας, Όσιος Ιωσήφ ο Ομολογητής εκ Ρουμανίας, Άγιος Ηλίας ο Ομολογητής εκ Ρουμανίας, Άγιος Σάββας ο Ομολογητής εκ Ρουμανίας, Άγιοι Αχιλλέας και Ευτέξιος ο ιερομάρτυρας, Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Μόλχα της Ρωσίας.

Γιορτάζουν ι: Αχιλλέας, Αχίλλειος, Δούκας, Δούκισσα, Βαλεντίνη (Βαλεντίνα), Ελισάβετ, Θαυμαστός και Θαυμαστή, Αναστάσιος, Αναστασία, Πασχάλης, Πασχαλίνα, Λάμπρος, Λαμπρινή, Λαμπρίνα.

Η Οσία Ελισάβετ

Η Οσία Ελισάβετ καταγόταν από την Ηράκλεια της Θράκης και έζησε τον 5ο αιώνα μ.Χ. Οι γονείς της, Ευνομιανός και Ευφημία, ήταν γνωστοί για τα πλούτη τους και την αρετή τους. Κατοικούσαν κοντά στην Ηράκλεια, στον τόπο που από παλιά ονομαζόταν Θρακοκρήνη και αργότερα Αβυδηνοί. Αν και είχαν περάσει δεκαέξι χρόνια από τότε που νυμφεύθηκαν και ήταν ακόμη άτεκνοι.Στην περιοχή υπήρχε στον τόπο εκείνο ένα παλαιό έθιμο να συγκεντρώνονται οι Χριστιανοί στην μνήμη της Αγίας Μάρτυρος Γλυκερίας και να εορτάζουν μια ολόκληρη εβδομάδα. Τότε λοιπόν, βρέθηκαν εκεί μαζί με τους άλλους Χριστιανούς και οι γονείς της Οσίας. Έκαναν λιτανείες και ολονύκτιες δοξολογίες και επισκέπτονταν τους ναούς της πόλεως, που σε αυτούς φυλάσσονταν τα ιερά λείψανα των σαράντα Αγίων Γυναικών, του διακόνου Αμώς και πολλών άλλων Αγίων. Λιτάνευαν τότε και την κάρα της Αγίας Γλυκερίας. Όμως κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, την οποία τελούσε ο Επίσκοπος της πόλεως Λέων, ο πατέρας της Ελισάβετ, Ευνομιανός, έβλεπε την αγία κάρα πότε να χαμογελά και πότε να λυπάται. Αυτό το θεώρησε ως σημείο της πίστεώς .Μαζί με την σύζυγό του ικέτευσαν την Αγία να τους χαρίσει ένα παιδί, όπως και έγινε. Όταν η Ελισάβετ έγινε δώδεκα ετών, η μητέρα της πέθανε. Μετά από τρία χρόνια έφυγε από την ζωή και ο πατέρας της. Η Ελισάβετ απέμεινε ορφανή αλλά επιδόθηκε ε στη διακονία των φτωχών και των ελαχίστων αδελφών της. Χάρισε την περιουσία της στους φτωχούς και έτσι με τα χέρια τους την κατέθεσε στον Θεό, ενώ στους δούλους χάρισε την ελευθερία τους.

Έπειτα αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη. Έφθασε στη μονή του Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου, που είχε το όνομα «Μικρός Λόφος» και που ηγουμένη εκεί ήταν κάποια θεία από τον πατέρα της. Στη μονή αυτή απαρνήθηκε τα εγκόσμια και εκάρη μοναχή. Δύο χρόνια αργότερα η ηγουμένη της μονής έφυγε από την παρούσα ζωή, αφού όρισε διάδοχό της την Οσία Ελισάβετ, την οποία εγκατέστησε ο Πατριάρχης Γεννάδιος Α' .

Λίγο πριν την κοιμησή της πήγε στην Ηράκλεια και προσκύνησε τους ναούς των Αγίων, και αφού επέστρεψε στην Πόλη . Το ιερό λείψανό της ενταφιάσθηκε στο ναό του Αγίου Γεωργίου, μένοντας ακέραιο και ανέπαφο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ