Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 8 Μαρτίου 2021

Άγιος Θεοφύλακτος ο φιλάνθρωπος
Ενημερώθηκε: 10/03/21 - 00:34

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα, 8 Μαρτίου, η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη των: Αποστόλου Ερμού, επισκόπου γενομένου Δαλματίας, Δίωνος μάρτυρος, Οσίων Θεοφύλακτου επισκόπου Νικομηδείας, Παύλου του ομολογητού επισκόπου Πλουσιάδος και Δομετίου.

Σήμερα γιορτάζουν οι: Ερμής, Θεοφύλακτος και Θεοφύλακτη.

Ο Άγιος Θεοφύλακτος, ο φιλάνθρωπος 

O άγιος Θεοφύλακτος, καταγόταν από την Ανατολή και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Λέοντα του Δ`. Λόγω της ευρύτατης παιδείας του και προς συνέχιση των σπουδών του, έφθασε στην Κωνσταντινούπολη , όπου γρήγορα απέκτησε φήμη σοφού και δημιούργησε φιλικές σχέσεις με ανώτερους κρατικούς λειτουργούς και αξιωματούχους, καθώς και με τον μετέπειτα πατριάρχη Ταράσιο.

Όταν το 784 εξελέγη Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ο Ταράσιος προέτρεψε τον Θεοφύλακτο και έγινε μοναχός σε κάποιο μοναστήρι στον Εύξεινο Πόντο. Λίγο αργότερα εξελέγη επίσκοπος Νικομήδειας. 

Από τη θέση αυτή, ο άγιος Θεοφύλακτος διέπρεψε σε έργα εκκλησιαστικής και κοινωνικής πρόνοιας και ευποιΐας. Έκτισε ναούς, νοσοκομεία, γηροκομεία, πτωχοκομεία και δημιούργησε ταμεία για τις άπορες χήρες και τα ορφανά. 

Έδινε δε, ο ίδιος το παράδειγμα της διακονίας επισκεπτόμενος συχνά, διακονώντας και περιποιούμενος προσωπικά τους πάσχοντες αδελφούς του.

Επί βασιλείας Λέοντος του Ε`, όταν αναζωπυρώθηκε ο αγώνας των εικονομάχων και ξεκίνησε νέος διωγμός κατά των εικονολατρών χριστιανών, ο άγιος Θεοφύλακτος καταδικάστηκε σε εξορία, όπου μαζί και με άλλους αρχιερείς και πιστούς υπέμενε αγόγγυστα τα δεινά, τις στερήσεις και τις κακουχίες της εξορίας.

Εκοιμήθη το 840 . Λίγα χρόνια αργότερα το Ιερό λείψανό του μεταφέρθηκε στη Νικομήδεια και εναποτέθηκε στο Ναό που ο ίδιος έκτισε.