Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 6 Μαρτίου

Άγιος Ησύχιος
Ενημερώθηκε: 06/03/21 - 00:00

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα, 6 Μαρτίου, η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη των: Μνήμη της ευρέσεως του τιμίου Σταυρού μετά των τιμίων ήλων υπό της μακαρίας Ελένης, Μεγαλομαρτύρων Αετίου, Θεοδώρου, Θεοφίλου, Κωνσταντίνου και Μελισσηνού των στρατηγών, Βασσόη, Καλλίστου, Κρατερού και των συν αυτοίς 42 μαρτύρων των εξ Αμορίου Φρυγίας και εν Βαγδάτη μαρτυρησάντων, Ευβούλου, Ευφρόσυνου και Ιουλιανού. Οσίων Αρκαδίου, Ησυχίου του θαυματουργού και Μαξίμου του μάρτυρος. 

Σήμερα γιορτάζουν οι: Ησύχιος και Ησυχία

Ο Όσιος Ησύχιος 

Ο Όσιος Ησύχιος καταγόταν από την αρχαία πόλη Άνδραπα (ή Άνδράκινα ή -κατά τον Μ. Γαλανό- Νέα Κλαυδιούπολη) της Γαλατίας. 

Σε νεαρή ηλικία, τον είχε κυριεύσει ο πόθος για τον μοναχισμό, εγκατέλειψε την πατρίδα του και κατέφυγε στα προς την θάλασσα μέρη της Αρδανίας, προς το όρος του Μαΐωνος, όπου έκτισε καλύβα και διέμενε καλλιεργώντας ξερικούς αγρούς που βρίσκονταν γύρω από το κελί του. 

Για το άνυδρο του τόπου κατέβηκε στους πρόποδες του βουνού, όπου βρήκε πηγή νερού και εκεί έκτισε ναό αφιερωμένο στον Απόστολο Ανδρέα. Έζησε αυστηρό ασκητικό βίο και σύμφωνα με την παράδοση, ο Θεός του δώρισε το χάρισμα της θαυματουργίας.

Ο Όσιος Ησύχιος κοιμήθηκε σε βαθύ γήρας με ειρήνη και ενταφιάσθηκε εντός του ναού, που είχε οικοδομήσει, πλησίον της δεσποτικής πύλης και μέσα σε λίθινη λάρνακα. 

Κατά το έτος 781 μ.Χ., ο Επίσκοπος Αμασείας Θεοφύλακτος μετέφερε το ιερό λείψανο αυτού στην Αμάσεια και απέθεσε αυτό στο δεξιό μέρος του Θυσιαστηρίου. 

Η μνήμη του Οσίου Ησυχίου επαναλαμβάνεται και στις 10 Μαΐου.