Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 27 Μαρτίου 2022

 
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 27 Μαρτίου 2022

Ενημερώθηκε: 26/03/22 - 21:55

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα, 27 Μαρτίου, Γ΄ Κυριακή των Νηστειών - της Σταυροπροσκυνήσεως, η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη των: Αγία Ματρώνα η εν Θεσσαλονίκη, Άγιοι Φιλητός ο Συγκλητικός, Λυδία σύζυγος αυτού, Θεοπρέπιος και Μακεδόνας τα τέκνα αυτών, Αμφιλόχιος ο Δούκας και Κρονίδης ο κομενταρήσιος οι Μάρτυρες, Όσιος Κήρυκος «ο εν Άπρω», Άγιοι Ιωάννης και Βαρούχιος οι Μάρτυρες, Προφήτης Ανανί, Όσιος Παύλος Επίσκοπος Κορίνθου, Όσιος Ευτύχιος, Άγιος Αμβρόσιος Πατριάρχης Γεωργίας, Άγιος Εφραίμ Αρχιεπίσκοπος Ροστώβ της Ρωσίας, Όσιος Αλέξανδρος του Βόσκιϋ, Άγιος Αντώνιος Μητροπολίτης Τομπόλσκ.

Γιορτάζουν οι: Φιλητός, Φιλήτη, Λυδία, Λήδα, που γιορτάζουν και στις 20 Μαΐου (Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας), Μακεδόνιος, Μακεδονία, Ματρώνα (Ματρόνα).

Οσία Ματρώνα

Η Οσία Ματρώνα έζησε στη Θεσσαλονίκη και συγκαταλέγεται μεταξύ των Μαρτύρων των πρώτων αιώνων της Εκκλησίας κατά την περίοδο των διωγμών. Υπήρξε ακόλουθος μιας πλούσιας και ευγενούς Ιουδαίας, με το όνομα Παντίλλα ή Παυτίλλα, η οποία ήταν σύζυγος του στρατοπεδάρχη της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την παράδοση καθημερινά συνόδευε την κυρία της στη συναγωγή της πόλεως, όπου ωστόσο δεν πήγαινε η ίδια, διότι κρυφά κατέφευγε σε χριστιανικό ναό, για να προσευχηθεί.

Σε μία εορτή των Ιουδαίων, κατά την οποία συνήθιζαν να τρώνε πικρά χόρτα και άζυμα, η Ματρώνα άργησε να επιστρέψει από το ναό και όταν έφθασε στην συναγωγή γινόταν η τελετή των Επιτιμίων. Ένας από τους δούλους της Παντίλλας κατήγγειλε ότι η Ματρώνα ήταν Χριστιανή .Αυτό προκάλεσε την οργή της Παντίλλας, η οποία διέταξε να την συλλάβουν. Η Παντίλλα, αφού την αλυσόδεσε, διέταξε να την φυλακίσουν και να σφραγίσουν την πόρτα του κελιού της. Έπειτα από τρεις ημέρες, νωρίς το πρωί, πήγε η ίδια να δει αν η Ματρώνα ζει. Έκπληκτη διαπίστωσε ότι είχε ελευθερωθεί από τα δεσμά της και στεκόταν φωτεινή ψάλλοντας, χωρίς να έχει το παραμικρό ίχνος τραύματος και βασανισμού.

Εξοργισμένη η Παντίλλα διέταξε να τη δέσουν και πάλι και να την μαστιγώσουν.Έπειτα από τρεις ημέρες, όταν η Παντίλλα επισκέφθηκε το κελί της φυλακής της Αγίας, αντίκρισε το ίδιο θέαμα. Τότε διέταξε να δέσουν την Ματρώνα σε δρύινα ξύλα και να την βασανίσουν έως ότου παρέδωσε το πνεύμα της. Η Παντίλλα διέταξε τότε κάποιον με το όνομα Στρατόνικος, να τυλίξει το λείψανο της Αγίας σε δέρμα και στην συνέχεια να το ρίξει έξω από τα τείχη της πόλεως. Το ιερό λείψανό της το παρέλαβαν οι Χριστιανοί και το ενταφίασαν κοντά στην Εγνατία οδό. Μετά το τέλος των διωγμών, ο Επίσκοπος Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος πήρε το σκήνωμα της Μάρτυρος και το μετέφερε μέσα στην πόλη και, αφού έκτισε ναό, το απέθεσε εντός αυτού.Την εποχή της Φραγκοκρατίας, όμως, το σκήνωμα της Αγίας μεταφέρθηκε στην Βαρκελώνη και εναποτέθηκε σε ναό, που καταστράφηκε κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.Εκτός των τειχών της Θεσσαλονίκης υπήρχε και μονή αφιερωμένη στην Αγία Ματρώνα.