Εορτολόγιο: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα 8 Οκτωβρίου

 
H Οσία Πελαγία

Ενημερώθηκε: 08/10/22 - 00:18

Εορτολόγιο- Βίοι Αγίων: Σήμερα 8 Οκτωβρίου  τιμάται οι μνήμη των αγίων: Οσία Πελαγία, Αγία Πελαγία η Παρθένος, Αγία Ταϊσία, Άγιος Ιγνάτιος ο νέος Οσιομάρτυρας, Άγιος Τρύφων της Βιάτκα, Άγιος Ιγνάτιος ο Οσιομάρτυρας.

Γιορτάζουν οι: Πελαγής (Πελάγιος), Πελαγία (Πελαγίνα), που γιορτάζουν όμως και στις 4 Μαΐου (Αγίας Πελαγίας μάρτυρος).

H Οσία Πελαγία 

 Η Οσία Πελαγία ζούσε στην Αντιόχεια και ήταν πόρνη. Εκείνη την περίοδο  στην Αντιόχεια έγινε στην εποχή της Τοπική σύνοδος και μεταξύ των άλλων ήλθε ο πολύ ενάρετος και άγιος Επίσκοπος Νόννος. Αυτόν  παρεκάλεσαν οι ορθόδοξοι πιστοί να τους κηρύξει τον θείον λόγο, διά πνευματική τους ωφέλεια. 

Ενώ όμως ο Άγιος μιλούσε έξω από το Ναό πέρασε επιδεικτικά και αναίσχυντα η πόρνη Πελαγία καθισμένη επάνω σε στολισμένο αμάξι. Οι άλλοι επίσκοποι γύρισαν τα μάτια τους προς το άλλο μέρος διά να μη την βλέπουν, ενώ ο άγιος Νόννος της μίλησε και την κάλεσε ανα πάει στην εκκλησία όπου εξομολογήθηκε τις αμαρτίες της.

Στην αρχή, είπε, με λέγανε Πελαγία. Ύστερα όμως οι άνθρωποι, θαυμάζοντας τα πολλά και πολύτιμα πετράδια και μαργαριτάρια που φορούσα, με ονόμασαν Μαργαρώ. Σε λίγο την εβάπτισε ο Επίσκοπος εις το όνομα της Αγίας Τριάδος και της έδωσε το πρώτο της όνομα, Πελαγία.

Μετά το βάπτισμά της η  Πελαγία παρέδωσε όλα τα πλούτη της στον άγιο Επίσκοπο Νόννο για να δοθούν σε καλοσύνες. Και ο Επίσκοπος ανέθεσε στον αρμόδιο Κληρικό με την εντολή: Να μην κρατήσει τίποτε από αυτά για την Εκκλησία, αλλά να τα μοιράσει στους πτωχούς, τις χήρες και τα ορφανά, για να δοθούν καλά, όσα συγκεντρώθηκαν άσχημα.

Η ίδια ελευθέρωσε τους δούλους και τις δούλες της, ενώ  δεν έφαγε τίποτε αγορασμένο από τα πλούτη της.Την νύκτα μιας Κυριακής έβγαλε τα γυναικεία ρούχα. Ντύθηκε με ένα τρίχινο και κουρελιασμένο χιτώνα και πήγε στα Ιεροσόλυμα, χωρίς να πει σε κανένα το σκοπό της. Φεύγοντας από την Αντιόχεια η εκλέξασα την αγαθή μερίδα Πελαγία, επήγε στο όρος των Ελαίων. Έμεινε εκεί τρία ολόκληρα χρόνια μέσα σε ένα κελλί με ανδρική ενδυμασία, εντελώς αγνώριστη. Αφού έμεινε αρκαιτό καιρό  κλεισμένη εκοιμήθη του 284 μ.Χ.

Όταν έγινε γνωστός ο θανατός της πολλοί πιστοί συγκεντρώθηκαν στη Σκήτη της, όχι μόνον από την Ιερουσαλήμ, αλλά και από τον Ιορδάνη, την Ιεριχώ και από όλα τα γύρω περίχωρα με μεγάλη ευλάβεια, γιά να ενταφιάσουν το άγιο λείψανο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ