Εορτολόγιο: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα 29 Σεπτεμβρίου

 
Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής

Ενημερώθηκε: 28/09/22 - 23:52

Εορτολόγιο- Βίοι Αγίων: Σήμερα 29 Σεπτεμβρίου  τιμάται η μνήμη των αγίων: Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής, Άγιος Μαλαχίας ο Νέος Οσιομάρτυρας από τη Ρόδο, Αγία Πετρωνία, Άγιοι Εκατόν Πενήντα Μάρτυρες, Άγιοι Τρύφων, Τρόφιμος και Δορυμέδων, Αγία Γουδελία, Άγιοι Γοβδέλαος, Δάδας, Κάσδοος και Κασδόα, Άγιος Αντώνιος του Ζαντόσκ, Άγιοι Τρεις Νεομάρτυρες εν τω Βραχωρίω Αγρινίου, Άγιοι Μάρτυρες «Οἱ ἐν Στροφάσιν ἀναιρεθέντες», Όσιος Θεοφάνης ο Φιλεύσπλαχνος από την Γάζα, Μετακομιδή του Ιερού λειψάνου του Αγίου Δονάτου Επισκόπου Ευροίας Ηπείρου.

Γιορτάζει ο Κυριάκος.

Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής

Ο Όσιος Κυριακός gεννήθηκε στην Κόρινθο το 5ο αιώνα μ.Χ., από Ιερέα πατέρα, τον Ιωάννη. Τη μητέρα του την έλεγαν Ευδοξία και είχε αδελφό τον Αρχιεπίσκοπο Κορίνθου Πέτρο.

Από ιερατικό, λοιπόν, γένος ο Κυριάκος, σε νεαρή ηλικία πήγε στα Ιεροσόλυμα και από εκεί στη Λαύρα του Μεγάλου Ευθυμίου. Εκεί, ο Μέγας Ευθύμιος, τον έκανε μοναχό και τον έστειλε στον ασκητή Γεράσιμο.

Όταν πέθανε ο Γεράσιμος, ο Κυριακός επέστρεψε στη Λαύρα του Ευθυμίου, όπου με ζήλο καλλιεργούσε τις αρετές του, ώσπου κάποια στάση που έγινε στη Λαύρα του Ευθυμίου τον ανάγκασε να πάει στη Λαύρα του Σουκά.

Εκεί 40 χρονών χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και ανέλαβε την επιστασία του Σκευοφυλακίου.

Εκείνο που τον διέκρινε απέναντι στους συμμοναστές του, ήταν ο γαλήνιος τρόπος με τον όποιο τους αντιμετώπιζε, γι' αυτό και ήταν παράδειγμα προς μίμηση από όλους.

Εβδομήντα χρονών ο Κυριακός, έφυγε κι από εκεί και με υπομονή γύρισε πολλά μοναστήρια και σκήτες, όπου έζησε με αυστηρότατη άσκηση. Τελικά, πέθανε 107 χρονών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ